Aşılama Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşılama Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamile kalmak isteyen anne adayına aşılama yöntemi uygulandıktan yani inseminasyon kateteri ile baba adayının spermleri rahim içerisine bırakıldıktan hemen sonra, jinekolojik muayene masasından kalkılmaz. Anne adayı jinekolojik pozisyondan yatar pozisyona alınır. Bunun için de ya jinekolojik masa uzatılır veya anne adayı kaldırılmadan sedyeye alınarak, istirahat etmesi için bir yatağa taşınır. Aşılamadan sonra 30 – 45 dakika kadar anne adayının yatar pozisyonda dinlenmesi gerekir.

Aşılama sonrasında genellikle bir ağrı yada acı hissedilmez. Aşırı duyarlı kişilerde ağrı hissi oluşabilir. Bu tip vakalarda ağrı genellikle kasık bölgesinde hissedilir. Ancak istirahat halinde geçmektedir. Geçmeyen bir ağrı oluşursa bu durumda altında başka bir sebep vardır. Araştırılması gerekir.

Aşılama sonrasında kanama meydana gelmesi de beklenmez. Ancak nadir durumlarda, inseminasyon kateteri rahim ağzından içeri itilirken ufak doku tahrişlerinden meydana gelen az miktarda kanama görülebilir. Bu tip bir kanama gebeliğe engel değildir. Aynı gün içinde kanama kesilir. Ancak devam eden bir kanama mevcutsa derhal hekime haber verilmelidir.

Aşılama yönteminden sonra anne adayı evine döndüğünde stresli ortamlardan uzak kalması önerilir. Stres gebeliğe engel en önemli faktörlerdendir. Gebe kalacak mıyım endişesi, kaygı durumunda artış gibi faktörlerin gebelik oluşumuna olumsuz etkisi vardır. Bu nedenle anne adayı normal yaşamına geri dönmeli ve bu gibi kaygılardan kendisini uzak tutmaya çalışmalıdır.

Aşılama sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda, çiftlerin en çok merak ettikleri ve tedirgin oldukları konuda cinsel ilişki konusudur. Bu konuda aşılama tedavisinin yapıldığı klinikteki hekimin önerileri dikkate alınmalıdır. Bazı hekimler aşılama sonrasını takip eden 2 yada 3 gün boyunca cinsel ilişkiyi yasaklar. Nedeni ise zaten aşılama sırasında anne rahmine en hareketli ve dölleme yeteneği yüksek olan spermlerin bırakılmış olması ve spermlerin üç gün boyunca anne adayının rahminde yaşayabilme yeteneğinin bulunmasıdır. Eğer gebelik meydana gelecekse aşılama tedavisinin yeterli olması gerektiği düşünülmektedir. Bazı kliniklerin hekimleri ise aşılamadan sonraki ertesi gün cinsel ilişkiye girilebileceğini ve bir sakınca olmadığını söyler ve hatta tavsiye eder. bu nedenle klinik hekimi ne diyorsa ona riayet edilmelidir.

Aşılama yöntemi uygulandığı gün banyo yapılmamalıdır. Ertesi gün banyo yapılması gerekir.

Aşılama uygulamasından sonra hekimin önerileri ve tavsiyelerine uyulmalıdır. Kontrol için verilen tarihlere uygun davranılmalıdır. Aşılama yönteminden sonra 10 – 15 gün içinde gebelik testi yapılır. Gebeliğin oluşup oluşmadığı kandan bakılan beta HCG testi ile anlaşılır. Eğer gebelik meydana gelmişse, anne adayı gebelik kontrollerini düzenli olarak yaptırmalı, gebelik için uygun beslenmelidir.

Gebelik meydana gelmediyse anne adayı 15 gün içerisinde adet görür. Normal adet sikluslarına geri dönülür. Gebelik testi negatif çıkmasına rağmen adet görülmediyse anne adayı yeniden bir hekim kontrolüne gitmelidir. Gebelik testinin yeniden tekrarlanmasında fayda vardır. Buna rağmen gebelik mevcut değil ise adet konusunda sıkıntı yaşanmasının nedeni araştırılmalıdır.

Tags:

Bir cevap

  1. […] Aşılama işleminden sonra, anne adayı kadın, gebeliğin oluşup oluşmadığını anlayabilmek için, 10 – 15 gün içerisinde, gebelik testi yaptırmalıdır. Eğer gebelik testi pozitif çıktıysa yani gebelik oluşmuşsa doktoruna gitmeli ve ultrason muayenesi olmalıdır. Ve gebelik boyunca düzenli aralıklarla gebelik kontrollerini yaptırmalıdır. […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.