Categories: Sağlık Haberleri

Aşılama Yoluyla Hamilelik

Share

Aşılama Yoluyla Hamilelik

Bir genç kadının en ideal üreme yani hamile kalma dönemi 20 ile 30 yaş arasındadır. Fakat bu yaşlar günümüzde, kadınların da çalışma hayatına aktif olarak katılması nedeni ile çoğu zaman gebelik için erken kabul edilmekte ve kadınların büyük çoğunluğu gebe kalmak için ideal ortam ve zamanı ancak 30 yaşından sonra yakalayabilmektedir. Yapılan istatistiklere göre, 30 ile 35 yaş arasında hamile kalmak isteyen 7 kadından bir tanesi hamile kalma problemiyle karşılaşmaktadır. 35 ile 40 yaş arasında ise bu oran artmakta ve her 5 kadından bir tanesi gebe kalamama sorunu yaşamaktadır. 20 ile 30’lu yaşlarda vücut fonksiyonları her hangi bir problem yoksa, üremek için çok elverişlidir. 35 yaşından sonra vücutta yumurta üretimi ve yumurta olgunlaşma döneminde bozulmalar başlar. Bazı kadınlarda bu bozulmalar daha erken bazılarında daha geç olabilmektedir. Beslenme alışkanlıkları, doğal yaşamdan uzaklaşma, sigara alkol kullanımı, radyasyon, alınan haplar, kimyasallar ve bunun gibi pek çok faktör bozulma sürecini hızlandırmaktadır.

Ayrıca 35 yaş üstü gebelikler pek çok risk faktörü içermektedir. İleri yaş gebelikler Down Sendromu, kromozom anomalileri, düşük riski gibi riskleri de beraberinde getirebilir. Ancak dönemin koşulları yukarıda da bahsettiğimiz gibi bunu mecbur kılmaktadır.

İleri yaşlarda hamile kalma problemi de sık karşılaşılan bir durumdur. 30 undan sonra evlenen bir çift doğal yollarla bebek sahibi olamadıklarında, bir müddet sonra bir hekime giderler. Bu durumda hekim öncelikle çiftlere aşılama yoluyla hamilelik yöntemini önerir.

Aşılama yapılmadan önce gebe kalmaya engel olan durumların belirlenmesi için, hem kadına hem de erkeğe, bazı testlerin yapılması ve gebe kalamama nedeninin araştırılması gerekir.

Aşılama öncesi kadınlara hangi testler yapılır?

Aşılama yöntemi düşünülmeden önce kadında önce ayrıntılı bir fiziksel muayene yapılır. Hormon testleri ile hormon seviyeleri ölçülür. Özellikle FSH (Folikülü Sitümüle Eden Hormon) ve Prolaktin hormon seviyeleri incelenir. Bu hormonların kanda normalden yüksek oranda olması, gebeliği baskılayabilir.

Laporoskopik incelemeyle (histerosalpingografi) tubal geçişin açık olup olmadığına herhangi bir yapışıklığın mevcut olup olmadığına bakılır. Var ise cerrahi müdahalelerle düzeltilir. Rahimde gebeliği önleyen tümör kitle gibi oluşumların olup olmadığı , endometrium tabasının kalınlığı araştırılır.

Aşılama öncesi erkeğe hangi testler yapılır?

Aşılama yönteminden önce erkekte de ilk yapılacak olan fiziksel muayenedir. Varikosel gibi problemler varsa cerrahi yöntem ile düzeltilir. Fiziksel muayenenin ardından erkeğe sperm testi ( spermiogram) yapılır. Sperm sayısı , spermlerin hareketlilik oranları incelenir.

Aşılama yoluyla hamilelik, tüm bu incelemelerin ardından düşünülür. Ve aşılama yöntemi için gerekli tedaviler uygulanır. Verilen iğne veya haplar düzenli kullanılmalıdır. Aşılama yöntemi, çiftler ve hekimin beraber hareket etmeleri gereken bir süreçtir. Bu süreçte hekimin sözünden dışarı çıkılmamalıdır. Muayeneler ve kontroller düzenli olarak takip edildiğinde gebelik şansı artar.

MHRS Online Randevu

View Comments

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.