Basur Sorunu İçin Evde Yapılacaklar

Basur Sorunu İçin Evde Yapılacaklar

Çok dile getirilmeyen ama birçok kişinin problemi olan basur, sosyal yaşamı olumsuz etkilemektedir. Belirli aşamalarda tanımlanan rahatsızlığın, son aşamalarında kişi oturmakta zorluk çeker, tuvalette acı duyar ve rahat hareket edemez. Eğer basur probleminiz ilk aşamadaysa evde yapacağınız rahatlatıcı yöntemlerle hastalıktan kurtulabilirsiniz. Basur sorunu için aşağıdaki tarifleri deneyebilir, kısa sürede sağlıklı hayatınıza geri kavuşabilirsiniz.

Basur diğer adıyla Hemoroit, bağırsakla makat arasındaki toplardamarın işlevinde bozukluk oluşmasından kaynaklıdır. Buradaki toplardamarlar iltihaplanabilir ve şişebilir. Toplardamarın bu şişkinliği makatın içinde olduysa iç basur olarak adlandırılır. İç basur bir belirti göstermez, ağrı da söz konusu değildir. Toplardamardaki yapısal bozukluk makat dışına taşındıysa dış basur adını alır ve gözle görülür bir rahatsızlık haline gelir.

Basurun aşamaları nelerdir?

Basur sorunu, gençlik yıllarında ortaya çıkar ve her yaştan kişide ortaya çıkabilir. Basur rahatsızlığının ilerleyişine göre farklı derecelenmelere tabi olur. Örneğin sadece kabız olduğunuzda ortaya çıkan bir şişlik söz konusuysa birinci aşama basurdan bahsedilir. İlk aşamada kanama görülür ve nadiren de dışkı yaparken yanma hissi oluşacaktır. Normal yaşamı çok fazla etkilemez ve hatta basur varlığı bile önemsenmez. Basurun ikinci aşamasında toplardamardaki şişlik makat dışında belirgin hale gelmiştir. Kanamanın yanında kaşıntı ve yanma hissinden bahsedilir. Kaşıntı çok olursa günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Basurun son aşamasında artık makat dışında birçok şişkinlikten bahsedilir. Makat bölgesindeki dolgunluk ve ağrı, diğer hareketleri kısıtlamaktadır ve kişi sosyal hayatında mutsuz olur. Bu noktada doktora başvurulur ve gerekli operasyon doktorlar tarafından gerçekleştirilir.

Basurun belirtileri

Büyük tuvaletinizi yaparken kanamanın olması basurun ilk belirtilerindendir. Bu belirti birçok kişi tarafından önemsenmez hatta yok sayılır. Bu aşamada gereken önlem alınmazsa basur problemi büyür ve cerrahi müdahalenin yapılmasına kadar gider.

Makat bölgesinde şişme görülmesi ve ağrı, Hemoroitin diğer belirtisidir. Tuvaletten çıktıktan sonra bu ağrı devam eder, yeniden tuvalete gidene kadar ağrı bir süreliğine yok olur. Ağrının görüldüğü zamanlarda toplardamardaki iltihaplardan söz edebiliriz, ihmal edilmemesi gerekir.

Basurun en belirgin özelliği kaşıntının oluşmasıdır. Kaşıntıya engel olamazsınız ve basur kaşındıkça daha da büyüyecektir. Kaşıntı olduğunda kaşımamaya gayret göstermelisiniz. Basurun son belirtileri tuvalette sürekli dışkı yapacakmış hissi ve uzun zaman sonunda görülen kansızlıktır. Basur makatta dolgunluk hissi verdiği için sürekli büyük idrarınız varmış gibi hissedebilirsiniz, ayrıca kanamalar çok olursa vücutta kansızlık görülebilir.

Basur sorunu için evde yapılacaklar

Egzersiz yapmak :

Basura neden olan en büyük etken hareketsizliktir. Masa başı iş yapanlar, kilolu insanlar, gün içinde kısıtlı hareket yapanlar, egzersiz yapanlara göre daha çok basur problemi yaşarlar. Basuru engellemek için vücudun egzersize ihtiyacı vardır, günde 45 dakikanızı spora ayırmalısınız. Spora gidemeyenler için alternatif yöntem evde yapılan bağırsak çalıştırıcı hareketlerdir.

Ayakta durun ve yerinizde koşuyormuş gibi hareket etmeye başlayın.

Bu hareketi saniyede yüzlerce metre yeri koşuyormuş gibi olabildiğince hızlı yapmalısınız. Sonrasında Sağ bacağınızın dizinden tutun ve bacağınızı karnınıza doğru bastırın ve bırakın. Sol ayağınıza da aynı hareketi uyguladıktan sonra yere sırtüstü uzanın. İki ayağınızı dizden kırın ve karnınıza doğru yanaştırın. Ayağınızı tekrar düzleştirerek yere bırakın ve bu hareketi 10-15 kere tekrarlayın. Elinizi belinize koyun ve ayaklarınızı yukarı kaldırarak pedal çevirir gibi hareket ettirin. 20-25 kere pedal çevirmeniz gerekiyor. Egzersizler günde 10 dakikanızı alır ancak sonucunda sağlığınızı geri kazanmış olursunuz.

Bol bol su için :

Basurun en büyük nedeni bağırsaklarda yeteri kadar su olmamasıdır. Kişinin bünyesine göre değişse de günde 2 litre kadar su içmek doktorların önerisidir. Mümkünse sabah kahvaltıdan önce büyük bir ya da iki bardak su için. Ardından birkaç saat arayla su tüketimine devam edin. Bol suyun yanında, bisküvi tarzı yiyecekleri azaltmalısınız. Öğünü geçiştirmek için yenen abur cuburlar bağırsak sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Yediklerine dikkat et:

Basurun evde tedavisi için beslenme şeklinin düzenlenmesi gerekiyor. Tıka basa yemek yemek organların gereğinden fazla yorulmasına neden olacak ve sistemde aksamalar oluşacaktır. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alması beslenmenin ana amacı olmalı, gereksiz besin takviyesi bırakılmalıdır. Çok fazla çay ve kahve içmek, alkol kullanımı, sigara kullanımı vücudun dengesini bozduğundan basurun oluşmasına zemin hazırlayabilirler.

Basuru yok etmek için lifli yiyecekler alınmalı, yeşil bitkiler ve meyveler tüketilmelidir. Şeker, unlu ürünler ve fazla tuz bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyecektir. Bağırsakların dışkıyı kolaylıkla atması için vücudun yiyeceklerin lifine (posasına) ihtiyacı vardır. Meyve sebzelerin suyu yerine kendilerini yemeniz bağırsağa daha faydalı olur.

Tuvalet alışkanlığı:

Basur problemi yaşayanlara bakıldığında birkaç günde bir büyük abdestini yaptıkları görülür. Sağlıklı bir boşaltım sisteminde vücut günlük dışkı yapmak zorundadır. Ertelenen tuvalet ihtiyacı sonrasında basur oluşumuna neden olur. Günde bir kere büyük abdesti yapmayı alışkanlık haline getirin hatta bunun için bir zaman dilimi belirleyin. ( sabah kalktığımda ya da gece yatmadan önce gibi) Ayrıca dışkılama sırasında çok fazla ıkınmamak, makatı zorlamamak gerekir.

Buhar tedavisi:

Basur sorunu sosyal hayatı olumsuz etkilediğinden, evde belirli saatlerde buhara oturma tedavisi tavsiye edilir. Ilık su, basurun oluşturduğu acıyı en aza indirecektir. Bir miktar sıcak suyu ( dilerseniz içine bazı bitkilerden atabilirsiniz) derin bir leğene koyun ve makatınızı suyun buhara tutun. Kısa süre sonra ağrı ve dolgunluk hissi hafifleyecektir, normal hayata kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Geçmiş olsun.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.