Diş Dolgusu Fiyatları

Diş Dolgusu Fiyatları

Diş dolgusu, çeşitli dolgu malzemeleri kullanılarak, dişin ömrünü artırmayı hedefleyen diş hekimi uygulamalarından biridir. Bir diş, gerekli bakım yapılmadığı zaman, zaman içerisinde üzerinde oluşan mikroorganizmalarının salgılarıyla harabiyete uğrar. Dişin en sert tabakası olan mine tabakasının hasar görmesi sonucu, dişte çürümeler meydana geliş. Çürükler oluşmaya başladıktan sonra, bakım materyalleriyle (diş macunu, diş ipi vb.) çürümenin yayılması yavaşlatılabilir. Ancak oluşan çürüğü durdurmak ya da yok etmek bu bakım materyalleriyle mümkün değildir. Mine ve dişin diğer tabakalarında oluşan hasar kalıcı ve onarımı mümkün değildir. Diş çürümesini durdurmak ve çürüğe karşı savunmasız olan bölgeyi koruma altına almayı amaçlayan diş hekimliği uygulamasına diş dolgusu denir.

Diş Dolgusu Fiyatları

Diş dolgusunda, dişin hasar gören bölümü oyularak çıkarılır. Kalıntılar temizlendikten sonra diş üzerine sıkılan dezenfektanlarla diş yüzeyi dezenfekte edilir. Dolgu malzemesi için zemin hazırlandıktan sonra, dişin yapısına uygun şekilde dolgu malzemesi yerleştirilir. Dolgu malzemesi, dişte bulunan oyuk kısım hava almayacak şekilde sıkıştırılır. Işınla katılaştırma yoluyla, dolgu malzemesi diş üzerine sabitlenir. Bu sayede çürüğün ilerlemesi durdurulmuş olur.

Diş dolguları, kullanılan materyal yönünden farklılık göstermektedir. Bunların arasında günümüzde en çok kullanılan ve halk arasında siyah dolgu adıyla bilinen standart dolgu (amalgam dolgu) çeşididir. Sarmal bir yapısı bulunan bu dolgu materyali dişin içerisine daha iyi tutunur. Uygulamanın yapılışıyla da orantılı olarak bu dolgu çeşidi, en uzun süreli kullanım ömrüne sahiptir. Dış etkenlerden çok az etkilenir. Dolgu yapılan diş üzerinde çok sert bir cismin kırılmaya çalışılması ya da dış kaynaklı bir darbenin olması durumları haricinde “ dolgu düşmesi” denilen olay kolay kolay yaşanmaz.

Diğer bir dolgu çeşidi diş rengine çok yakın bir rengi bulunan beyaz dolgudur (kompozit reçine). Genellikle estetik kaygıları azaltmak için kullanılan bu dolgu çeşidi, standart dolgu materyaliyle kıyaslandığında hassas ve kullanım ömrü kısadır. Mevcut materyal yapısı nedeniyle kırılmaya çok yatkın olan bu dolgu çeşidinde, uygulama sonra “ dolgu düşmesi” sık rastlanmaktadır.

Bu iki dolgu tipi haricinde porselen ve altın diş dolgu çeşitleri de mevcuttur. Porselen diş dolguları özel sipariş üzerine üretilir. Dolgu işleminde önce hazırlanır. Altın diş dolgusuysa daha çok zenginlik göstergesi olarak kullanılan bir dolgu çeşididir. Her iki dolgu çeşidi günümüzde uygulanmakla beraber kullanım alanı çok azdır.

Diş dolgusu, diş tedavileri alanında en ucuz yöntemlerden biridir. Çoğunlukla Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından her yıl belirlenen taban fiyatlarına yakın olacak şekilde uygulanır. Bu taban fiyatlarının altında hiçbir diş hekimi uygulama yapamaz. Ancak kendisinin insiyatifinde bu fiyatlarda artırıma gidebilir. Standart bir dolgunun fiyatı, çalışılan alanın zorluğu ve kullanılan malzemenin miktarına göre değişiklik gösterse de ortalama 50-300 TL arasındadır. Beyaz dolgu yani estetik dolgunun maliyeti diğer dolgu materyaline göre daha yüksek olduğundan bu uygulamanın ortalama hastaya maliyeti 100-500 TL arasındadır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli şey, fiyat değil, yapılan işlemin kalitesidir.

Örneğin 600 TL’ye mükemmel bir hizmet alınacağının garantisi yoktur. Bu durum tamamıyla diş hekiminin mesleki becerisine ve kişinin diş bakımına gösterdiği özene bağlıdır. Kısaca, Diş dolgusu fiyatları, diş dolgusu kalitesinde bir kriter değildir.

Tags: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.