Diş Protez Teknolojisi

Diş Protez Teknolojisi

Protez, vücutta işlevini yerine getiremeyen ya da çeşitli sebeplerle yoksun olan organ/ dokuların yerine koyulabilmesi (kısmi olarak, işlevsel) maksadıyla yapılan uygulamalardır. Bacağı ampute bir hastaya, protez bacak takılarak yürüme faaliyetlerini gerçekleştirebilmesinin sağlanması buna örnek gösterilebilir.

Diş protezi, protez işlemiyle aynı mantığa sahip, işlevini yerine getiremeyen dişlerin yerine/ üzerine yerleştirilen protezlerdir. Diş protezinde uygulama dişin işlevselliğine ve mevcut bulunduğu duruma göre farklılık gösterebilir. Diş üzerine uygulanan 3 tip protez çeşidi bulunmaktadır.

  •  Kaplama Protez
  •  Çıkarılabilen Protez
  • Implant

1 – Kaplama Protez

Diş Protez Teknolojisi

Çürüme, kırılma ya da fonksiyon kaybı gibi nedenlerle dişlere uygulanan protez çeşididir. Kişiye özel olarak tasarlanır. Diş Protez Teknolojisi alanında en çok kullanılan uygulamadır. Bu işlemin uygulanabilmesi için diş kökünün hasar görmemiş olması ve yoğunluğunun yeterli olması gerekmektedir.
Kaplama protezde, sorun olan diş ya da dişler köşeleri ve üst kısımları yontularak proteze yer yapılır. Platin ya da platin kaplama bir materyalden küçültülen bu dişlerin üzerine yerleştirilebilecek ve protezin üzerine oturtulacağı köprü hazırlanır ve uygun açıyla işlem yapılan diş üzerine yerleştirilir. İç kısmı platin ya da platin kaplama, dış kısmı porselen olarak üretilen kaplama protezler bu köprüler üzerine özel yapıştırıcılar vasıtasıyla yerleştirilerek işlem tamamlanır. Yapılan protezin ömrü 5- 10 yıl arasındadır. Kullanılan yapıştırıcı ve kişinin protezi kullanım şekline göre değişiklik gösterebilir.

2 – Çıkarılabilen Protez

Genellikle yaşlılarda tercih edilen protez çeşididir. Dişler ve ince bir damaktan oluşur. Kişiye özel olarak tasarlanır. Bakımları zordur. Diş/ damak yapısının ölçüsü alınır ve Diş Protez Teknolojisi kullanılarak hazırlanır. Kullanım ömrü kullanım şekline göre farklılık göstermekle beraber 1- 10 yıl arasındadır.

3 – Implant

Diş Protez Teknolojisi alanında kullanılan en kapsamlı yöntemdir. Çekilen ya da kaybedilen dişin yerine protez bir diş yerleştirilmesi şeklinde uygulanır. Öncelikle eski dişin yeri çene kemiği dahil olmak üzere oyulur. Çene kemiğine bu işlem esnasında bir oluk açılır. Daha sonra platin materyalden bir dişi vida bu çene kemiğinden geçirilir. Üst kısmına Diş Protez Teknolojisi ile üretilen protez diş yerleştirilir. Kullanım ömrü kullanım şekline bağlı olarak 10 yıl ile ömür boyu arasında değişmektedir. Diğer yöntemlerle kıyaslandığında maliyeti oldukça yüksektir. 1000- 2000 TL arasında uygulanan bir yöntemdir (her bir diş için).

Diş protez teknolojisi, diş protezlerinin üretilmesinin yanında renklendirilmesinde de kullanılır. Her insan dişinin kendine özgü bir öz rengi vardır. Ne kadar bakım yapılırsa yapılsın bu tondan daha fazla beyazlayamaz. Yani her insan dişi inci beyaz değildir. Bu sebeple estetik görüntünün bozulmaması maksadıyla diş protezi üzerinde renklendirme yapılır. Bu renklendirme de, hazırlanacak renk tonu hastanın diş rengine göre belirlenir. Renklendirme işlemi için diş protezinin fırınlaması yapılır. Her renk tonuna göre belirlenen bekleme süresi sonunda fırınlanan diş, olması gereken tonu almış olur. Protez üzerine cila işlemi uygulanarak ton sabitlenir ve işlem tamamlanır.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.