Diş Taşı

Diş Taşı

Diş taşı diğer adıyla tartar, dişler için bilinenden daha zaralı bir oluşuma sahiptir. Tıbbi terminolojide kalkülüs olarak bilinir. Diş etinin çeşitli nedenlerle çekilmesi sonucunda diş eti çizgisinin altında, diş etiyle bütünleşik olarak ortaya çıkar. Zaman içerisinde tedavi edilmezse, ilerleyen safhalarda diş kaybına kadar gidebilecek hastalıkların oluşma ihtimali artar.

Diş taşı ağız içerisinde oluşturulan tükürüğün içerdiği mineral ve tartar yapıdan oluşmaktadır. Oldukça sert ve kireçli bir yapıya sahiptir.

Diş Taşı

Dişleri temizlemek için üretilen diş macunlarından, dişlerdeki sigara lekelerini ortadan kaldırmak için üretilmiş olanları diş taşı oluşumu açısından oldukça tehlikelidir. Sigara diş etlerinin çekilmesine neden olan bir etkendir. Sigara içenlerin çoğunda etlerinin çekilmesi vakalarıyla karşılaşılmaktadır. Bunun sebebi kan akışını yavaşlatması ve yeterli beslenmenin sağlanamamasından dolayı diş etlerinin geri çekilmesidir. Sigara lekelerini silmek için kullanılan bu diş macunları, dış faktörler nedeniyle zarar görmüş, özellikle mine tabasının en alt kısmına büyük zarar veriri. O bölgede oluşan boşluklardan başlayarak, diş etlerinin alt çizgisine kadar devam eden bir hatta diş taşı oluşumuna sebep olabilir.

Diş bakımına gerekli özenin gösterilmemesi ve diş taşı oluşumunda gerekli tedavinin yapılmaması sonucunda periodontit (periodontitis) hastalığı ortaya çıkabilir. Diş ve diş eti bakımının yeterli olmaması nedeniyle ortaya çıkan, mine dokusu başta olmak üzere, dişteki tüm alveoler kemiksel yapının zayıflamasına sebep olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın etkeni, diş eti ve çevresinde gelişen mikroorganizmalardır. Diş destek dokularının enfeksiyonu sonucu oluşur. Başlıca sebebi diş taşı oluşumu ve bu diş taşlarının üzerinde mikroorganizmaların, üremesidir. Oyuklu ve kirecimsi bir yapıya sahip olan diş taşlarındaki mikroorganizmalar, günlük hayatta diş temizliği ve bakımı için kullanılan diş macunlarının ulaşamayacağı gözeneklerde üreyebileceğinden, diş taşının dolayısıyla daha ileri aşamasında periodontit hastalığının önlenebilmesi maksadıyla uzman bir diş hekimi tarafından kontrol edilmesi gereklidir. Tedavi edilmezse, başta alveol kemik rezorpsiyonu (mine tabası dahil olmak üzere, tüm diş kemiksi yapısının zayıflaması ve harabiyeti) ile başlayan süreç, ilerleyen aşamalarda alveoler kemik kaybı (diş kemik ve kemiksi dokusunun kalıcı kaybı) olarak sonuçlanabilir.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.