Dış Gebelik Tedavisi

Dış Gebelik Tedavisi

Dış Gebelik

Dış gebelik diğer adıyla ektopik gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim bölgesi dışında yerleşmesi sonucu oluşan bir gebelik türüdür. En sık olarak yumurtanın geçtiği tüplerde (fallop tüpleri) yerleşim gösterir. Normal bir gebelikte döllenmiş yumurta tüplerden geçerek rahim içine yerleşir. Yerleşimden sonra mitoz bölünmeyle bölünerek büyümeye başlar. Dış gebelikte ise tüplerden geçiş tamamlanmaz ve tüp içinde büyümeye başlar. Ancak fallop tüpleri, rahim yani uterus gibi büyüyebilen bir yapıya sahip olmadığından, yani elastikiyet özelliği bulunmadığından, bir süre sonra tüplerin zarın yırtarak karın içersinde kanamaya sebep olurlar. Bu durumda erken tanı konulmazsa şiddetli ve ani kanama olayları gelişebilir. Bu durum hastayı şoka kadar giden bir tabloya sokar. Bu durumda hasta vücut içerisinde yeterli kan ve sıvı volumünü sağlayamadığından hipovolemik şok olarak adlandırılan durum gelişir.

Dış Gebelik Belirtileri

  1. Adet gecikmesi
  2. Koyu kırmızı renkli vajinal kanama
  3. Kasık veya bel ağrısı (hafiften şiddetliye kadar değişebilir)

Dış Gebelik Tedavisi

Unutulmaması gereken vakaların yarısından fazlasının belirti vermeyebileceğidir. Bazen şok tablosuna kadar herhangi bir belirti görülmez ve şok tablosu aniden gelişir. Tanı koyulabilmesi için bazı laboratuvar testlerinin yapılmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca tanı koyulurken akut apendisit, over (yumurtalık) kist torsiyonu, düşük yapma gibi durumlar düşünülmelidir.

Dış Gebelik Tedavisi

Eğer şüpheli bir gebelik, vajinal kanama ve şok tablosunda bir hasta görülürse en kısa sürede intravenöz damar yolu açılarak izotonik sodyum klorür verilmeye başlanmalıdır. İnfüzyona ilk 1 saatte bir litre gidecek şekilde başlanmalı, tansiyon, nabız ve solunum sürekli kontrol edilmelidir. Hastanın mevcut karın içi kanaması olduğundan şüphelenildiğinden, hastanın sıvı elektroit dengesini ve kan volumünün düzenlemesi için bu uygulama yapılır. Sıvı takviyesi sırasında belirtiler geçici olarak ortadan kalkabilir. Karın içi kanamanın durduğundan emin olana yada hasta cerrahi işleme alınarak kana durdurulana kadar sıvı takviye yapılmaya devam edilmelidir. Eğer bu bulgulara 38 derece ve üzeri ateş tablosu ve vajinal akıntı eklenirse, Septik düşük (kanda enfeksiyona bağlı düşük gelişmesi) de akılda tutulmalı ve tedaviye antibiyotik (genellikle seftriakson 2 gr) de eklenmelidir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.