Categories: Sağlık Haberleri

Doğum Kontrolünde En Etkili Yöntemler

Share

Doğum Kontrolünde En Etkili Yöntemler

Çiftler evliliklerinin ardından en doğru zamanı bekleyerek çocuk sahibi olmayı isterler. Bu sebeple doğru zamanı bekleyen çiftler cinsel birlikteliklerinde çeşitli doğum kontrol yöntemleri ile korunmaya özen gösterirler. Korunmasız ilişkiye girildiğinde mutlaka gebe kalınacak diye bu kural yoktur. Ancak gebelik riskinin her zaman oluşabileceği de unutulmamalıdır. Gebelik oluşmasını engellemek için en iyi yöntemi seçmek sizleri rahat bir cinsel birlikteliğe götürecektir.

Aile planlamasına özen gösteren çiftler korunma olmaksızın cinsel birlikteliğe girmemeli ve kesinlikle doğum kontrol seçeneklerini göz önüne alarak gerekli tedbirlerini almalıdır. Var olan kimi doğum kontrol yöntemi vücut içerisinde uygulanırken kimi yöntemlerde tek ilişkiliktir ve cinsel birleşme sonrası atılması gerekir.

Kullanılan doğum kontrol yöntemlerine örnek vermek gerekirse;

Erkek prezervatifleri

En fazla kullanılan doğum kontrol yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Prezervatif erkeklerin fazlasıyla tercih ettiği bir doğum kontrol yöntemidir ve ana maddesi kauçuk olan prezervatifin ucunda bulunan kapalı bölüm ile spermlerin vajinaya geçişi engellenmiştir.

Doğum kontrol hapları

Kadınların sık kullandığı ve en iyi yöntemi seçmek için yapılan araştırmalarda da kesinliği ortaya çıkan doğum kontrol hapları kadınların beklide en çok kullandığı doğum kontrol yöntemidir.Doğum kontrol hapları değişik marka ve fiyatlarda olmaktadır. Kadınların kullanımı için 21 adet ya da 28 adet olarak kullanıma sunulan ilaçlar içlerindeki bileşenlerin etkisi ile yumurtalara baskı uygulayarak gebeliğin oluşmasının önüne geçer. Doğum kontrol haplarının kullanımı ile bazı yan etkilerde oluşabilir. Bunlar kimi zaman adet görememe, kimi zaman baş ağrısı ve vücudun belirli yerlerinde şişkinlik olarak kendini gösterebilir. Ayrıca doğum kontrol hapı kullanan bazı kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda kadınların kilo aldığı ya da kilo verdiği görülebilmektedir.

Kontrol iğnesi

Bir başka doğum kontrol yöntemi de doğum kontrol iğnesidir. Bu iğneler genelde hap kullanmak istemeyen kişiler tarafından kullanılmakta olup iğneler aylık olarak yapılmaktadır. İğne yapıldıktan sonra 1 ay süre ile gebelik yaşanmasının önüne geçer.

Doğum kontrol bantları

Doğum kontrol bantları kullanımı en kolay olan yöntemlerden biridir ve içerisinde diğer korunma yöntemlerinde olan progesteron ve östrojen hormonları bulunur. Bantlar bel bölgesine yapıştırılarak üç hafta boyunca çıkarılmadan kullanılır.

Vajina Halkası

Son dönemlerde kullanılan ve bayanların tercihleri arasında üst sıralara tırmanan bu yöntem ile birlikte gebeliğin önüne geçmek mümkün olabilir. Olabildiğince esnek olan ve şeffaf renklerde olan vajinal halkanın koruma yöntemi de mantıken diğer yöntemler ile benzerlik taşır. Halkanın içerisinde yer alan progesteron ve östrojen hormonları vücut ısısıyla beraber yavaş yavaş salgılanır ve kana karışarak gebelik yaşanmasının önüne geçer. Halka vajina içerisine yerleştirilerek kullanılır.

Spiral

Bayanların gebelikten korunabilmek adına en çok tercih ettiği uygulamaların başında gelir. Uzun süreli olarak kullanıma uygun olan bu yöntem özellikle adet zamanlarında uygulanır. Bayanların bu konuda yaptıkları en büyük hata belli bir zaman geçtikten sonra doktora kontrol için gitmemektir. İşlevini yitiren spiralin uzun süre kullanılması ile dış gebelik sorunu yaşanabilir.

Servikal Başlık

Kadınlar adına var olan koruma yöntemlerinden biri de servikal başlık yöntemidir. Bu uygulamada başlık şeklinde olan araç rahim ağzına takılır ve boşalma sırasında başlığın içerisinde bulunan sperm öldürücü kremden dolayı gebelik yaşanmaz.

Tüp bağlanması

Genelde bir daha çocuk sahibi olmak istemeyen bayanların başvurduğu yöntemdir. Çünkü tüplerin yeniden açılma ve gebelik yaşanma olasılığı oldukça düşüktür. Tüpler bağlandığında yumurtalarda döllenme meydana gelmeyeceğinden dolayı gebelik oluşmaz.

Cinsel birliktelik sırasında en iyi yöntemi seçmeniz ve doğum kontrol yöntemlerini en etkili şekilde kullanmanız aile planlamanız için çok önemlidir. Her gün biraz daha fazla gelişim gösteren ve çeşitlenen doğum kontrol yöntemlerinden size uygun olanını tercih edebilir ve aile planlamanızı oluşturabilirsiniz.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

4 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

4 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

4 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

4 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

4 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

4 sene ago

This website uses cookies.