Categories: Sağlık Haberleri

Yumurta Aşılama Nedir Nasıl Yapılır

Share

Yumurta Aşılama Nedir Nasıl Yapılır

Yumurta Aşılama Nasıl Yapılır?

Yumurta aşılama yöntemi (uterus inseminasyonu) normal yollarla gebe kalamayan çiftlerde, kadınlara yapılan ve gebelik ihtimalinin artmasını sağlayan bir yöntemdir. Diğer gebe kalma yöntemlerine göre daha kolay, ağrısız ve acısız bir işlemdir. Ekonomik olarak da nispeten daha az maliyetlidir. Yumurta aşılama yöntemi cerrahi bir müdahale gerektiren bir işlem değildir. Küçük bir girişim olarak değerlendirilebilir. Hastane ortamında yapılması şart değildir. Özel kadın doğum kliniklerinde veya gebelik ve tüp bebek merkezlerinde yapılabilir.

Yumurta aşılama yöntemi öncesinde tedavi

Aşılama yöntemi kullanılmadan önce, hamile kalmak isteyen anne adayını gebeliğe hazırlamak ve yumurtlamasını sağlamak için, bazı tedavi yöntemleri uygulanır. Yumurta aşılama yöntemi tedavisine kadında adetin ikinci yada üçüncü günü başlanır. Adetin ikinci ve üçüncü günlerinde kadının her iki yumurtalığında da birden fazla yumurta hücresi büyümeye hazır durumdadır.
Aşılama tedavisinde amaç, birden fazla yumurta oluşumunu sağlamaktır. Maksimum olarak üç tane yumurtanın büyüyüp gelişmesi sağlanmaya çalışır. Yumurta sayısını arttırmak istatistiksel olarak gebeliğin başarı şansını yükseltir. Tedavi yapılmadığı zaman kadın vücudu ayda sadece bir tane yumurta hücresini büyütür. Aşılama tedavisinde kullanılan haplar veya iğneler yumurtlama döneminde birden fazla yumurtanın büyümesini sağlar.
Aşılama tedavisinde kullanılan iğnelerde, vücudun yumurta hücrelerini büyütüp geliştirmek için üretmiş olduğu hormonların, aynısı vardır. Aşılama öncesi tedavide verilen haplar ise vücudun yine yumurta hücresini büyütüp geliştirmek için ürettiği hormonun seviyesini yani miktarını arttırmaktır. Hapa adetin ikinci yada üçüncü günü başlanır. 5 gün boyunca hap alınır. Hapın bitiminden 2 yada 3 gün sonra anne adayı kontrol için çağrılır. İğne tedavisi de aynı şekilde adetin ikinci veya üçüncü günü başlanır. 4 – 5 gün süre ile uygulanır ve anne adayı ultrason için kontrole çağrılır.
Bu ultrason kontrollerinde, yumurtaların içinde bulunduğu foliküllerin gelişimi, büyümesi ve çapı izlenir. Folikülün çapı istenilen seviyeye geldiğinde anne adayına yumurtayı çatlatmak için bir enjeksiyon daha yapılır. Yumurtanın doğal yollarla çatlamasını beklemeden yumurta çatlatma iğnesinin yapılması, yumurtlama zamanının hekim tarafından belirlenmesini sağlar. Yumurta aşılama yöntemi için bu zamanın kesin olarak bilinmesi ve aşılamanın bu dönemde yapılması gerekmektedir.
Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra 36 saat içerisinde yumurta yumurtalıklardan ayrılır. Tuba uterina yani tüp denilen ve yumurtalıklarla uterusu( rahim ) birbirine bağlayan kanallara düşer. İşte bu dönem gebelik oluşumu için uygun olan dönemdir. Bu dönemde yumurtanın döllenebilmesi ve gebeliğin oluşması için spermlerle karşılaşması gerekmektedir.
Spermlerin hazırlanması
Bu 36 saatlik süre içinde anne ve baba adayı aşılamanın yapılacağı merkeze çağrılır. Baba adayından o gün sperm örneği alınır. Alınan spermler sperm yıkama işlemi denilen 2 – 3 saat süren bir işlemle, aşılama için hazırlanır.
Alınan spermler laboratuar ortamında gradient veya yüzdürme adı verilen yıkama işlemlerinden geçirilir. Hareketli olan spermler haraketsiz olanlardan ayrılır. Hareket kabiliyeti yüksek olan spermlerin yumurtayı dölleme yeteneği diğerlerine oranla daha fazladır. Yıkama işleminde hareketli spermler, hücre artıklarından ve diğer bütün sıvılardan da temizlenir. İnseminasyon kateteri denilen özel bir enjektöre bu spermler alınır. Artık yumurta aşılama yöntemi hazır olan spermler ile aşılama yapılabilir.
Yumurta aşılama yöntemi uygulaması
Anne adayı jinekolojik muayene masasına alınır. Spekülüm denilen tıbbi alet yardımı ile rahim ağzına ulaşmak için vajinal kanalın açılması sağlanır. İçinde spermlerin olduğu inseminasyon kateteri ile serviks denilen rahim ağzı geçilir. Kateterin biraz daha ilerlemesi sağlandıktan sonra, spermler kateterin pistonu itilerek içeriye, rahime bırakılır. Bundan sonra spermlerin kendi yollarını bulmaları beklenir. Spermlerin tüplerdeki yumurtalara ulaşıp, doğal yollarla yumurtayı döllemesi beklenir.Beş dakika süren bir işlemdir. Genellikle ağrı sızı hissedilmez. Hiçbir anestezik madde kullanımına gerek yoktur.
Bazı durumlarda, normal bir cinsel ilişki sırasında, spermler kadının rahim ağzındaki bazı olağan dışı durumlar yüzünden içeri giremezler. Yumurta aşılama yöntemi ile rahim ağzının spermlerin geçişini engelleyici etkisi de ortadan kaldırılmış olur.

MHRS Online Randevu

View Comments

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.