Epilepsi Nedir Belirtileri Tedavisi

Epilepsi Nedir Belirtileri Tedavisi

Epilepsi Nedir?

Epilepsi diğer adıyla sara hastalığı nörolojik bir hastalık çeşitidir. Beyin sinir hücreleri arasındaki normalin dışında elektriksel etkileşimler oluşur. İşte bu kısa süreli anormal beyin hücreleri aktiviteleri sırasında kişiler nöbet ya da beyin fonksiyonlarına bağlı kriz geçirirler. Nöbetlerle kendini gösteren bu hastalığın adı epilepsidir.

Epilepsi toplumda çocuk, ergen, genç, ileri yaş her yaşta görülmesi mümkün olan bir hastalıktır. Erkek ve kadınlarda yüzdelik bakımdan herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Toplumda sıklıkla görülen bir beyin hastalığıdır. Ölümcül değildir, kalıcı zihin hasarları bırakmaz, zeka geriliği gibi ileri boyutta sonuçlara sebep olmaz.

Epilepsinin Nedenleri

1. Epilepsi nedenleri başında ailede geçmişinde epilepsi öyküsü bulunan biri ya da birilerinin bulunması gelmektedir. Yani genetik faktörler bir sebeptir.
2. Beyin tümörü hastalığı bulunan ya da ameliyatı olmuş kişilerde görülür.
3. Beynin gelişme sürecinde yaşanan anormallikler.
4. Santral sinir sitemi enfeksiyonları
5. Başa sert bir darbe almak
6. Sıkıntılı bir doğum sırasında beynin oksijensiz kalması.
7. Alkol kullanımı
8. Yaşanılan beyin kanaması
9. Damarlarla ilgili damar tıkanıklıkları vakaları
10. Stres birçok hastalığı körüklediği gibi epilepsiyi de körüklemektedir.
11. Uykusuzluk
12. Kurşun zehirlenmesi
13. Alzheimer hastalığı

Adım adım Epilepsi Nöbeti

Epilepsi nöbetleri çok çeşitli olup biz burada en belirgin olan nöbeti tipini adım adım anlatacağız.
1. Eğer epilepsi tanısı konmamışsa hasta hissettiklerinden ve yaşadıklarından hiçbir şey anlamaz. Ani bir bilinç kaybı yaşanır. Bu anlık olabileceği gibi dakikalarca da sürebilir.
2. Hasta donakalır. Tek bir noktaya bakar. Bedeniyle birlikte bakışları da donar.
3. Bu aşamadan sonra hasta yere yığılacaktır.
4. Hasta kaskatı kesilir, çenesi kenetlenir ve ağız köpürmesi olur.
5. Gerekli müdahaleler yapıldığında hasta yavaş yavaş kendine gelir.
6. Hasta yakınlarını çok korkutan bu nöbetler hasta ve yakınları epilepsi hakkında gerekli olarak bilinçlendiğinde nöbetler daha kontrollü karşılanacaktır.
7. Bu adımlardan farklı olarak ağızda birşey çiğniyormuş gibi yapmak, başkalarının hissetmediği kokuları duymak. Başkalarının görmediği görüntüleri görmek,

Epilepsinin Tanı Aşamaları

Tanının kolay konması için hasta ya da yakınları uyanık davranabilir. Geçirilen nöbetin videosu çekilebilir. Konuyla ilgili bir takvim çalışması yapılmalıdır. Çünkü doktorunuza ilk girdiğinizde soracakları geçirdiğiniz nöbetin şekli ve ne sıklıkla gördüğünüzdür.
1. Epilepsi olduğunu düşünen biri hiç vakit kaybetmeden nöroloji bölümünde alanında uzman bir doktora gitmelidir.
2. Sonrasında da hastayı etraflıca yapılacak bir muayene süreci bekliyor olacak.
3. Doktor hastaya özel kan tahlilleri isteyecektir.
4. Hastanın EEG’si (elektroensefalografi) çekilecektir.
5. Beyin MR’ı çekilecektir.
6. Tabii bütün bu tetkikler gelişmiş bir hastane şartlarını gerektirir. Küçük bir sağlık kuruluşu değil büyük bir hastane tercih edilmelidir.
7. Eğer kesin epilepsi tanısı konduysa artık bu hastalıkla birlikte yaşamak sizin kaderiniz. Bir an önce bu fikre kendinizi alıştırmalısınız.

Epilepsi Tedavisi

Epilepsi hastalarının çok azında hastalık tamamen iyileştirilebilir. Genel itibariyle hastalık ömür boyu tedavi ve takip gerektirir. Epilepsi türleri çok çeşitli olduğundan ilaç ile tedavisinde kullanılan ilaçlar da çok çeşitlidir. Hastanın öyküsüne ve sahip olduğu epilepsi türüne göre ilaçlar belirlenir ve bu ilaçların disiplinli alımı ile hastalık kontrol altına alınır.
Epilepsi tedavisinde cerrahi yöntem de tercih edilecek bir tedavi yöntemidir. Bir de “pil tedavisi” uygulanmaktadır. Bunun için nöroşirurji yani beyin ve sinir cerrahisi bölümünün gerçekleştirdiği bu tedaviye uygun hastalara yapılmaktadır.

Epilepsi Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Düzenli Egzersizi İhmal Etmeyin
Epilepsi hastalarının dikkat etmesi gereken ayrıntılar konusunun başında egzersiz gelir. Hayatımızın bir parçası haline getirmemiz gereken spor ve harekete eğer epilepsi ile mücadele ediyorsanız daha fazla duyarlı olun. En basit egzersiz yürüyüştür. Hiçbir şey yapamıyorsanız yürüyüşe haftada 4 gün 45 dakikanızı ayırın.

Beslenmeye Dikkat!
Beynin gelişimine yardımcı omega 3 bakımından zengin balık, badem, fındık gibi gıdaları tüketin. Hindistan cevizi yağı, limon, epsom tuzu, sarımsak başta olmak üzere düzenli ve bilinçli beslenme epilepsi nöbetlerini azaltacaktır.

Strese Hayır!
Strese hayır! diyebilmeyi öğrenin. Çünkü epilepsiyi tetikleyen baş faktörlerdendir. Elbette bu hedef çok zor hayat stresle iç içe ama epilepsiniz varsa bu konuda iki kere hassas olun

Düzenli Uyku
Uykusuzluğu da epilepsi sebepleri arasında saymıştık. Düzenli uyku ya da vücudunuzun istediği sürede uyku almanız ve bunun huzurlu olarak yaşamanız beyin fonksiyonlarınızla birebir ilgilidir.

Gıda Takviyeleri
Propolis, balık yağı, B 12, farklı vitamin kapsüllerini ek gıda takviyesi olarak almalısınız. Bu gıdaların alımı günümüzde genetiği bozulmuş gıdaların bol olması sebebiyle şart haline gelmiştir.

Alkol ve Sigarayı Hayatınızdan Çıkarın
Epiluepsi hastalarının dikkat etmesi gereken ayrıntılar konusunda son olarak bu başlığı ele alıyoruz. Her bir organımıza ayrı ayrı zararı dokunan bu iki ürün epilepsi hastalarına da kesinlikle önerilmez. Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklarınızı bırakmayı tercih edin.

Tags: , , ,

Bir cevap

  1. […] Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nöroloji, Kardiyoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Genel Cerrahi, Göğüs Cerrahisi, Göz, Kadın […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.