Femoral Fıtık

Femoral Fıtık

Femoral fıtık bir tür kasık fıtığı çeşididir. Fıtık kelime anlamı olarak da insan vücudunda bir dokunun, organın ya da damarın bulunduğu yerden dışarı çıkması şeklindeki açıklamasıdır. Buradaki fıtıklaşmanın iki nedeni olabilir. Ya karın içi basıçta artış meydana gelmiştir ya da femoral kanalda bir defekt söz konusudur. Femoral fıtıklar ise sıklıkla hamilelik ve şişmanlık gibi durumlarda, karın içi basıncın artış göstermesiyle oluşmaktadır. Şişmanlarda bu basıncın daha da artmasına neden olan  bir yanlış hareket fıtıklaşmaya zemin hazırlayabilir. Özellikle yaşlı ve şişman kadınlarda karın duvarındaki zayıflama daha fazla olacağından ani bir öksürme bile riskli sonuçlara neden olabilmektedir.

Kasık bölgesindeki fıtıklaşmalar arasında nadir görünür. Femoral kelimesi uyluk kemiğimiz olan üst bacağın femur isminden köken alır ve femoral damarları anlatır. Karın duvarındaki femoral delikten dışarı çıkan ve belirtileri sıklıkla kasık fıtıklarının diğer çeşitleriyle benzerlik gösteren bir hastalıktır. Bacak bölgesine ait arterlerin ve venlerin femoral halkadan herniasyonu söz konudur. Kasık bölgesi göz önüne alındığında diğer fıtık çeşitlerine göre yer olarak daha aşağıda kalır ve kadınlarda ki görülme sıklığı erkeklerden daha fazladır. İlerlemiş femoral herniasyon oluşumunlarının sonunda sıklıkla mesane fıtık kesesinin içine doğru çekilme yapar. Karın duvarı olan peritonda çekilme gerçekleşir. Damarsal bozulmalar ve ilerlemiş safhalarda ölü dokuların oluşumu gerçekleşebilir.

Femoral Fıtık Cerrahi Tedavisi

Bu tarz fıtıklaşmalarda boğulmalara sık rastlanır ve aniden gerçekleşir. Bu gibi durumlarda acil müdahele etmek gerekebilir. Femoral fıtık tespit edildiğinde ameliyat gerekli görülmüşse, erken davranmak onarım açısından daha olumlu bir durum oluşturur. Operasyona karar verildikten sonra boğulmamış ve zarar görmemiş bağırsak yapıları mevcutsa fıtıkta yamalama yönteminin uygulanma şansı daha yüksek olacaktır. Açık ve kapalı olarak iki şekilde cerrahi müdahelesi mümkün olan bu fıtıklaşmada kadınlarda daha çok kapalı fıtık ameliyatı tercih edilmektedir. Kapalı ameliyat yöntemi ile konulabilen yamalar sayesinde fıtığın nüks (tekrarlamasının) etmesinin önüne geçilmiş olunur.

Açık ameliyat tercih edilmesi durumunda tüm anestezik yöntemlerin güvenle kullanılabileceğine dair uzman görüşleri bulunmaktadır. Fıtık ameliyatları sıklıkla genel anestezi teknikleri ile yapılmaktadır. Ameliyat öncesi gerekli olan bağırsak hazırlığı için gerekli bilgileri içeren bir broşür edinmek hatırlatıcı bilgiler açısından fayda sağlayabilir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.