Göz Ameliyatı Nedir Nasıl Yapılır

Göz Ameliyatı Nedir Nasıl Yapılır

Günümüzde göz derecesi ilerlemiş olan ve günlük hayatta gözlük kullanmak zorunda kalan hastalar lazer ile göz ameliyatı olarak gözlük kullanmadan günlük yaşantılarını sürdürebiliyorlar. Göz sağlıkların kavuşan kişiler normal yaşamlarında gözlük kullanmadan tüm aktivitelerini yaptıkları gibi her hangi bir göz rahatsızlığı da yaşamıyorlar. Halk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen bu ameliyatlara tıp dilinde LASİK ve LASEK adı verilmektedir. Her iki ameliyat türü de acısız ve kısa süre de yapılmaktadır.

Göz Ameliyatı nasıl yapılır ?

Göz derecesi yüksek olan , astigmat, miyop ve hipermetrop göz hastalığı bulunan hastalara önce göz doktoru tarafından muayeneler ve tetkikler yapılır. Göz retina derinliği, gözlük derecesi gibi kontrollerden sonra hastaya uygulanacak ameliyat yöntemine karar verilir. Ameliyat sırasında korneanın ön tarafı lazer ile bıçaksız bir şekilde yeniden şekillendirilerek miyop, astigmat ve hipermetrop rahatsızlıkları ortadan kaldırılır. Bu ameliyatlar korneanın ön tarafında yer alan tabakanın kaldırılması ile başlar. Bıçaksız lazer ( Intralase ) le bu tabakanın alt tarafına ulaşılır ve kornea istenilen şekle getirilerek göz derecesi ortadan kaldırılır. Bu yöntem Lasek ve Lasik ameliyatlarında da aynı şekilde uygulanır. Lasek yönteminde sadece kornea önündeki ince tabaka kaldırılmadan eksimer lazer adı verilen uygulama yapılmaktadır.

Kimler Göz Ameliyatı Olabilir ?

1 ) 18 – 55 yaş aralığında bulunan her birey göz ameliyatı olabilir. 18 yalının altında bulunan bireylerde göz gelişimi tamamlanmamış olduğu için göz ameliyatı yapılması uygun değildir.

2 ) Gözlük kullanan bireylerde göz derecesi miyop olanlarda 8 dereceye, astigmat ve hipermetrop olanlarda ise 4 dereceye kadar ilerlemiş ise göz ameliyatı olabilirler. Bu numaraların üzerindeki numaralarda başarılı ameliyat oranı azaldığı için risk oranı daha fazladır.

3 ) Doğum sırasında oluşan veya genetik olarak kornea rahatsızlığı bulunan hastalarda göz ameliyatı uygulanması risk taşıdığı için tavsiye edilmez.

4 ) Göz ameliyatı sırasında lazer uygulaması yapıldığı için gebelerde ve emziren annelerde uygulanması tehlikeli olacağından göz ameliyatı yapılmamaktadır.

5 ) Gözlük derecesinde son bir yılda değişme olmayanlar, kornea şekli oturmuş olanlar ameliyat olabilir, aksi durumda bulunanlar ise olamazlar.

6 ) Herpes olarak adlandırılan halk arasında göz uçuğu olarak bilinen rahatsızlığı geçiren kililerin ameliyatı çok riskli olduğu için yapılmamalıdır. Bu rahatsızlığı geçirmeyenler ise ameliyat olabilirler.

7 ) Genetik ve fiziksel rahatsızlıklar olan romatoid artit rahatsızlığı, sjogren sendromu ve lupus rahatsızlığı geçirenler ile göz kuruluğu rahatsızlığı bulunan hastaların göz ameliyatı olması uygun değildir.

8 ) Katarakt rahatsızlığı bulunan hastaların ameliyat olması uygun değildir. Ayrıca göz siniri rahatsızlıklarından birine sahip olan hastaların da ameliyat olması uygun değildir.

9 ) diyabet ( şeker ) hastalarının ameliyat sonrası iyileşme dönemlerinin uzaması riski olması nedeni ile ameliyat olması uygun değildir.

10 ) Daha önce göz ameliyatı olanlar, göz yaralanması geçirmiş olanlar ve sinirsel olarak göz rahatsızlığı bulunanların ameliyat olması uygun değildir.

11 ) Göz tembelliği rahatsızlığı bulunanların ameliyat olarak göz tembelliğinden kurtulacakları fikri doğru değildir. Lazer göz ameliyatı sadece gözlük derecesinin sıfırlanması ve gözlükten kurtulmasını sağladığı için göz tembelliği devam edecektir. Bu nedenle göz tembelliğinden kurtulmak için ameliyat olma fikri doğru değildir.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.