Göz Kapağı Kayması (Düşmesi ) Nedir

Göz Kapağı Kayması (Düşmesi) Nedir

Göz kapağı kayması tek taraflı veya her iki göz kapağında da görülebilen, göz kapaklarının normalden 1 cm – 1.5 cm kadar aşağıda olması durumudur. Halk arasında göz kapağı düşmesi olarak da bilinmektedir. Tıp dilinde bu rahatsızlığa pitozis adı verilmektedir. Göz kapağı kayması; göz kapağını kaldıran kas grubunun görevini yerine getirememesi durumunda ortaya çıkar. Göz kapağı kas grubunun çalışmamasının nedenleri sağlıklı bir şekilde gelişmemiş olması veya yaşlılığa bağlı olarak bu kas grubunun incelerek gücünü yitirmesi veya kopmasıdır. Bu durumlarda göz kapağı normal seviyesinde durmaz ve gözün üzerine doğru düşer. Göz kapağı düşmesi rahatsızlığının bir çok fiziksel sebebi vardır.

Göz kapağı Kayması (Düşmesi) Sebepleri

1 ) Göz kapağı kası: Bu kas, göz kapağının gözün üzerinde durmasını sağlayan bir kastır. Bu kas ve kas grubu çocukluk yıllarından itibaren sağlıklı bir gelişim göstermediği için göz kapağını taşıyamaz ve göz kapağı düşmesi oluşur. Ayrıca yaşlılığa bağlı olarak incelen göz kapağı kası işlevini yerine getiremediği için göz kapağı düşüklüğü meydana gelir.

2 ) Göz kapağı sinirlerinde hasar oluşması: Göz kapağı kası vücudun 3. Sinir bölgesine bağlı kaslar tarafından kontrol edilir. Zaman içince bu sinir grubunda hasar oluşması durumunda göz kapağını kontrol eden kas ve kas grubu görevini tam olarak yerine getiremez. Kısmi felç geçiren kişilerde bu durum oluşmaktadır.

3 ) Kas ve sinir hastalıkları: İnsan vücudu bir mekanizma olduğu için hayatı boyunca bir çok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Kas ve sinir sistemi rahatsızlıkları oluşması durumunda vücudun hareket etmesini sağlayan tüm kas sistemi etkilenir. Bu durumda göz kapağını taşıyan ve hareket ettiren kaslarda görevini yerine getiremeyeceği için tek taraflı veya çift taraflı göz kapağı düşmesi rahatsızlığı ortaya çıkabilir.

4 ) Kasın yapışık olduğu dokudan ayrılması: Yetişkinlerde görülen göz kapağı kayması rahatsızlığın genel sebebi göz kapağı kasının göz kapağı içinde yer alan tars adı verilmiş olan destek dokulara yapışmasını sağlayan elastik özellikli uç kısmın göz kapağının yaşlanmasına bağlı olarak uzaması ve yapışık olduğu destek dokudan kendiliğinden ayrılmasıdır. Bu durumda göz kapağı kası destek dokudan destek alamayacak ve işlevini yerine getiremeyeceği içinde göz kapağı kayması meydana gelecektir.

5 ) Diğer sebepler. Göz kapağı düşmesinin diğer sebepleri fiziksel yaralanmalara bağı göz kapağı kasının zarar görmesi, tümör oluşması, ödem ve enfeksiyon gibi rahatsızlıklar oluşması, göz hastalıkları geçirilmesi gibi sebeplerdir.

Göz Kapağı Kayması Belirtileri Nelerdir ?

Göz kapağı düşmesi rahatsızlığı oluştuğu ilk aşamada net bir şekilde anlaşılmaz. Kas grubu güçsüz kaldığı için göz kapağı aşama aşama sarkar. Göz kapağı kayması rahatsızlığının belirtileri şu şekildedir:

1 ) Hasta ilk aşama da diğer gözüne göre daha dar görmeye başlar.

2 ) Bazı hastalar göz kapağı kayması oluşması durumunda gözlerinin üzerinde karanlık bir alan olduğu hissi yaşarlar.

3 ) Orta derece göz kayması rahatsızlığında göz kapağı hissedilebilir derece de kaymış durumdadır. Ancak bu durumun tam olarak anlaşılması göz kapağı kayması oluşan gözde çift görme durumu oluşmasıdır. Hasta kayma oluşan gözü ile genel olarak çift görür.

4 ) Göz kapağının ortalama 1 cm kadar aşağı sarkmış olması bu hastalığın en net belirtisidir.

Göz Kapağı Kayması Tedavisi

Göz kapağı kayması hastalığının tedavisi için bu hastalığın oluşmasına neden olan sebepler araştırılmalıdır. Hastalığın sebebi için göz muayenesi, gözlem yapılması ve hastanın yaşadığı olayların dinlenilmesi gerekmektedir. Sebep olan etken sinirsel ise tedavisi bu yönde yapılarak göz kapağı kayması ortadan kaldırılmaktadır. Bazı durumlarda kas grubuna müdahale edilerek tedavi edilmektedir. Cerrahi operasyon ile göz kapağı kası normal şekline ve yerine getirilerek görevini sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanmaktadır. Lokal anestesi ile yapılan operasyon iki taraflı göz kayması olması durumunda aynı anda iki tarafa da yapılmaktadır.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.