Otizm ve Alt Türleri

Otizm ve Alt Türleri

Otizm bir hastalık olarak değil de bir farklılık olarak değerlendirilmeli. En azından otizmli bireylere yardımcı olabilmek adına bizler böyle bir metot geliştirmeliyiz. Onlar içi her ne kadar sevgi dolu olsalar da bunu dışa vuramazlar. Zaten otizmin dilimizde ki karşılığı da tam olarak bu. “içe yöneliklik.” Otizm hakkında pek fazla tıbbi araştırma yürütülüyor. Ancak yapılan araştırmaların hiçbiri henüz netlik kazanmış değildir. Çok fazla tutarsız tez mevcut bu konuda.

Otizm beyinsel bir farklılıktır. Asla bir zeka geriliği veya zihinsel özürlülük olarak değerlendirilmemeli. Einstein otizmin bir alt türü olan asperger sendromundan mustarip idi. Bakıldığında deha sahibi insanların çevreleriyle olan ilişkilerinin pek sağlam olmadığı görülür zaten. Onlar farklıdırlar. İstemeseler de farklıdırlar. Ve biz onlara bir değer olarak sahip çıkmalıyız. Çok sevdiğim bir yazarın, çok güzel bir sözü var. “Kelebeklerin kanatları var, kertenkelelere gülünç gelmesi bu yüzden.” Bazı hekimlerin onları hasta addetmesi de sanırım bu yüzden. Lafı fazla uzatmadan sizleri otizm hakkında bilgilendirmeye çalışacağım.

Otizm, içe yönelikliktir dedik, çevreleriyle iletişim kurmakta güçlük yaşarlar. Beyinleri bütünsel bir biçimde çalışmaz. Yani nöronlar arasında bağlantı kurma işlemi bizden farklı olarak gerçekleşir. Dış dünyaya kısmen kapalıdırlar. Ama bu tamamen hayattan soyutlandıkları manasına da gelmez. Otizm erken yaşlarda fark edildiğinde, psikoterapi ve ilaç tedavisi gibi yöntemlerle otistik bir bireyin hayatı yaşanılır hale getirilebilir. Otistik bireyler için özel bir ilaç gurubu yoktur. Depresyon, anksiyete, OKB, Sosyal fobi gibi psikolojik hastalıklarda kullanılan ilaçların yanı sıra dikkat eksikliği için kullanılan ilaçlar otistik bireylerde olumlu sonuçlar doğurabilir. Tam zamanında fark edilen bir otizm vakası ileri ki dönemlerde otizmin olumsuz etkilerine maruz kalınmaması için gerekli önlemlerin alınmasına ortam hazırlayacaktır.

Otizm Belirtileri Nelerdir ?

Göz temasından kaçınmak.
Akranlarıyla iletişim kuramamak.
Konuşmada isteksizlik.
Duygularını dışa vuramamak.
Sınırlı ilgi alanları.
Bu tip isteksizlikler ve içe yönelme durumu otistik bireylerde depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle ilaç tedavisi gerekli görüldüğü takdirde mutlaka uygulanmalıdır.

Otizmin Alt Türleri Nelerdir ?

Asperger Sendromu:

Bu tip bir otizmde en belirgin özellik çok dar bir ilgi alanına sahip olunmasıdır. Genelde tek bir konuda çok geniş bir bilgi kapasitesine sahiptirler. Kimsenin ilgilenmediği şeylerle ilgilenebilir ve hatta alanlarında çok iyi yerlere gelebilirler. Sosyal ilişkilerden uzak durma diğer alt türlerde olduğu gibi bu türde de mevcuttur. Geneli üstün zekaya sahiptirler. Ama zekaları bilinenden farklı olarak tek bir alana yönelik işler. Dikkat eksikliğine yönelik ilaç tedavisi uygulanması gerekebilir.

Çocukluk Dezintegratif Bozukluk:

Bu tanıyı koyabilmek oldukça zordur. Genelde 2 yaşından sonra belirir. Çocukluğun ileri ki dönemlerinde huzurluk artar buna bağlı olarak da psikolojik sorunlar baş gösterir ve dil becerilerini yitirmeleri bile söz konusu olabilir. Bu tip bir otistik bireyin ilaç tedavisine yönlendirilmesi zaruri olabilir.

Rett Sendromu:

Bu tipteki otizm sendromu yalnızca kız çocuklarında görülmektedir ve diğer alt türlere göre çok nadirdir. Baş ve beden büyümesinde ki orantı giderek kaybolur. Başları bedenlerine göre daha küçük kalabilir. El ve kol hareketlerinde koordinasyon bozukluğu görülebilir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.