Göz (Yaşı) Kuruluğu

Göz (Yaşı) Kuruluğu

Bazı hastalıklar vardır ki hiç ciddiye almayız. Vücudumuzda fark ettiğimiz küçük bir ağrı, kızarıklık ya da şişliği nasılsa geçer, bir şey olmaz, önemli değildir gibi anlayışlarla bazen görmezden bazen duymazdan gelip meseleyi hafife alırız. Halbuki belki de gelecekte bu duyarsızlığımız bedelini yine bize ağır ödetecektir. Daha da ötesi olacak belki de geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olacaktır. Hal böyle olunca öncelikli olarak diyoruz ki “sağlığımızı hafife almıyoruz”. İşte toplumumuzda hafife alınan böyle durumlardan biri de “göz kuruluğu – göz yaşı kuruluğu” hastalığıdır. Göz içinde göz yaşının yeteri kadar üretilmemesi ya da  göz yaşının kalitesinin düşük olması durumlarında ortaya çıkan göz hastalığıdır. Evet efendim yanlış okumadınız sadece ağladığımızda varlığının farkına vardığımız gözyaşımızın kalitesi vardır. Gözyaşı; yağ katmanı, su katmanı ve mukus katmanı olmak üzere üç katmadan oluşmaktadır. Bir de gözyaşını gözyaşı bezlerinden alıp göz etrafına yayan göz kanalları bulunmaktadır. Bütün bu bileşenlerin yapısındaki bir bozukluk gözyaşının kalitesini değiştirmektedir. Bütün bunlardan sonra gözyaşımız için şunu söyleyebiliriz ki vücudumuzda salgılanan mucizevi sıvılardan sadece biridir.
Maalesef günümüz yaşam koşullarında göz kuruluğu – göz yaşı kuruluğu’nu tetikleyen sebepler artmaktadır. Teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bu durum göz kuruluğunu da etkilemektedir. Ofiste bilgisayar başında çalışmak, özellikle çocukların uzun süreli masaüstü/dizüstü bilgisayar, tablet bilgisayar ve telefonlarda oyun oynamaları şimdi yaygınlaşmasıyla birlikte gelecekte de bu hastalıktan muzdarip olacak insanların artacağı sinyallerini vermektedir. Çocuklarımız elektronik cihazlarla o kadar haşır neşir ki ben hafife aldığımız bu hastalığı yazık ki geleceğin hastalıkları arasında  görüyorum. Göz kuruluğu – göz yaşı kuruluğu’nun sebeplerini maddelerle sıralarsak şunları söylemek mümkündür.
  • Klimalı ortamlarda çalışıyor ya da yaşıyor olmak.
  • Bilişimin hayatımızla iç içe olması. Bilgisayar ya da televizyon ekranına fazla bakmak. Çünkü böyle durumlarda gözlerimizi kırpmayı unutuyoruz.
  • Hava kirliliği, sigara dumanı ve rüzgara maruz kalmak.
  • Uzun süreli kontakt lens kullanmak.
  • Yaşlandıkça belirtilerini gösterebilir.

Göz (Yaşı) Kuruluğunun Belirtileri

  1. Yanma, batma, kaşıntı hisleri
  2. Göz beyazında belirmiş kızarıklık
  3. Gözleri uykusuz kalmış gibi yorgun hissetme
  4. Yapışkan bir akıntı, gözde çapak birikimi
  5. Kontakt lens kullanmada güçlük çekme
Şayet gözlerinizde böyle semptoımlarınız varsa dikkatli olunuz göz kuruluğu başlıyor olabilir.

Göz (Yaşı) Kuruluğu Tedavisi 

  • Bazı göz damlaları kullanılmak.
  • İleri derecedeki vakalar için gözyaşı kanalı tıkama (punktum) yöntemi de uygulanmaktadır. Genellikle hastaların korktuğu bu yöntem cerrahi bir operasyon olmayıp poliklinik muayenesinde yapılabilen bir tedavi yöntemidir.
  • “Yıllardır göz kuruluğundan muzdaribim damlalar da çok kısa süreli etkili oluyor başka bir çözüm arıyorum”  diyorsanız bir de size şunu önerebilirim; dışarıdan tedavi ediyor fakat kalıcı sonuç sağlayamıyorsanız bir de içeriden yani gıda yoluyla da tedavi yolunu uygulayabilirsiniz. Yani bu konuda bitki tedavisine başvurmak gibi. Bunun için güvenilir bir bitki uzmanından yardım  alabilirsiniz.
  • Bir de bütün bunların yanında en ucuz ve en basit yollar ki biri gözünüzü kırpmayı ihmal etmemek bir diğeri de ağlamak!
Unutmayınız ki “gözü temizlemenin en doğal yolu ağlamaktır”

Tags: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.