Şaşılık ve Şaşı Göz Tedavisi
Şaşılık ;
Gözlerin farklı yönlere bakması olarak tanımlanan bir göz sorunudur .Gözlerden bir tanesi sağa bakarken , diğeri sola bakar . Ya da , birisi aşağı bakarken , diğeri yukarı bakar. Şaşılığa göz kayması da denmektedir . Gözdeki kayma sürekli olabildiği gibi , ara sıra da ortaya çıkabilir . Şaşılık tek gözde olabildiği gibi , her iki gözde de olabilir . Genelde çocuklarda görülmekle birlikte , yetişkinlerde de görülebilir. Şaşılık ,doğuştan olabildiği gibi , sonradan da ortaya çıkabilir . Şaşılık tedavi edilebilir bir sorundur .
Gizli şaşılık
Gözler normalde birbirine paralel görünürken , gözlerden biri kapatıldığında şaşılık ortaya çıkıyorsa , gizli şaşılık var demektir . Hastalar çoğu zaman gizli şaşılığı fark etmezler. Gizli şaşılık göz yorgunluğu ve baş ağrısına neden olur.
Şaşılığın sebepleri
Şaşılığın sebebi tam olarak bilinememektedir . Gözün hareket etmesini sağlayan 6 adet kas vardır . Her iki gözün aynı seviyede olması için , göz kaslarının dengeli ve koordineli hareket etmesi gerekir . İşte göz kaslarındaki bu dengesizlik şaşılığa neden olmaktadır . Genetik etkenler de şaşılığa neden olmaktadır . Aileden birinde şaşılık varsa , çocukta görülme riski artar . Bazen çocuğun ateşli bir hastalık geçirmesi de şaşılığa sebep olabilmektedir. Doğuştan olmayıp sonradan ortaya çıkan şaşılık, travma, kaza, hipertansiyon ve şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca işlevsel nedenler, erken doğum, nörolojik hastalıklar, göz tümörleri de şaşılığa sebep olmaktadır.
Şaşılığın belirtileri
Gözlerin farklı noktalara bakması, gözde sulanma, gözde ağrı, çift görme ve bulanık görme.
Şaşılık ve Şaşı Göz Tedavisi
Günümüzde şaşılık ve şaşı göz tedavisi üç şekilde yapılmaktadır; Gözlük, ameliyat ve botox. Hangi tedavinin uygulanacağına göz doktoru karar verir. Genelde gözlük tedavisi uygulanır. Düzelme olmazsa ameliyat uygulanır . Felç sonrası ortaya çıkan şaşılıklarda ve ameliyat sonrası düzelmeyen hastalarda botox tedavisi uygulanabilir.