Reçete Muayene Ücretleri
Günümüzün kafa karıştıran ve merak edilen konularından biriside eczanelerdeki muayene ücretleri. Bu muayene ücretleri peki nasıl alınıyor ve neye göre artıyor? Öncelikle söylenecek ilk şey her reçeteden 3 ilaca kadar alınan katılım payı adı altında olan ücretin de muayene ücreti olduğu ve sigorta tarafından kesildiği. Bu 3 ilaç her kalem başı arttıkça birer lira daha artıyor yani aynı ağrı kesiciden dört kutu yazdırdığınızda dört liralık bir katılım payı çıkmakta. Bu durum ise sadece iğne yani ampuller ve katılım paysız raporlu ilaçlarda geçersiz oluyor. İğnelerin adedi kaç tane olursa olsun 1 kalem ilaç olarak alınıyor ve raporlu ilaçlardan da katılım payı ücreti alınmıyor. Tabi rapor katılım payından muaf olarak çıkarıldıysa.
Diğer bir konu ise hastanelerden çıkan muayene ücretleri ve sağlık ocaklarından ne kadar muayene ücreti çıktığı. Hastanelerden reçete katılım payı haricinde beş liralık bir muayene ücreti her işlemde hesabınızda durmakta ve belli bir süre sonra da reçeteyle birlikte çıkmakta. Sağlık ocakları diğer bir adıyla aile sağlığı merkezlerinde ise sadece reçete olduğunda 3 ilaca kadar 3 lira ki bu durum daha önce bahsettiğimiz raporlu ve iğneler için ayrı bir şekilde ücretlendirilerek artan her ilaçta 1 lira olarak artmaktadır. Genellikle ağız ve diş sağlığında karşılaşılan ve sürekli kontrole giderek muayene ücretlerinin biriktiğini bilmeyen hastaların olması. Her kontrolde 5 lira hesabınıza geçiyor ve birikmiş bir şekilde 30-40 lira gibi bir ücret olarak çıkıyor. Yani 7 kontrole gittiğinizde 35 lira önceden kalan, 3 lirada reçete katılım payı toplamda 38 liralık bir ücret sadece muayene ücreti olarak karşınıza çıkmakta.
Muayene ücretlerinin eczane tarafında sonraya ertelenmesi de mümkün olmamakta ya da hepsini toplu olarak çıkarmak gibi bir seçenekleri de bulunmamakta. Diğer bir konuda özellerden çıkan muayene ücretleri. Acil dışında eğer özel hastanelere giderseniz girişte katılım payını ödüyorsunuz. Fakat acile giderseniz ve acil olarak işlem olursa muayene ücretleri daha sonradan girilen reçeteniz ile birlikte eczane tarafından alınarak devlete aktarılmaktadır. Yani özel hastanelerin acilleri ücretsiz diye bir durum söz konusu değil. Sadece o an için alınmıyor ve daha sonradan çıkmak üzere hesabınızda beklemekte ve T.C.niz ile birlikte de karşınıza çıkmaktadır.