Categories: Sağlık Haberleri

Hastalık Hastalığı (Hipokandriyazis) Nedir?

Share

Hastalık Hastalığı Nedir?

Hastalık hastalığı bir tür takıntı hastalığıdır. Tıptaki adı “hipokandriyazis” dir. Bu hastalığa sahip olan bireyler herhangi bir fiziksel hastalığı olmadığı halde hasta olduğu konusunda diretir. Doktorlara başvururlar. Doktorlar herhangi bir bedensel hastalıklarının olmadığını söyler. Fakat hastalar buna inanmazlar ve doktor doktor gezerler. Ciddi bir hastalıkları olduğunu düşünürler çünkü. Hastalar hastalıklarının olduğunu veya ilerleyen zamanlarda ortaya çıkacağını zannederler. OKB hastalığında; temizlik, dinsel vesveseler gibi belirtiler olduğu gibi hastalık hastalığında da hastalık takıntısı vardır. 

Hastalık Hastalığı Belirtileri

Hastalık hastalığına sahip kişiler bedensel hastalık şikayetleri ile hekimlere başvururlar. Mesela; merdiven çıkarken nefesleri daralır. Kalp ritimleri değişir. Bu nedenle bir kalp hastalıkları olduğunu ve bunun ciddi bir durum olduğunu düşünürler. Bu kişiler aynı zamanda akciğer problemleri olduğunu da düşünebilirler. Bu sebeplerden ötürü bir hekime başvururlar. Tetkikleri yapılır ve sonuçta bir şeyleri olmadığı anlaşılır. Fakat bu kişiler ısrarla olduğunu söylerler. Kişiler aynı zamanda doktorların kendileri ile yeterince ilgilenmediğini, tetkiklerde bir hata olduğu düşünürler. Bu şekilde bir doktor döngüsü yaşarlar. Bir psikiyatriste gitmekten de kaçınırlar. 

Hastalık Hastalığı Nedenleri?

Birçok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi bu hastalığın da birçok nedeni vardır. Hastalar incelendiği zaman genellikle kısa süre önce yaşanan travmatik bir olay bulunur.  Bununla beraber temelde huzursuzluk ve sıkıntının olduğu bir yaşam şekli de olabilir. Yaşanan yoğun stres sonrası vücudun verdiği bir çeşit tepki şeklidir. Kısacası bu hastalık, stresin bedenselleştirilmesi olarak da tanımlanabilir. Bu kişilerin belirgin özellikleri ise titiz, dikkatli, şüpheci olmalarıdır. 

Hastalık Hastalığı Genetik Mi?

Diğer takıntı sorunlarında gözlendiği gibi hastalık hastalığında da genetik faktörden söz edilebilir. Ancak bu olasılık net değildir. Yanı kesinlikle genetik geçişli olduğu söylenemez. Hastalık hastalarının aile bireyleri incelendiğinde onlarda da başka takıntı hastalıklarının baş göstermesi beklenir. Bazen daha şiddetli bir rahatsızlıkları bile olabilir. 

Hastalık Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık hastalığında tedavi süreci, diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi, ilk etapta ilaç tedavisi şeklindedir. Bu süreçte hasta ve hekim ilişkisi güvenli tutulmaya çalışılır. Hasta tedaviyi kabullenir. İlaç tedavisi ile birlikte hastadaki belirtiler kontrol altına alınmaya çalışılır. Bunun yanında bazı vakalarda da TMU adı verilen magnetik bir yöntem kullanılır. Bazen de elektroşok tedavisi olarak bilinen EKT uygulanır. Tüm bu tedavi süreçlerinin ötesinde psikoterapi uygulanması da esastır. Bu tür tedavilerde psikoterapi olmazsa olmazdır. 

Hastalar tedavi sürecinde sık sık doktor değiştirmemelidir, hekimleriyle ilişkileri güvenli olmalıdır. Ayrıca hastalar, ilaçlarını düzenli kullanmalı, herhangi bir yan etkide ilacı bırakmamalıdır. Tedavideki seanslarına ve saatlerine dikkatli bir şekilde uymalıdır. Bu koşullar hastalık hastalarının iyileşme göstermeleri ve kendilerini daha iyi hissedip hayatlarını düzene koymaları açısından önem taşımaktadır. Kendimizde veya bir yakınımızda hastalık hastalığının belirtilerini hissettiğimiz zaman ve bu belirtiler uzun sürdüğünde bir hekime başvurmamızda fayda vardır. 

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.