Hemoroid Ve Fistül Arasındaki Farklar

Hemoroid Ve Fistül Arasındaki Farklar

Son yılların popüler hastalığı Hemoroid, farklı yaş gruplarında ve cinsiyetlerde sıkça duyulan sağlık problemlerinden biri haline geldi. Ancak birçok hasta kulaktan dolma tedavi yöntemleri ve rahatsızlığın belirtilerinin benzer olması sebebiyle Hemoroid ve Fistül hastalığını karıştırmakta ve duyum üzerine geliştirilen çeşitli deneme yanılma yöntemleri ile rahatsızlıklarını tedavi etmeye çalışmakta olup, genelde başarısız sonuçlanan bu yöntemler sonrası şikâyetlerinin daha da artmasına sebep olmaktadırlar.

Öncelikle Hemoroid veya Fistül şikâyetiniz hangisi olursa olsun, belirtileri hissetmeye başladığımız zaman, kendi kendimize tedavi yöntemleri uygulamaya başlamadan önce mutlaka uzman bir doktora muayene olmak en mantıklı ve yapılması şart olan birinci kural olarak aklımızdan çıkarılmamalıdır.

Peki, Hemoroid ve Fistül arasındaki farklar nelerdir?

Hemoroid Ve Fistül Arasındaki Farklar

Hemoroid; iç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır. Dış hemoroid, kalın bağırsak dokusunun anatomik yapısının bozularak anüs çevresinde dışa sarkması ve buna bağlı kanama ve ağrı ile ön plana çıktığından erken teşhis edilmesi kolaydır. Bu evrede genel olarak cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymadan konservatif (ilaçla tedavi) yöntemlerle tedavi edilebilirler. İç hemoroid ise anüsün iç tarafındaki dişli çizgi olarak tabir edilen çizginin üstünde bulunur. Kalın bağırsağın son kısımlarındaki bozukluğa istinaden şişerek yassı bir durama geçip, gaz ve sıvı çıkışına engel olur. Sürekli kabızlık yaşayan ve uzun süre ayakta veya sürekli oturarak çalışan insanlarda görülme sıklığı diğer kişilere oranla daha fazla olup kadınların gebeliği sırasında da sıkça karşılaştıkları bir problemdir.

Fistül ise bağırsak ile cilt arasında olmaması gereken bir kanalın oluşmasıyla meydana gelir. Makat bölgesinin etrafında iki kas tabakası mevcut olup, makat kanalının deri ile birleştiği noktada ise dışkılama işlemini kolaylaştırmaya yarayan bezler vardır. Bu bezler iltihaplanır ise işte o zaman fistül oluşur ve genellikle apse sonrası oluşan bir durumdur. Fistül problemi yaşayan birinin mutlaka Genel Cerrahi polikliniğinde çeşitli tetkikler yaptırarak muayene olması gerekmektedir. En yaygın belirtileri, şiddetli ağrı ve şişlik ile başlayıp, makat bölgesinde kaşıntı ve iltihap şeklinde devam eder. Günümüzde Fistül için en sağlıklı tedavi cerrahi yöntemle sonradan oluşan bu kanalın kaslara zarar vermeden temizlenmesidir.

Yukarıda belirttiğimiz şikâyetlerden biri veya birkaçına sahipseniz mutlaka kısa sürede uzman bir doktora başvurarak tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olunuz. Unutmayın ki her hastalık tedavisi için kullanılacak olan ilaçlar kişinin farklı rahatsızlıkları dikkate alınarak uygulanır. Bu nedenle asla doktorunuza danışmadan kulaktan dolma tedavi yöntemlerini denemeyiniz.

Tags: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.