Suda Doğum

Suda Doğum

Suda doğum işlemi, sıcak su dolu bir havuzda doğum eyleminin gerçekleştirilmesidir. Oldukça kapsamlı bir işlem olup özel istek üzerine uygulanan bir yöntemdir. Türkiye genelinde yaygınlaşmaya yeni yeni başlamıştır. Bu kapsamda çeşitli doğum hastaleri Suda Doğum klinikleri açmış ve bu alanda hizmet vermeye başlamışlardır.

Suda doğum yöntemi tam olarak ispatlanmamış olmakla beraber, suyun sakinleştirici ve kas gevşetici özelliği nedeniyle doğumun rahat gerçekleştiği düşüncesi ile gerçekleştirilmektedir. Bazı hamileler doğumun tüm sürecini (sancılardan doğum eylemine kadarki sürecin tamamı) bu havuzlar içerisinde tamamlayarak doğum yapmaktadırlar. Bazı gebeler ise, bu sakinleştirici özelliği kullanarak sancılar esnasında gevşemeyi sağlamakta ancak doğum eylemini dışarıda tamamlamaktadırlar.

 Suyun mevcut kaldırma kuvveti nedeniyle, gebe kolaylıkla kasılma işlemini gerçekleştirebilmekte olduğundan doğum işlemi daha kolay gerçekleşmektedir. Ayrıca doğum eylemini hızlandırdığı da düşünülmektedir. Suda doğum işleminde, doğum sonrası oluşan karın çatlaklarının azaltıldığı düşünülmektedir. Bunun sebebi suyun etkisiyle esneyen kas ve deri yapısının elastikiyet özelliği güçlü olmasıyla çatlakların oluşmaması olarak gösterilmektedir. Bu da kişisel görünümüne önem veren ve çocuk sahibi olmak isteyen bayanların tercih etme sebebi olarak ön plana çıkmaktadır.

Suda doğum işleminde vücuda mutluluk hissi veren endofrin hormonunda salgılandığı ve bu sayede annede doğum öncesi oluşan stresin azaltıldığı da suda doğum ile ilgili yapılan iddialar arasındadır.

Suda doğum işleminde henüz bu yönde herhangi bir vakayla karşılaşılmamasına rağmen, teorik olarak su embolisi oluşabileceği değerlendirilmektedir. Normal doğum işleminde bebek rahimden çıkıp doğum işlemi gerçekleştikten sonra, plesenta kanalıyla beslenmeyi bırakıp normal hava yolu ile beslenmeye başlamaktadır. Bu sebeble suda doğum işleminde bu kordonun çok dikkatli tutulması ve ezilmemesi gereklidir. Bebek sudan çıkarılıncaya kadar olan süreçte kesinlikle ezilmemesi gerekn bu kordonun ezilmesi halinde, bebek reflektif olarak ağız ve burun yoluyla solunum yapmaya çalışacak ve bunun sonucunda akciğerleri su ile dolabilecektir. Gelişmemiş bir akciğer yapısına sahip olan yeni doğanlarda bu durum oldukça ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

Suda doğum, normal doğumdan üstün yanları tam olarak kanıtlanmamış bir doğum yöntemidir. Yukarıda bahsettiğimiz faydaları tamamiyle bilimsel olmayan iddialardır. Suda doğum işlemi enfeksiyon bulunan yada riskli gebelik kategorisindeki gebelere kesinlikle uygulanmamalıdır.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.