Hipofiz Bezi Adenomu

Hipofiz Bezi Adenomu

Hipofiz bezi gözlerin hemen arkasında, göz sinirlerine komşu, etrafının hemen hemen tamamı kemik yapıdan oluşan bir organdır. Bu organda oluşan anomalilere adenom adı verilir. Bu bir çeşit tümördür. Fakat iyi huylu olarak tanımlanır. Çünkü vücudun başka bölgelerine yayılım göstermez.

Hipofiz bezi adenomu vücudun diğer bölgelerine dağılım özelliği göstermese de zaman içerisinde büyüme gösterip aşırı hormon salgılanmasına sebep olarak yönettiği hormon mekanizmasında bozulmalara sebep olur.

Hipofiz Bezi Adenomu; Hipofiz bezi gözlerin hemen arkasında, göz sinirlerine komşu, etrafının hemen hemen tamamı kemik yapıdan oluşan bir organdır. Bu organda oluşan anomalilere adenom adı verilir.

Hipofiz bezi hem konumu hem de salgıladığı hormonlar gereği diğer hormon mekanizmalarını yöneten bir organdır. Başta tiroid bezi olmak üzere diğer hormon salgılayan bezlerin faaliyetlerini etkileyen ve yöneten hormonlar salgılar.

Hipofiz bezi adenomu ‘nun başlıca belirtileri halsizlik, dikkat dağınıklığı, konstipasyon (kabızlık), kadınlarda adet düzensizliği, memeden süt gelmesi ve meme küçülmesidir. Ayrıca bulunduğu konum nedeniyle bu bezde oluşan büyümeler görme sinirlerine baskı yapacağından, görmede bozukluklar ortaya çıkabilir.

Hipofiz bezinin üzerinden en çok rol oynadığı hormon prolaktindir. Prolaktin süt hormonudur. Hamilelik sonrasında artmaya başlayarak bebeğin beslenmesi için gerekli süt üretimini sağlar.

Hipofiz bezi adenomu ‘nun tedavisinde genellikle 2 yöntem kullanılır. İlk yöntem ilaçla tedavidir. Hipofiz bezinin hormon yapımını baskılayarak normal seviyelere çekilmesini sağlayan bu tedavide zaman zaman bezde küçülmeler görüldüğü gibi ilaç kullanımındaki düzensizlik ve ilacın tamamen bırakılması sonrasında hızlı bir büyüme de görülebilir. Ayrıca meme bölgesinde yoğun kistik yapıya sebep olabilir. İkinci yöntem ise cerrahi operasyondur. Bu yöntem çok tercih edilmemekle birlikte, hastanın hayati fonksiyonlarını büyük ölçüde engelleyecek şekilde bir büyüme göstermesi durumunda uygulanır. Bu iki yöntem de kesin tedavi yöntemi değildir. Hipofiz bezi adenomu olan bir hastanın adenom küçülme göstermiş olsa bile düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Genellikle kontrol yöntemleri arasında ayda 2 defa prolaktin seviyesinin ölçülmesi, 6 ayda bir MR (Magnetic Rezonans) çekilmesi ve en az yılda 1 defa görme alanı taraması yapılması gelmektedir. Bu süreler adenomun gelişimine bağlı olarak kısalabilir.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.