Kendi iradenizle Sigarayı Bırakabilirsiniz

Kendi iradenizle Sigarayı Bırakabilirsiniz

Sigaranın içilme sebeplerinin başında en çok psikolojik sorunlar, yalnızlık, sorunlara çözüm bulamamanın geldiği söylenmektedir. Ne yazık ki bir süre sonra bu sorunlar kişinin hayatında sorun olmaktan çıksa bile sigara baki kalmaktadır. Hayatınızda, Yeni bir arkadaş, yeni bir iş gibi değişiklikler olsa bile; sigara artık bir gölge gibi sizi takip edcektir. Kendisinden kaçmak istensenizde, sigarayı ayağınızın altına alıp ezmek istesenizde sizden ayrılmayan bir parçaya dönüşmüştür artık.

Defalarca yardımcı ürünler denemiş, alışkanlıklarını değiştirmiş ve defalarca yeniden sigaraya başlamış kişi sayısı oldukça fazla olsa da, bu konuda hiç kimse ümitsiz olmamalıdır. Çünkü  her yıl sigarayı bırakan kişi sayısı hızla artmakta olup, bunu kendi iradesiyle yapanlarınsa tekrar sigaraya başlama oranları bir hayli düşüktür.

İşin özünde “Sigara içmeyi gerçekten istemiyorum. Bunun için elimden gelenin en iyisini yapacağım.” demek yatıyor. Bu gücü kişi kendinde hissettiği an en uygun andır. Kendi iradesi ile sigarayı bırakmaya kişinin gönülden inanması, bırakmanın %60’ını oluşturur. Kişinin kendi iradesi ile sigarayı bırakması ve bunun için çalışması sanıldığı kadar zor bir ruhsal sıkıntı yaratmamaktır. Önemli olan; kişinin, en büyük konuyu en başta halletmiş olmasıdır. Yani istemediğiniz bir şeyi artık yapmayacağınıza karar vermiş olmanız. Kişinin bu kararı hayatında taze tutmaya çalışması için bir kaç önlem alması gerekebilir.

Kişi gücünün tükendiğini ve başaramayacağını sandığı yerde bir kaç küçük destek alarak bu işin üstesinden kolayca gelebilir. Bu destekler nelerdir bunları konuşmakta da fayda var. Öncelikle sigarayı bırakmada; sigara bırakma poliklinikleri, hastanelerin “göğüs hastalıkları ve tüberküloz servisleri”, Alo 171 (sigara bırakma hattı), sigarayı bırakmış kişilerin gerçek hikayelerinin anlatıldığı yazılar, psikolojik yönden en iyi desteği verebilir. Tüm bunlar size kendi iradenizle sigarayı bırakmada en iyi desteği sağlar.

Kendi iradesi ile sigarayı bırakmaya karar veren kişinin, bu konuda kendine bazı kurallar koyması işini kolaylaştırabilir. En bilindik kuralların başında sigarayı bırakma gününü belirleme vardır. “Pazartesi günü bırakacağım, Yılbaşında bırakacağım, Doğum günümde bırakacağım” gibi. Kendine inancın %60’lık kısım burada devreye girecek ve bu güne riayet eden kişi, işin büyük kısmını halletmiş olacaktır.

İlk 3 gün sigarayı bırakmada, en zor kısımdır ve nikotin yoksunluğunun giderek arttığı dönemdir. Kişi çalışansa, odaklanamama ve uyum sorunu yaşayacağını düşünür. Bunlar olabilecek durumlardır, fakat herkeste görünmeyebilir. Eğer ilk 3 gün atlatıldıysa kişiye büyük bir özgüven gelir ve başarmanın hazzını tadan kişi, artık nasıl devam edeceğini bilir. Bu ilk günleri atlatmada bu konuda eğitim almış olan ve yukarıda bahsi geçen uzman kişilerden yardım alınmalıdır.

Sigarayı Bırakmak konusunda, başarılı olabilmek için, en büyük bir diğer yardımcı husus ise etrafınızdaki arkadaşalarınızın ve ailenizin desteğidir. Kişi etrafındakilere sigarayı bıraktığını söylemeli ve bu konuda hassasiyet istemelidir.  Başkalarının da bu konuda yanında olduğunu bilen kişi sigarayı bırakma konusunda büyük bir adım daha atmış olur. Yalnızlık, özellikle kendi iradesiyle sigarayı bırakanlar için başarıyı zorlaştıran önemli bir husustur. Zorlandığınız anlarda aklınızdan çıkartmamanız gerekenlerin başında ise sağlığınız olmalıdır. Ve bu sizin için kararınızı etkileyen en önemli kriter olmalıdır. İçilmemiş yada eksik içilmiş her sigara dalı hayatınıza 3 dakida katacaktır. Bunun için aklınızdan motive edici cümleler geçirin. “Başkaları başardı ve ben de bunu başaracağım.” cümlesini hiç unutmayın.

Eski zamanlarda sigara içmek ne kadar havalıysa, günümüzde ise sigarayı bırakmak aynı havayı estiriyor. Havanızı değiştirebilirsiniz. Yeter ki isteyin.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.