Categories: Sağlık HaberleriSol

Kendi Kendine Meme Muayenesi

Share

Kendi Kendine Meme Muayenesi

Kendi Kendine Meme Muayenesi

Memedeki oluşan kitlelerin kendi kendinize yapacağınız meme muayenesi ile saptayabilineceğinizi biliyor muydunuz? Burada önemli olan bunu doğru şekilde yapabilmektir. Nedenine gelince bu muayeneyi doğru yapmamanız sizin boş yere kaygı duymanıza neden olabilir.Bu nedenle bu yazımızı dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ederiz. Kendi Kendine Meme Muayenesi nasıl yapıldığını tam anlamıyla kavradıktan sonra muayeneye başlamalı ve bu muayene normal dışı olduğunu olabildiğini düşündüğünüz bir bulgu tespit etmeniz halinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sizde kendi kendinize meme muayenesi yapmayı öğrenmeli ve bu muayeneyi düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Unutulmamalı ki bu tür rahatsızlığı olan kişilerin ortalama yüzde sekseni kendi kendinize yapacağınız meme muayenesinde tesadüfünde olsa keşfedilmektedir. Bu da daha erken teşhis ve tedavi için önemli etkenlerden biridir.Bu tür bulguya rastlamanız halinde yapılan mamografi / meme ultrasonografisi  de meme kanseri tanısı konması açısından doktorunuza düşen kısmıdır.

Kendi Kendine Meme Muayenesi düzenli olarak  ayda uygulayarak erken  tedavi ile aşılan bu kanser türüyle geç kalmadan başa çıkabilirsiniz. Bu muayyenin her ay Adet günlerinin 5 ile7. Günleri arasında yapılması idealdir.  Adet kanamasının olduğu dönemlerde meme dokusunu incelemek kolay olacaktır.Adet kanamasına yakın muayene yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü adetin ve hormonlarında de etkisiyle memeler daha dolgun ve ağrılı olacaktır. Bu da  kendi kendine muayene açısından  önemi derecede azaltacağından bu muayene  sizi yanıltabilir.Kendi kendine meme muayenesi  üç aşamada gerçekleşebilir. Bunlar çıplak gözle, yatar durumda ve ayakta memeyi elle değerlendirme şeklindedir.

Memenin Gözle Değerlendirilmesi

Gözle memenin değerlendirilmesi kendi kendine yapılan meme muayenesinin ilk aşamasıdır. Işık alan bir odada ayna karşısında yapılmalıdır. Ellerinizi iki yandan kalçanıza koyarak avuçlarınızı öne doğru sıkarak her iki  memenizi de aynada inceleyin.

Eller Havada iken Memenin Değerlendirilmesi

Memedeki kitlelerin anlaşılması açısından memeye sabit bir pozisyon kazandırdığından önemlidir.Bunun dışında meme başlarında içe doğru çekilme,cilt renginde dikkati çekecek şekilde değişmeler ,kızarıklık ve göğsünüzde portakal kabuğuna benzer bir görüntü olup olmadığını yine ayna karşısında incelemelisiniz.Memenin biri diğerine göre daha büyük ya da küçükse endişe kapılmanıza gerek yok. Bu durum gayet normal olarak kabul edilmektedir.

Elle Meme Değerlendirilmesi

Elle yapılan değerlendirmede dikkat edilecek en önemli nokta ise meme başını baş parmağınız ile sıkmayınız. Seçe parmağınız , ve elinizi iç kısmı ile memenizi hissederek  tarama yapmalısınız.

Yatar Pozisyonda Memenin  Değerlendirilmesi

Sırt üstü şekilde yere uzanın sağ omzunuzun altına bir yastık yada havluyu katlanmış şekilde yerleştirin.Sağ elinizi başınızın altına koyun ve avucunuz ile memenizi kavrayın. Taramayı her iki memeniz içinde aynı şekilde yapın. Bu uygulamalar sonrasında her hangi bir bulgu şüphesine kapılırsanız en yakın zamanda bir hekime başvurarak gerekli test ve tetkikleri yaptırın . Unutmayın her erken teşhis bir can kurtaracaktır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.