Kırık Diş Tedavisi

Kırık Diş Tedavisi

Kırık diş tedavisi, diş tedavileri arasında en kolay çözümlenebilen, ihmal edildiği taktirde diş çürümeleri ve diş kaybına neden olabilecek bir durumdur. Kırık diş çeşitli sert cisimlerin ısırılması, sıcak soğuk dengesizliği nedeniyle mine tabakasında anlık zayıflık ve dışarıdan gelen fiziksel darbeler sonucunda oluşabilir.

Kırık diş olan bölgede yoğun hassasiyet yaşanabilir ve ağrı olabilir. Kırık diş olan bölgede mine tabakası büyük hasar gördüğünden yada mine taakası ortadan kalktığından, bakteri üremesi hızlanır ve dişin mine tabası altındaki kemiksi ve yumuşak tabakaları tehdit altına girer. Tedavi edilmemesi durumunda kırılan dişin kırılan bölgesinde hızlı bir şekilde çirimeler meydana gelir. Bu çürümeler sonucunda yoğun ağrı oluşabilir.

Kırık diş tedavisinde tedavi genel anestezi, lokal anestezi yada sedasyon yoluyla yapılabilir. Bu durumun kararı önceikle diş hekimi tarafından, daha sonrasında da Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı tarafından verilir. Genel anestezi yapılacak durumlar acil durumlar olup, diş kırığının herhangi bir şekilde damak yapısı içine sağlanması yada büyük bir kanama durumunda lokal anestezi ve sedasyon yöntemlerinin uygulanamadığı zamanlarda uygulanır.

Kırık Diş Tedavisi

Kırık diş tedavisi dişin durumuna bağlı olarak yapılır. Dişteki kırığın çok küçük olması durumunda, başta geçici dolgu yapılarak, daha sonrası için tedavi planlanır. Dolgu yapılmadan önce diş üzerinde oluşmuş enfekte durumlar temizlenmelidir. Bu enfekte durumlar diş çürükleri ve plaklardır. Apsenin gelişmesi durumunda, acil durumlar haricinde, diş üzerinde tedaviye başlanılmadan önce 1000 mg amoksisilin ile 5 gün günde iki kez olacak şekilde tedaviye başlanılmalı, tedavi sonuç vermezse 2 gün daha uzatılmalıdır. Tedavinin sonuç vermediği durumlarda İ.V yol ile antibiyotik tedavisi yada direk apsenin olduğu bölgenin yakınındaki kas dokusu içerisine ampisilin tedavisi ile tedaviye devam edilmelidir.

Kırık diş tedavisinde ana amaç, dişte oluşabilecek çürümelere ve bunun sonucunda oluşabilecek diş kayıplarını önlemek olduğunda, dişin geri kalan bölümlerini kurtarmak için standart diş tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Diş kırıldıktan sonra ne kadar erken bir diş hekimine başvurulursa tedavi süreci o kadar kolay geçmektedir. Kesici dişlerde oluşan kırıkların tedavisi zor olduğundan, bu bölgelerde yapılacak dolgu uygulamalarına destek bracetleri yerleştirilebilir. Çünkü en çok kullanılan dişler ön kesici dişler olduğundan, bu dişlerin kesici bölümlerinde meydana gelecek hasarlarda tek başına dolgu uygulaması etkili olmayacaktır. Hastanın bu süreçte yediği besinlere dikkat etmesi ve sert kabuklu yiyecekler tüketmemesi, ön dişlerini zorlayacak besinler tüketmemesi önemlidir.

Diş kırıkları ana sebebi diş yapısının zayıflamasından kaynaklandığından, dişin kırılması çorba içerken bile gerçekleşebilir. Bu şekilde kaydedilmiş vakalar bulunmaktadır.

Kırık diş onarımında en etkili yöntem kaplamadır. Kırılan dişin yüzeyi temizlenerek, kırığın şekline göre kırığın etrafı porselen yada benzeri bir materyal ile kaplanarak dişte en uygun sağlamlığa ulaşılmış olur. Kırık büyükse, dişin tamamına da kaplama işlemi uygulanabilir. Özellikle arka dişlerde küçük kırıklarda dolgu uygulaması çoğu zaman yeterlidir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.