Kırık Diş ve Kırık Diş Tedavisi

Share

Kırık Diş ve Kırık Diş Tedavisi

Diş hangi sebeplerden kırılabilir?

Kırık Diş ve Kırık Diş Tedavisi

Dişlerin kırılması genellikle iki sebepten olur. Birincisi travma, bir diğeri ise kanal tedavisi görülmesidir. Travma nedeniyle kırılan dişler genellikle aşırı bir kuvvet nedeniyle kırılır. Bunlar; düşme, yaralanma, kavga ve benzeri nedenlerle olur. Bu gibi kırılmalarda hastanın diğer travmaları da önemlidir. Yani, diş kırılmaları kadar travma geçirdiyse kafa travması ve dudak yaralanmaları da önem teşkil etmektedir.

Bir diğer kırılma sebebi ise kanal tedavisi görmüş dişlerdir. Kanal tedavisi görmüş dişler, canlı dokusu içerisinden alındığı için kırılmaya çok yatkındır. Tıpkı, yaş bir toprağın kolay parçalanamayacağı gibi, kuru bir yaprağın çok kolay parçalanması gibidir. ”Pulpa” denilen kan damarları dişe kan yoluyla su taşıdıkları için dişin çok daha sağlam olmalarını sağlarlar. Kanal tedavisinde bu doku enfekte olduğu için, bu dokunun yerine kanal malzemeleri kaplar. Bu nedenle de en ufak bir travmada diğer dişler kırılmazken kanal tedavili diş çok daha kolay kırılabilir.

Diş kırılmalarında ne yapmak gerekir?

Diş kırıkları farklı şekillerde meydana gelebilir. Eğer çok büyük bir parça kırılmışsa ve altındaki canlı dokuda bir hasar meydana geldiyse hemen diş hekimine başvurulması gerekir. Eğer ucundan çok küçük bir parça kırıldıysa diş hekimine gitmek bir süre daha ertelenebilir.

Diş kırıldıktan sonra hastada çok şiddetli sıcak ve soğuk hassasiyetleri görülüyorsa bu canlı dokuya yakın bir kırık olduğu anlamına gelir.

Bir diğer problem ise dişin kırılma değil dişin tamamen çıkmasıdır. Eğer diş tamamen köküyle beraber çıkarsa, dişin kök tarafına dokunmadan suyun altında yıkayıp ve daha sonra dil altında ya da bir süt içerisinde en yakın zamanda (1-2 saat) diş hekimde başvurulmalıdır.

Diş kırıldığında nasıl tedavi edilir?

Diş kırıklarının tedavisinde önemli olan kırılan parçanın büyüklüğüdür. Eğer kırılan parça çok küçük ise beyaz dolgu denilen basit bir müdahale ile tedavi edilebilir. Fakat kırılan parça çok büyük bir parça ve canlı dokuyu da içeriyor ise öncelikli olarak kanal tedavisi uygulanır ve kırılan parçanın büyüklüğüne göre dolgu ya da kaplama ile tedavi edilir.

Bir diğer problem ise dişin köküyle tamamen çıkmasıdır. Bu gibi durumlarda diş, sağlıklı bir şekilde diş hekimine ulaştırılırsa, diş hekimi dişi yerine yerleştirebilir. Eğer sağlıklı bir şekilde ulaştırılamazsa, o bölgeye ”fiber kökü” denilen ve geçici bir süreliğine yapılan köprü ile hasta sağlıklı bir şekilde evine yollanır ve aradan belli bir zaman geçip dişin çekildiği bölgeye kemik dolduktan sonra implant ya da benzer bir köprü ile tedavi edilir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.