Kontrasepsiyon (Gebelikten Korunma)

Kontrasepsiyon (Gebelikten Korunma)

Gebelikten korunmak için pek çok yöntem vardır ancak hiçbirisi %100 koruma sağlamamaktadır. En kesin korunma yöntemi ilişkiye girmemektir.

1. Barrier Yöntemleri (Kondom, Servikal Başlık veya Diyafram) 

Bu yöntemlerle spermin yumurtaya ulaşması engellenir. Ancak doğru kullanılırsa bu mümkündür. Ayrıca kondom cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da koruyarak ek fayda sağlar. En çok tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden biridir.

2. Doğum Kontrol Hapları 

Kontrasepsiyon (Gebelikten Korunma)

Pek çok değişik içerikte hazırlanmış haplar mevcuttur. Hepsinin ortak görevi kadının yumurtalıklarından hormonal baskı sonucu yumurta üretimini önlemektir. Haplar günlük olarak alınır ve düzenli kullanım gerektirir. Eğer bir hap unutulmuşsa ve üzerinden 12 saat geçmemişse hatırlanır hatırlanmaz alınır ve sonra normal düzende devam edilir. Eğer unutulan hapın üzerinden 24 saat geçmişse o gün 2 tane birden alınır ve ertesi gün normal düzeninde alınmaya devam edilir. Eğer 24 saatten fazla geçmişse yine normal düzeninde ilaç almaya devam edilir ancak o ay için ekstra bir korunma yöntemi (kondom vb) uygulanmalıdır. Kadınlar tarafından en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemidir.

3. Rahim İçi Araç (RİA) 

Rahim İçi Araç (RİA), halk arasında spiral olarak da bilinir. Bu yöntemde kadının rahminin içine T şeklinde, çoğunlukla bakır içeren bir araç tercihen adetli olduğu dönemde uygulanır. Bu yöntemle hem rahim içinde iltihabi reaksiyon oluşturarak spermin geçişi engellenir, hem de döllenme olsa dahi rahim içine yerleşmesi engellenir. Bu etkiden dolayı spirali olan bir kadın eğer gebe kalmışsa dış gebelik olma ihtimali daha fazladır. Ayrıca alt karın ağrısı, vajinal kanama ve enfeksiyon da spirali olan kadınlarda daha fazla görülmektedir. Son yıllarda içeriğinde hormon bulunan spiraller de kullanılmaktadır. Bu hormonlu spiraller ile kanama miktarında artış olmadığı gibi kramp tarzı ağrı da daha az görülür.

4. Acil (Postkoital) Kontrasepsiyon 

Acil (Postkoital) Kontrasepsiyonda kullanılan ilaçlar, korunmasız ilişkiden sonra en geç 72 saat içinde kullanılan ve yüksek hormon içeren haplardır. Korunma 0 değildir ve acil durumlarda dışında rutin olarak gebelik korunmasında kullanılmamalıdır. Gebeliği önyeyici bir yöntem olmasına karşın, doğum kontrol yöntemi değildir ve doğum kontrol yöntemi amacıyla kullanılması rahim için kasılmalar ve kanamalara sebep olup ciddi sonuçlar doğurabilir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.