Öksürük ve Nedenleri

Öksürük ve Nedenleri

Yaşam kalitesini düşüren öksürük ve sebepleri, öksürüğün çeşitleri, bağlı olabileceği hastalıklar ve daha fazlası.

 Öksürük, solunum yollarının temizlenmesini sağlayan bir reaksiyondur. Bu reaksiyon, iç organlarımızı dışarıdan gelen toz, duman, mikrop vs. gibi çeşitli yabancı maddelerden         korurken aynı zamanda üst ve alt solunum yollarında oluşan mukusun dışarı atımını sağlar. Öksürürken çıkan ses ise, soluk borusundaki basıncın şiddetle ses tellerine çarparak kasması sonucunda oluşur.

  Peki öksürükler herhangi bir hastalığın işareti olabilir mi?

Öksürük semptomları kuru ve mukuslu olarak sınıflandırılabilir. Semptomlar tetkik edilirken öksürüğün ne sıklıkla devam ettiği de mutlaka dikkat edilen bir konudur. Kimi öksürükler sadece basit reaksiyonlar olsa da kimisi ciddi bir hastalığa işaret olabilir. Şimdi bu öksürük türlerini inceleyelim.

  Kuru Öksürük

Soğuk algınlığından kaynaklı  olabileceği gibi astım, reflü ve alerjik durumlarda da görülebilmektedir. Eğer soğuk algınlığı varsa mide bulantısı, göğüs ağrıları ve ateşin yükselmesi gibi şikayetler de öksürükle birlikte belirebilir.

Astım, reflü veya alerji söz konusuysa şikayetler genellikle mide yanmaları, solunumda zorlanma, burun ve geniz kaşıntıları şeklindedir.

Kuru öksürük bazen tüberküloz(verem) ya da akciğer kanserine  işaret edebilir. Fakat bu tip hastalıklar sadece öksürükle seyretmeyip halsizlik, şiddetli sancı ve ağrılar, yüksek ateş ve ciddi kilo kaybı da görülür.

Mukuslu Öksürük

Mukuslu öksürük, çoğunlukla alt solunum yollarının enfekte olmasından kaynaklanır. İlintili olabileceği hastalıkların başında bronşit, akciğer apsesi ve pnömani  gelir.

Bronşit

Solunum borularının zarında oluşan iltihaplanmalara bronşit denir. Çeşitli safhaları vardır. En sık rastlanan halleri akut ve kronik bronşittir.

Akut Bronşit:

 Özellikle kış aylarında  soğuk algınlığı ile görülür ve bulaşıcıdır. Bronşlarda şişmeyle birlikte balgam artışı olur. Sigara dumanına maruz kalmak, ani ısı değişimleri, hayvan tüyleri, hava kirliliği  gibi faktörler bu hastalığı tetikleyebilir. Hastalık,  ilerlemesi durumunda zatürreye dönüşebilir. Tedaviden sonra dahi öksürüğün birkaç ay daha devam etmesi muhtemeldir. 

Kronik Bronşit:

Bronşit

 Sigara içen ya da dumanına maruz kalanlarda daha sık görülmekle beraber, akut bronşitteki sebep ve belirtiler kronik bronşit için de geçerlidir. Fakat kronik bronşitte öksürük, çok daha uzun süreli ve her sene tekrar eden yapıdadır. Bulaşıcı değildir ama tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike oldukça yüksektir.

Pnömani (zatürre):

 Mikropların akciğere ulaşması ile oluşan bir hastalıktır. Pnömaniye yol açabilecek solunum yolu enfeksiyonları kısa sürede tedavi edilmez ise vücut direnci kırılacak ve pnömani riski artacaktır. Dünya üzerinde ölüme en sık sebep olan hastalıklardan biri de yine pnömanidir.  Vakit kaybetmeksizin tedaviye başlanması hayati tehlikenin atlatılmasını sağlayabilir. 

Stres, bazı ilaçlar, amfizem, kalp yetmezliği, atelektazi de öksürük sebepleri arasında sayılabilir.

Öksürükten Kurtulmak İçin;

Öksürüğe yol açan sebepler uzman doktorlar tarafından belirlendikten sonra, gerek görüldüğü takdirde, ilaçlı tedaviye başlanır. Ancak (çok ciddi bir rahatsızlık yok ise) evde hazırlayabileceklerinizle de öksürük ve bağlı olduğu rahatsızlıklardan kurtulabilir ya da riskleri en aza indirebilirsiniz.

 

  • Her şeyden önce burundan nefes alıp vermek bir alışkanlık haline getirilmelidir. 
  • Bulunduğunuz mekan sürekli havalandırılmalı, nefes yollarını tahriş edebilecek kokulardan arındırılmalıdır. 
  • Bol sıvı tüketilmeli (nane, ıhlamur, adaçayı, zencefil çayları balla karıştırılıp içilebilir). Günde ortalama sekiz bardak su mutlaka içilmelidir. 
  • Tuz gargarası ağız içi ve boğazdaki bakterilerden kurtulmak için son derece etkilidir.  
  • Balgamlı öksürüğünüz varsa, balgam sökücü besinlerden faydalanabilirsiniz (üzüm, bal, pekmez gibi).
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminlere öğün ve ara öğünlerde ağırlık verilmelidir. Özellikle D, C, A vitaminleri ve çinko, magnezyum  bağışıklığımız için çok önemlidir.  Bu vitamin ve mineraller balık, lahana, bal, süt, limon, portakal, greyfurt, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler ve şalgam gibi besinlerden sağlayabilir. Ayrıca Güneş  en büyük D vitamini kaynağı olduğundan bol bol güneşlenmek de vücut direncini arttırmaya ciddi katkı sağlayacaktır.

 

 

 

 

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.