Pulmoner Hipertansiyon

Pulmoner Hipertansiyon

Pulmoner hipertansiyon, sebebi henüz bilinmeyen ve tedavisi bulunmayan bir hastalıktır. Ancak hastaların yaşam kalitesini ve ömrünü uzatabilen tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Vücudumuzun dokulardan topladığı oksijence fakir kanı temizlemek amacıyla akciğere getirmesine küçük kan dolaşımı denilmektedir. Akciğerlere giden damardaki basıncın artmasına pulmoner hipertansiyon denilmektedir. Pulmoner hipertansiyon altta yatan nedene göre iki sınıfa ayrılmaktadır. Primer pulmoner hipertansiyon ‘da, yıllık 500-1000 arası vaka teşhis edilmektedir. Fakat nedeni bilinmemektedir. Sık olarak 20-40 yaş arası kadınlarda görülmektedir. Sekonder pulmoner hipertansiyon da çok daha yaygındır ve nedeni tanımlanabilmektedir. Kronik bronşit, amfizem ve astım gibi akciğer hastalıkları nedeni olmaktadır.

Pulmoner Hipertansiyon
Akciğerlere giden damardaki basıncın artmasına pulmoner hipertansiyon denilmektedir. Primer pulmoner hipertansiyon ve sekonder pulmoner hipertansiyon olarak ikiye ayrılmaktadır.

Pulmoner hipertansiyon ‘un belirtileri ilk olarak merdiven çıkmak gibi günlük aktiviteleri yaparken yaşanan nefes darlığıdır. Yorgunluk, göğüs ağrısı, öksürük. baş dönmesi ve bayılma gibi şikayetlerde görülmektedir. Fiziksel aktivite arttıkça şikayetler daha fazla artmaktadır. Belirtiler bu hastalığın erken evrelerinde ortaya çıkmamaktadır. İleriki evrelerde ortaya çıkar ve astımla karıştırılabilmektedir. Bu nedenle tanı konulması 2 yıl kadar gecikebilmektedir. Atardamar basıncı yükseldiğinden dolayı kalbin sağ tarafı atardamarlardan akciğerlere kanı pompalamak için daha fazla zorlanacak ve bu zorlanma kalbin sağ tarafının büyümesine ve zayıflamasına sebep olacaktır.

Pulmoner hipertansiyonun teşhisinde en önemli tetkik ekokardiyografi dediğimiz kalp ultrasonudur. Ekokardiyografi ile akciğer atardamar basıncı ölçülür ve kaynaklanan nedenlere bakılır. Eğer neden olacak bir kalp hastalığı yok iken akciğer atardamar basıncı 40 mmHg üstündeyse göğüs röntgeni, akciğer fonksiyon testi, atardamar kan gazı çalışması gibi tetkiklerde istenebilir. Pulmoner hipertansiyon hastaları nefessiz kaldıklarında oturup dinlenmeleri gerekmektedir. Nefes nefese kalmaktan ve yorucu aktivitelerden kaçınmaları gerekmektedir. Sigara kullanmamalı ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdırlar. Ayrıca toz ve ağır kokulu ortamlardan kaçınmalıdırlar. Aynı şekilde Uçak yolculukları kan pıhtısı oluşturma riskini artırdığından ve bu pıhtı da akciğerlere giderek pulmoner emboli denilen duruma sebep olabileceğinden uçak yolculukları da pulmoner hipertansiyon rahatsızlığı bulunanlar için risk teşkil etmektedir.

Pulmoner hipertansiyon rahatsızlığının tedavisi için ilaç, cerrahi müdahale ve akciğer transplantasyonu gibi üç seçenek mevcuttur. Pulmoner hipertansiyon için ilaç tedavilerinin karışık mekanizmaları vardır. Genellikle akciğerlerdeki atardamarları genişleterek basıncı düşürmeye çalışırlar. Bu ilaçlar kalbin çalışma yükünü ve kan pıhtılarını azaltır. Ayrıca kalbe gelen kan ve oksijen desteğini de artırarak çalışırlar. Bu tedaviler ile belirtiler azaltılabilir ve hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir.

Pulmoner hipertansiyon hastalığı ilerlerleyici bir hastalıktır ve hatta ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Eğer göğüs ağrısı, kalbin hızlı veya düzensiz atması, öksürükten kan gelmesi, yüksek ateş ve göğüste dolgunluk gibi belirtilerden herhangi biri ortaya çıktıysa en yakın acil servise başvurmanız gerekmektedir.

Tags: , ,

Bir cevap

  1. […] yüksekliği yani hipertansiyon, vücudumuzdaki kan basıncının normal değerlerinden yüksek olmasıdır. Kanın damarlarda […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.