Burun Tıkanıklığı Ve Tedavi Yöntemleri

Burun Tıkanıklığı Ve Tedavi Yöntemleri

Burun; nefes aldığımız, solunum sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için soluk alış verişi yaptığımız organımızdır. Burun, nefes alış verişi sırasında aldığımız nefesi burun kılları aracılığıyla tozdan, kirden arındırır, Burun içerisinde mıukus sıvısı ile nemlendirerek ciğerlerimiz için uygun bir neme kavuşturur, ses tellerimizi titreştirecek hale getirerek sesimizin tınısını oluşturur. Dışarıdan bakıldığında basit bir nefes alma organı gibi görünen burunun görevleri oldukça çok ve önemlidir.

Bu kadar çok görevi yerine getiren burun bazı sebeplerden dolayı tıkanmakta insanlara bu süreci, zehir etmektedir. Ülkemiz insanının burun yapısının çok kemikli olması, burunda et oluşması, geniz rahatsızlıkları, her türlü yiyecek ve içeceklere karşı alerji duyulması, burun içinde bulunan kemiklerin kayması sonucu burun yolunun küçülmesi, burun çatısında daralma meydana gelmesi, alt burun etlerinin büyümesi sonucu burun yolunun tıkanması, burun içi poliplerinin oluşması gibi sebeplerden dolayı burun yolu daralmaları meydana gelir. Burun yolu daralması sonucu mukus sıvısı burada birikerek burun tıkanıklığına sebep olur.

Burun Tıkanıklığının Sebep Olduğu Vücut Rahatsızlıkları

Burun Tıkanıklığı Ve Tedavi Yöntemleri

Burun tıkanıklığı olan insanlar genelde ağızlarından nefes alış verişi yaparlar. Ağız yoluyla yapılan nefes alış verişlerinde nefesi mikroplardan temizleyecek bir yapı bulunmadığından çok sık boğaz hastalıkları görülür. Bu boğaz hastalıkları faranjit hastalığına dönüşebilir. Yine temizlenmeyen hava akciğerlere gidip tozlar vb mikropları burada biriktirerek akciğer hastalıklarına yol açabilir. Ses tınısını oluşturan nefes temizlenemediği ve nemlendirilemediği için  ses tellerinde rahatsızlık meydana getirir ve uzun süreli ses kısıklıklarına yol açar Uyku sırasında ağızdan yapılan nefes alış verişleri ile ağız kuruluğu ve ağız kokusu oluşturur. Ağızdan yapılan nefes alış verişi ve burnun tıkalı olması horlamaya sebep olur  uyku düzensizliği oluşturur.

Bu rahatsızlıkları geçiren kişiler çok çabuk sinirlenip farklı tepkiler vermeye başlarlar. Uzun süreli sinir sistemi rahatsızlıklarının oluşmasına da yol açan burun tıkanıklığı hafife alınacak basit bir hastalık değildir. Bu nedenle tedavi yöntemleri uygulanılmalı ve burun tıkanıklığı en kısa sürede tedavi edilmelidir.

Burun tıkanıklığı tedavi yöntemleri

Burnunda alt burun eti büyümesi olanlar, burun kemiği büyümesi ve burun çatısında daralma olanlar acil olarak doktora baş vurarak, burun yollarını açtırabilmek için doktor tavsiyesi ile  ameliyat olup bu rahatsızlıkların oluşmasının önüne geçebilirler.

Burun tıkanıklığı için en çok kullanılan ve faydalı olan yöntemlerden biri de tuzlu veya karbonatlı su yapılarak tıkalı olan buruna çekilmesidir. Tuz, karbonatlı su burun duvarlarındaki tuz dengesini bozarak burun duvarının genişlemesini ve tıkanıklığın açılmasını sağlamaktadır. Okyanus etkisi olarak bilinen yöntem çok faydalıdır.

Burun tıkanmasını önlemek için odaların nem oranının artırılması gereklidir. Kuru bir havayı soluduğunuz zaman  burun içinde bu havayı nemlendirmek için fazladan mukus sıvısı salgılanması gerekecektir. Fazla salgılanan mukus sıvısı bir süre sonra burun duvarlarında birikerek tıkanıklığa yol açar. Bu nedenle bulunduğunuz odayı nemlendirmeniz gerekmektedir. Peteklerin üzerine ıslak bez konulması yada bir nemlendirme cihazı alarak bu soruna çare bulabilirsiniz.

Burun tıkanıklığı nane, vikis gibi keskin kokulara sahip olan kokulu krem veya yiyecekleri odanızın içinde bulundurmanız burun tıkanıklığını açan faydalı tedavi yöntemlerinden biridir. BU yolla burun duvarı çeperi genişlemek zorunda kalıp tıkanıklık açılmaktadır.

Burun tıkanıklığı yaşayan kişi bol su tüketerek burun tıkanıklığını önleyebilir. Vücutta bol su bulunması durumunda burun için salgılanacak mukusun koyu olarak değil daha sıvı olarak salgılanması sağlanacak ve birikerek tıkanıklık oluşturması yerine burun akıntıları ile dışarı atılacaktır. Böylece burunda birikip tıkanıklık oluşturması önlenmiş olacaktır.

Bol bol C vitamini alarak vücut direncini, artırmalısınız. Vücut direnci artarak, mikrop ve virüsleri pasif hale getirir, bunların mukus sıvısı içinde birikip burun tıkanıklığı oluşturmasını veya vücudun diğer yerlerinde birikmesini engeller. Böylece burun tıkanıklığı oluşmaz.

Bu tedavi yollarını uygulayarak burun tıkanıklığının önüne geçebilirsiniz. Burun tıkanıklığı; önüne geçilemediği takdirde kronik rahatsızlıklara yol açacağından bu önlemlerin mutlaka uygulanması gerekir.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.