Sivilce Nedir, Nasıl Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir

Sivilce Nedir, Nasıl Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir ?

İnsanlarda genelde 10-25 yaş aralığında oldukça sık görülen sivilce, bir cilt hastalığıdır. Cildin gözeneklerine yerleşen mikroplar, sebum adlı yağ bezlerinin ürettiği deriye kayganlık veren deri altı yağları ve ölü hücrelerin çoğalması nedeniyle bulundukları gözeneklere hapsolurlar. Bu gözeneklerde çoğalan mikroplar bulundukları yerde kızarıklık ve şişkinlik oluşturarak sivilce meydana getirirler. Mikropların bulundukları gözeneği tıkadıkları şekle bağlı olarak sivilceler, kırmızı uçlu, siyah uçlu, beyaz veya kist olarak oluşurlar. Genelde yüzlerimizde, boyun, omuz, sırtımızda, göğüs bölgesinin boyunla göğüsler arasında kalan kısımlarında çıkar.

Sivilce Nasıl Oluşur ?

Vücut derisinde bulunan kıllar ve gözenekler derinin hava almasını, terleme ile toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Kıl köklerinden deriye ulaşan ve terlemeyle toksinlerin dışarı atılmasını sağlayan kanallar bulunmaktadır Cilt altında bulunan yağ bezleri ise deri altında ve kıl köklerinin içindedir. Kıl kökleri içinde yer alan yağ bezleri toksinlerin atıldığı kanalları tıkayarak toksinlerin ve mikropların burada birikmesine neden olur. Bir süre burada biriken mikroplar ve toksinler çoğalarak derinin yüzeyine doğru genişler ve deride kızarıklık ve şişkinlik oluşturarak sivilce meydana getirir.

Sivilce Nedir, Nasıl Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir

 Sivilce Oluşmasının Sebepleri

Sivilce oluşmasının sebepleri dendiğinde, en başta hormonlar gelmektedir. Yağ bezlerinin salgıladığı hormonlar derinin hassas bir hale gelmesine neden olur.  Deri altında yaşayan acnes adlı bakteriye karşı hassas olan derimiz direnç gösteremez ve bu bakteriler çoğalarak sivilceyi meydana getirir. Aynı şekilde, Böbrek üstü bezlerinin salgıladığı androjen hormonu derimizi hassas hale getirerek bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. Bu durumda yine sivilceler oluşur.

Hormonların dışında deri gözeneklerinin tıkanması da sivilce oluşumuna yol açar. Bu nedenle vücut sağlığımıza dikkat etmeli, düzenli duş almalıyız.

Sinir, stres ve moral bozukluğu da sivilce oluşumunda rol oynamaktadır. Stres anında vücudumuzda salgılanan hormonlarda düzensizlik meydana gelir ve stres, acnes bakterilerinin çoğalmasına yol açarak sivilce oluşumuna sebep olur.

 Sivilce Tedavi Yöntemleri

Sivilcelerin yok edilmesi için öncelikle beslenmemize dikkat etmemiz gerekmektedir. Yediğimiz yiyeceklerin az yağlı olması, süt ve süt ürünlerinin katkı maddesiz ve doğal olmasına özen göstermeliyiz. Cipsler, yağlı kuru yemişler, çikolataların aşırı tüketilmesi sivilceye sebep olan başlıca beslenme alışkanlıklarıdır.

Cilt temizliğine özen göstermeliyiz. Hafta da iki veya üç kez kıl maskesi yaparak kıl diplerinin açık kalmasını sağlayabiliriz. Haftada bir buhar banyosu yapmanız veya ısıtılmış bir havluyu yüzünüzde 10 dakika kadar tutmanız derideki gözeneklerin genişlemesi sağlayabilir.

Yaptığımız makyajlar derideki gözenekleri tıkadığından çok dikkatli makyaj temizliği yapılması gerekmektedir. Deri gözenekleri tıkalı kaldığı sürece sivilce sebebi olacaktır.

Sivilcelerin yoğun olarak oluştukları bölgeleri günde iki defa tahriş etmeden sterilize edilmiş ıslatılmış bezler veya pamuklar ile silmeliyiz. Cildimize sürdüğümüz nemlendiricilerin PH değerlerine dikkat etmeli yüksek PH değerlerine sahip nemlendiriciler kullanılmamalıdır. Doktorunuza başvurarak sivilce için etkili tıbbi ilaçları alabilirsiniz. Ama bu yöntem yerine doğal tedavi yöntemleri tavsiye edilmektedir. Alacağınız ilacın etkisi anlık olacak ve birkaç gün sonra sivilce oluşumu devam edecektir.

 Sivilce ile ilgili Yanlış Bilinen Noktalar

Sivilceler tamamen vücudun doğal yapısına bağlı olarak meydana gelen cilt rahatsızlıklarıdır. Sivilce oluşumunda her ne kadar hormonların etkisi olsa da mastürbasyon yapmanın veya cinsel ilişkiye girmenin sivilce oluşumuna etkisi yoktur ve bu düşünce tamamen yanlış bilinen bir konudur. Mastürbasyon yapan bireyin vücudunda salgılanan radenin hormonunun deri altına, yağ bezlerine etkisi yoktur, acnes bakterilerinin çoğalmasına veya derinin hassaslaşmasına sebep olmadığından sivilce oluşumuna da etkisi yoktur.

Her sivilce bir kist ya da acne değildir. Kistler ve acneler farklı cilt üstü ve cilt altı rahatsızlıklarıdır ve farklı sebeplerden meydana gelirler. Bu nedenle siyah uçlu sivilceler acne veya kist olarak düşünülmemelidir.

Sivilcelerin sıkılması artmasına yol açmaz. Sivilce deri altına birikmiş olan acnes bakterisinin birikmesi sonucu oluşan şişkinliklerdir. Bu şişkinliklerin sıkılması daha fazla sivilce oluşumuna yol açmayacağı gibi  bu da yanlış bilinen düşüncelerden biridir.

Tags: , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.