Spastik Kolit Nedir Belirtileri Tedavisi

Spastik Kolit Nedir Belirtileri Tedavisi

Spastik Kolit Nedir ?

Spastik kolit, sinirsel kolon olarak da bilinen ve en sık ortaya çıkan sindirim sistemi rahatsızlıklarından biridir. İritabl bağırsak sendromu (İBS) adıyla da bilinir. Spastik kolitte bağırsağın rutin peristatizminin bozulması söz konusudur. Bağırsaklara kadar ulaşan sindirilmiş besinler bu peristaltik hareketler sayesinde bağırsakta ilerleyişini sürdürür. Bu hareketlerin devamlılığının sağlanmaması  ya da birtakım nedenlere bağlı olarak bir döngü halinde gerçekleşmemesi durumunda bağırsaktaki sindirilmiş besinler ilerleyişini sürdüremez ya da ilerleyişi yavaşlar. Bu tip kas hareketlerine spazm adı verilir. Bir döngü halinde gerçekleşmemesi nedeniyle bu ismi halen ve genellikle kalın bağırsakta sıkça görülen şekline ise spastik kolit adı verilir. Bu rahatsızlık yetişkin insanlarda yüzde 20 gibi yüksek bir oranda görülür. Yani her beş kişiden birinde bu rahatsızlık dönemsel olarak görülmektedir. Bu rahatsızlığı en çok geçiren kadınlardır. Bunun sebebi menstruasyon döneminin bağırsaklar üzerindeki etkisidir. İkinci sırada yetişkinliğinin ilk dönemindeki bireyler gelir.

Spastik Kolit Belirtileri 

Spastik kolit hastalarının en yaygın görülen belirtisi, hastaların dışkılama sonrası bağırsaklarının tam olarak boşalmadığı hissine kapılmasıdır. Bunun yanında karın bölesinde sancı tarzında ağrı ile bağırsak spazmı nedeniyle bağırsaklarda gaz birikmesi gerçekleşebilir. Spastik kolitte en farklı özellik ise hem ishal hem de kabızlık gelişebilecek belirti göstermesidir. Spazm hareketleri su emilimine engel olur ise ishal, bağırsak hareketlerini yavaşlatırsa kabızlık gelişir her ikisinin birden gerçekleştiği ve anüs bölgesinin daralmış olmasına rağmen kısmi ishal durumunun görüldüğü vakalara rastlanmıştır.

Spastik Kolit Tedavisi

Spastik kolit teşhisinde herhangi bir test mevcut değildir. Spastik kolit olduğu düşünülen hastaların en çok dikkat etmesi gereken beslenme alışkanlıklarıdır. Bu sebeple ortaya çıkan belirtilere göre tedavi maksatlı diyet düzenlenir ve alternatif tüketilebilecek besinler takviye edilebilir. İleri seviyelerde (özellikle ağrı eşiği düşük olan hastalarda) spazmın azaltılması için spazm giderici ilaçlar kullanılabilir. Bağırsakta herhangi bir tıkanıklık oluşması ve bulantı kusma gibi belirtilerin görülmesi durumunda zaman kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca bitkisel tedavi yöntemleri de alternatif olarak seçilebilir.

Tags: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.