Tomografi Nedir, Çekimi Nasıl Yapılır

Tomografi Nedir, Çekimi Nasıl Yapılır

Tomografi Nedir ?

Radyolojik tetkikler günümüz tıp dünyasında teşhis için en fazla kullanılan yöntemlerdir. Özellikle bilgisayarlı tomografi (BT) çok kısa süre almakta ve görüntüleme kalitesi açısından netlik sağlamakta, iç kanama vb durumların tespitinde hayati farklar yaratabilmektedir. Erken teşhiste de BT hekimlere çok yardımcı olmaktadır.

Tomografi Çekimi Nasıl Yapılır  ?

Tomografi işleminde öncelikle hastanın üstünde metal eşyalar, küpe, toka gibi takılar, diş implantları gibi nesnelerin olup olmadığı kontrol edilir. Bunlar görüntülemeyi bozacağından çıkarılır.

Tomografi cihazı büyük bir aygıttır, orta kısmında insan vücudunun rahatça sığabileceği büyüklükte bir oyuk bulunur. Hasta cihazın masasına uzanır. Masa hareket edebilmektedir ve hastayı yatar vaziyette ortadaki kapalı kısma alır.

Teknisyen cihazdaki mikrofonlar yardımıyla hastaya bazı uyarı ve açıklamalar yapabilir. Çekim esnasında vücudun hangi kısmına ışın uygulanacak ise o bölüme x ışınları yollanır. Bilgisayar programı bu esnada kesit biçiminde görüntüler oluşturur.

Tomografide ağrı sızı duyulmaz. Sadece hareketsiz durmak bazı hastaları sıkabilir.

Wilhelm Conrad Röntgen x ışınlarını keşfettiğinde 1901 yılı Nobel Fizik ödülü almıştı. İlk zamanlar bu cihazların zararı bilinmiyordu.

Faydaları olduğu gibi bu tetkiklerinin bazı riskleri de vardır. Röntgen, mamografi, tomografi gibi yöntemlerde belli miktarlarda radyasyona maruz kalınmaktadır. Bunların içinde radyasyon oranı en yüksek tetkik tomografidir.

Sağlık taramalarında aileden gelen risk veya doktorun belirli bir şüphesi yoksa tomografi yapılmada önce bir kez daha düşünülmesi önerilmekte. O yüzden bazı hastaların doktor tomografi bile istemedi şeklindeki yakınmaları oldukça gereksizdir.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.