Afrika Kene Humması

Afrika Kene Humması

Afrika Kene Hummasında Etken: Riketsiya ailesinden bakterilerdir.

Afrika Kene Humması Bulaşma Yolu: İnsanlara ve diğer canlılara kenelerle ve bitlerle bulaştırılır.

Afrika Kene Humması Hastalık Seyri: Enfekte kene tarafından ısırıldıktan ortalama 5 gün sonra belirti ve bulgular görülür. Isırık yerinde ortası siyah renkte küçük bir ülser gelişir. Tekrarlayan ateş nöbetleri, baş ağrısı, halsizlik, deri döküntüleri (genellikle gövde, kol ve bacaklarda başlayıp, avuç içi ve ayak tabanı dahil vücudun her tarafına yayılan), lenf bezlerinde büyüme meydana gelir. Genellikle hafif seyretmektedir. Ciddi komplikasyonlar (beyin iltihabı, zatürre, kalp hasarı gibi) ve ölüm nadirdir.

Coğrafi Dağılım: Özellikle tropikal ve subtropikal ülkelerde ortaya çıkan enfeksiyon, giderek dünyanın farklı bölgelerine de yayılmaya başlamıştır. Genellikle Avrupa ve Afrika kıtaları ve Hindistan’da görülen bir hastalıktır. ABD’de de yaygın olarak görülmektedir.

Afrika Kene Humması Aşısı: Mevcut değildir.

Önlemler: Temel önlem kene ısırıklarından korunmaktır. Uzun kollu giysiler, uzun pantolon giymek, pantolon paçalarını çorap içerisine koymak veya uzun çizmeler giymek, böcek kovucular kullanmak alınacak basit önlemlerdir. Her şeye rağmen yine de bir kene ısırması olursa acilen sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve kene ciltten uzaklaştırılarak tedaviye başlanmalıdır.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.