Doğum Sonrası Adet Düzensizliği

Doğum Sonrası Adet Düzensizliği

Adet yani menstuasyon kadınlarda ergenlik dönemi ile başlayan ve menapoz dönemine kadar devam eden doğal bir süreçtir. Bu süreçte kadının vücudu ortalama her 28 günde bir gebelik için kendini yenilemektedir. Bu gebeliğin gerçekleşmemesi durumunda yapılan tüm hazırlıklar olarak adlandırabileceğimiz, rahim duvarının damar ve kan tabakalarının artması ve yumurtanın olgunlaşması gibi durumlar vücuttan dışarı atılır. İşte bu dönem halk arasında adet dönemi olarak bilinen dönemdir.

Adet dönemi normal durumlarda düzenli olmakla beraber ortalama 28 günlük periyotlarda gerçekleşmektedir. Çeşitli fiziksel ve psikolojik faktörlere bağlı olarak bu süre uzayabilmekte yada kısalabilmektedir. Hatta hiç görülmediği durumlara da rastalanabilmektedir. Örneğin üniversite sınavına hazırlanan kadınlarda o ay ve takip eden aylar yoğun stres nedeniyle adet görmeme durumu söz konusu olabilmektedir. Adet doğal bir süreç içerisinde ilerleyen bir döngüden ibarettir. Bazı kadınlarda adet dönemi aşırı kanamalı geçebilirken bazılarında ise hafif bir kanama şeklinde ve kısa süreli olabilmektedir. Ortalama 7 gün süren adet kanamaları duruma bağlı olarak 2- 10 gün arasında sürebilmektedir.

Doğum Sonrası Adet Düzensizliği

Döllenmenin olmaması durumunda başlayan adet dönemi, döllenmenin gerçekleşmesi durumunda görülmemektedir. Bunun sebebi, rahim ve diğer kadınsal organ ve sistemlerde gebelik için yapılan hazırlığın, bir gebelikle bitirilmesidir. Bu sebeple yapılan hazırlık tabir yerindeyse boşa gitmemiş ve kullanılmakta olduğundan doğum eylemi gerçekleşinceye kadar kadında adet kanaması görülmez. İstisnai durumlarda kadınlarda gebelik oluşmuş olmasına rağmen adet kanaması görülebilmektedir. Gebeliğin birey tarafından farkedilmesinde büyük rol oynayan adet kanamalarının kesilmemesi gebeliğin geç farkedilmesine sebep olabilmektedir. Gebeliğin diğer belirtilerinin de görülmediği vakalarda ise 7-8 aylarda gebeliğin farkedilmesi olağan bir durumdur.

Doğum işlemi boyunca çeşitli hormonal değişiklikler gerçekleşerek doğum eylemine ve doğum sonrası, bebeğin beslenmesi de dahil olmak üzere gerçekleştirilecek faaliyetlere anne hazırlanmaktadır. Bunun sonucunda da doğum sonrasında adet düzensizliği meydana gelmektedir. Çünkü hormonal dengenin tam olarak düzene girmemiş olmaması ve vücudun bu hormal düzene alışık olmaması nedeniyle, annelik stresininde etkisiyle adet dönemleri düzensizleşir. Bebeğin büyümesi ve hormonları yeniden düzene girmesiyle vücudun bu dengeye alışmasına kadar olan süreçte doğum sonrası adet düzensizliği görülmesi sıkça rastanılan bir durumdur. Bebeğin emzirme döneminin sonlanması ve süt kesilmesi sonrasında, prolaktin başta olmak üzere çeşitli hormonları normal seviyelerine çekilme süreci başlar. Bu süreç genellikle 6-9 ay sürebilmektedir. Daha da uzadığı vakalarla karşılaşılmıştır. Normal seviyelerine çekilen hormonlar ile adet dönemi 2-3 ay içerisinde eski düzenine girer. Bu çoğunlukla olan bir durum olmakla beraber, doğum sonrası sürekli adet düzensizliği yaşayan ve bu sürecin 2-3 yıl sürdüğü vakalarda bulunmaktadır.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.