Evde Kısırlık Testi Nasıl Yapılır

Evde Kısırlık Testi Nasıl Yapılır

İnsanların kısır olup olmadıklarını evde kolayca test edebilecekleri bazı kitler var. Bunlar artık ülkemizde de bulunuyor.
İlk olarak İngiltere’de üretilen ve eczanelerde satılmaya başlanan bu kitler erkek veya kadın için evde kolayca kısırlık testi yapmaya imkan tanıyor. Bu test kitleri hem erkek, hem de kadınları hedef alıyor, ancak en çok kadınların alması bekleniyor.
Bu test kitlerinden erkek için olanı, spermleri rahim ağzına benzeyen bir bariyerden yüzmeye zorluyor ve bu noktayı geçen spermleri sayıyor. Eğer yeterli sayıda sperm geçmişse kırmızı bir çizgi görünüyor. Testin yüzde 95 doğru sonuç verdiği söyleniyor. Özellikle sperm örneğini vererek muayene olmaktan utanan erkekler içim ideal bir çözüm olmuş durumda.
Bu kitlerden bazıları sadece erkeğin kısır olup olmadığını anlamaya yöneliktir. Erkeğin sperm sayısını ölçer ve sonuç verir (evde sperm testi).
Bazı kitler ise hem erkek hem kadın için üretilmiştir. Kutu içinde iki kit vardır. Biri erkek sperm sayısına göre sonuç verir. Diğer kit ise kadının kısır olup olmadığını anlamaya yöneliktir. Kadının idrar örneği üzerinden sonuç verir.
Bu testlerin sonuçları aşağı yukarı bir saat içinde alınabilir.
Kadında kısırlık problemi ya da kadının hamile kalma ve doğurganlık kapasitesi, kadından alınan idrarının test edilmesi ile anlaşılır. Test sırasında idrarda FSH hormon seviyesi tesbit edilir. FSH, kadının doğurganlık kapasitesini belirlemek için kanda düzeyi ölçülen en önemli hormonlardan biridir.
FSH (Follicle stimulating hormone) erkek ve kadında üreme organlarına etki ederek bu şekilde cinsel hormonların yapımını, cinsel farklılığın belirlenmesini ve kadında yumurta, erkekte ise sperm gelişimini sağlar. Bu hormon beyindeki hipofiz bezinden üretilir.
Aslında bu testler sırasında FSH hormonu düzeyi belirlenmez. Sadece hormonun idrardaki seviyesi hakkında yaklaşık fikir verir. Eğer hormon düzeyi çok yüksekse kısırlık problemi olabileceği konusunda uyarır. Zaten bu test kitlerini üreten firma, sonuçların kabaca değerlendirilmesi ve mutlaka bir uzmana danışılarak detaylı tahlillerin yapılması gerektiği yönünde kullanıcıları bilgilendirir.
Erkekler için üretilen testler ise erkekteki sperm sayısını tesbit eder. Eğer sperm sayısı kritik değerlerin altında ise bir kısırlık problemi olabileceği konusunda uyarır. Normal olarak erkekte 1 mililitre semen içinde en düşük 20 milyon sperm hücresi bulunması gerekir.
Aslına bakılırsa kadındaki kısırlık problemi sadece FSH düzeyi ve erkekteki kısırlık problemi de sadece sperm sayısı belirlenerek anlaşılacak bir konu değildir.
Bu nedenle evde yapılacak kısırlık testlerinin ne kadar güvenilir olduğu tartışılır. Çünkü testler sadece bu FSH düzeyi veya sperm sayısı ölçümü yapar ve kısırlık olasılığını tespit eder.
Kadında FSH dışında bir çok hormon, rahimle ilgili sıkıntılar, tüplerle ilgili rahatsızlıklar ve diğer bir çok sebep kısırlık durumunu yani gebe kalma kapasitesini etkilemiş olabilir. Ve FSH düzeyi test sırasında normal olduğu halde belki kısırlık problemi olabilir.
Erkekte de durum farklı değildir. Sperm sayısı dışında bir çok etken erkekte kısırlığa neden olabilir. Çünkü sorun sadece sperm sayısından değil, bunun yanında spermlerin hareketli olup olmamasından ya da sperm şekillerinin yüksek oranda bozuk olup olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Testler sırasından sperm sayısı normal çıkmış olsa bile aslında erkekte kısırlık problemi olabilir.
Bu açıdan sadece bu testlere güvenerek bir karar vermek doğru olmaz. Bu hem yanıltıcı olur hem de bu testlere güvenerek kısır olmadıklarını düşünen çiftler zaman kaybetmiş olur. Kısırlık problemi varsa zaman kaybetmeden ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar yol alınmış olur.
İşin doğrusu bu testler evde yapılmış olsa bile sonuçlarının bir doktor nezdinde değerlendirilmesidir.

Tags: ,

Bir cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.