Cep Telefonlarının Kısırlık Üzerindeki Etkileri
Sık sık, çocuk sahibi olmak isteyen erkeklere cep telefonu konusunda ciddi uyarılar yapılıyor. Erkeklerin teknolojik cihazlara olan merak ve eğilimleri, bu konuda onları daha çok riskli duruma sokuyor.
Günlük yaşantımızın vazgeçilmezi olan cep telefonlarının, özellikle erkekler için, kısırlığa yol açan etkenlerden biri olduğu artık bilinen bir gerçek.
Cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalga frekanslarının spermler üzerindeki etkileri incelenmiş. Buna göre 1.8 GHz cep telefonu radyasyonuna 16 saat maruz kalan spermlerde, doğurganlık için önemli olan, sperm canlılığı ve hareket kabiliyeti etkilerinin kayba uğradığı tesbit edilmiş.
Sağlık Bakanlığı verilerine bakılırsa, ülkemizdeki sayısı iki milyon civarında ve kısırlık giderek artıyor. Bu durum sadece ülkemiz için değil. Bütün dünyada da çocuk sahibi olamayan çiftlerin sayısı hızla artıyor.
Kısırlığın bir çok nedeni var elbette. Çevresel faktörler, global ısınma, yoğun trafik, hava kirliliği, stres, alkol, sigara ve daha bir çok neden. Ama bunlara son zamanlarda cep telefonları da eklendi.
Aslına bakılırsa cep telefonlarının insan vücudu üzerinde olumsuz etki yapan bir çok zararı var. Klinik olarak tam olarak ispatlanmamış olsa da cep telefonları yaydıkları elektromanyetik dalgalar ve ısı etkisiyle uyku bozuklukları, alzheimer, hafıza kayıpları, baş ağrısı, beyin tümörleri ve hatta alerjilere ve astıma kadar birçok hastalığa yol açabiliyor. Şimdi bunlara kısırlık da eklenmiş durumda.
Yakın zamanda Hindistan’da yapılan bir araştırmanın sonuçları da cep telefonlarının erkek kısırlığı üzerinde etkisi olduğunu gösteriyor.
Bu araştırmaya göre, cep telefonlarını günde dört saatten çok kullanan erkeklerin sperm sayısı mililitrede 50 milyon. Oysa cep telefonu kullanmayan erkeklerde sperm sayısı mililitrede 86 milyon. Bir de çok cep telefonu kullananların sperm kalitesinin canlılık, hareketlilik ve şekil bakımında daha kötü olması işin cabası.
Araştırmacılar bunun iki nedeni olabileceğini düşünüyorlar.
Birinci neden, cep telefonlarının yaydığı ısının ve radyasyonun beyinde testosteron yapımını uyaran hipofizi ve hipotalamus bölgesini olumsuz etkilemesi. Bunun sonucunda da erkeklik hormonu olan testosteron üretiminin ve sperm sayısının düşmesi.
İkinci neden ise, radyasyonun doğrudan DNA’ya zarar vermesi, testislerde testosteron üreten hücreleri veya sperm yapılan tüpleri olumsuz etkilemesi.
Şu ana kadar cep telefonlarının üreme fonksiyonlarını olumsuz etkilediğine dair kanıtlanan bir bilgi yok. Günümüzde var olan bu kadar ileri teknoloji yüzünden zaten elektromanyetik bir dalga havuzunda yaşıyoruz. Yapılan deneyler bu cihazların çok yüksek enerjide olduğu zaman zarar verdiğini gösteriyor. Tek başına bir cep telefonu belki zararsız olabilir ama günlük hayatta elimizde olan tüm cihazlar bir araya geldiği zaman zararlı etkilerinin artacağı da aşikar.
Doğal olarak tek bir araştırmanın sonuçlarına bakarak cep telefonları kısırlık nedenidir denemez. Zaten bir çok noktadan bu araştırmanın eksik verilerle yapıldığı, sigara alkol kullanımı, stres, dengesiz beslenme gibi faktörlerin dikkate alınmadığı gibi eleştiriler yapıldı. Hatta araştırma yapılırken, cep telefonlarının kalın deri veya plastik bir kılıfta mı yoksa pantolon cebinde mi taşındığının bile dikkate alınması gerektiği ileri sürüldü.
Eleştirilerde doğruluk payı var elbette ama yine de dikkatli olmak gerekiyor. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz misali vurdumduymaz davranmak yanlış olur.
Yine de daha geniş kapsamlı ve daha ayrıntılı araştırmaların yapılması ve şüphelere daha doğru cevaplar verilmesi gerekiyor.
Şimdi yapılması gerekenler, konuşmaları kısa tutmak, gerekmediği sürece cep telefonu ile konuşmamak, telefonu olabildiğince üstte taşımamak, konuşurken telefonu kulağa fazla yaklaştırmamak ve en önemlisi telefonu gece yatak odasına sokmamak.