Kısırlık ve Şifalı Bitkilerin Kullanımı

Kısırlık ve Şifalı Bitkilerin Kullanımı

Çeşitli bitkilerin alternatif tıp olarak çeşitli hastalıklara iyi geldiği ve çeşitli rahatsızlıkları giderdiği hep söylenir. Bir ölçüde doğrudur da. İlk insanları düşünürseniz, daha tıbbın konuşulmadığı zamanlarda, kendilerini bitkilerle tedavi ederlerdi.
Ancak bu konuda devam etmeden önce şunu açıklamakta yarar, hatta zorunluluk görüyoruz ki, bitki tedavileri, hiçbir şekilde uzman doktor görüşü alınmadan uygulanmamalıdır. Bitkilerin bilinçsizce kullanılması halinde zararlı etkiler oluşturabileceği asla unutulmamalıdır.
Modern tıbbın, teknolojinin de desteği ile sunduğu her türlü kolaylığın ve tedavi yönteminin yanında ülkemizde ve diğer bir çok ülkede kısırlık tedavisinde de şifalı bitkilerden yararlanıldığını görüyoruz.
Bitki kürlerinin hazırlanması sırasında uzmana, kısırlık süresi, kısırlık nedeni, yaş ve varsa diğer hastalıklarla ilgili ayrıntılı bilgi verilmelidir.
Şimdi doğanın olanaklarından doğrudan yararlanabilmek için kısırlık tedavilerinde önerilen şifalı bitkiler nelerdir, bir göz atalım:

  • Zencefil: Yapılan tıbbi araştırmalar, zencefilin erkekler için sperm sayısını ve hareketliliğini anne adaylarında ise yumurta sayılarını artıran özelliklerini ortaya çıkarmıştır.
  • Ahududu: Bitki uzmanları erkeklerde kısırlığı önleyici özellikleri nedeniyle ahududu çayını tavsiye ediyorlar. Anne adayları için de kısırlık tedavisinden çok, gebelik sırasında ortaya çıkan olası rahim iltihaplanmalarına karşı ahududu öneriliyor. Bu arada bir şeyi vurgulayalım. Hayvancılıkla uğraşanlar, hayvan üretimini arttırmak için ahududu yapraklarını erkek hayvanların yemlerine katarlar.
  • Ayçiçeği: Ayçiçeği de yine sperm sayısı düşük olan erkeklere önerilen sperm arttırıcı özellikler içeren bir bitkidir. Ayçiçeğinin içindeki ana madde (arginin) sperm gelişiminde çok etkildir. Ancak ayçiçeği yerine aynı madde bakımından zengin olan keçiboynuzu, yer fıstığı, su teresi, ceviz, soya fasulyesi, bakla, mercimek ve badem de önerilir.
  • B6 vitamini içeren besinler: B6 vitamini vücutta diğer birçok vitaminden daha çok yaşamsal fonksiyonları destekler. Kısırlık için tavsiye edilen vitaminlerin başında gelir. Bu vitamin ise karnabahar, karalahana, brokoli, brüksel lahanası, bezelye, ıspanak, bamya, su teresi, soğan, muz, turp, kabak ve muzda bulunur.
  • E vitamini içeren besinler: E vitamini de kadın ve erkek kısırlığında çok nemli vitamindir. Başta tahıllarda olmak üzere kabak, ıspanak, lahana ve marul gibi yeşil sebzelerde, balık yağı, zeytinyağı, ceviz, fındık, ton balığı, yumurta sarısı, domates ve patateste çok miktarda bulunur. Özelikle bir avuç fındık, günlük E vitamini gereksinimini büyük ölçüde karşılar.
  • Çinko: Spermin içinde bulunduğu menide yüksek yoğunlukta çinko vardır. Bu nedenle erkek sperm miktarını arttırmak ve cinsel fonksiyonunun devamı için günlük olarak 30-60 mg çinko alması gerekmektedir. Çinko, hücre metabolizması, DNA oluşumu, yaraların iyileşmesi, protein üretimi ve güçlü bir bağışıklık sistemi için temel bir mineraldir. Bir çok gıdadan, ihtiyaç duyulan günlük çinko miktarını almak mümkündür. En çok kırmızı et ve deniz ürünlerinde bulunmaktadır. Ayrıca fıstık ve badem gibi kuruyemişler, nohut, fasulye, ıspanak, brüksel lahanası, maydanoz ve salatalık gibi sebzeler çinko bakımından zengin yiyeceklerdir. Dikkat! Düzenli olarak alkol tüketenlerde daha düşük çinko seviyeleri görülür.
  • Keçiboynuzu: Özellikle son yıllarda yanlış ve dengesiz beslenme nedenleri yüzünden erkeklerde sperm sayısının hızla düştüğü gözlenmektedir. Buna bir çare olarak keçiboynuzu kürü önerilmektedir. Genellikle 3 ay uygulanacak kür sonucunda sperm üretiminde ciddi artışlar görülmüştür. Yeni spermler ortalama 3 ay içinde üretidiği için 3 aylık bir kür önerilmektedir.

Yine tekrar edelim ki bitkileri şifa amaçlı kullanmak ancak bir uzmanın yönlendirmesi ile yarar sağlar. Hangi bitki kullanılacaktır, ne miktarda kullanımı uygundur, yaşa ve kısırlığın nedenleri açısından uygun mudur değil midir, başka olası rahatsızlıkları tetikler mi tetiklemez mi gibi sorulara ancak bir uzman cevap verebilir.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.