Hazır Gıdaların Kısırlık Üzerindeki Etkileri

Hazır Gıdaların Kısırlık Üzerindeki Etkileri

Hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlığın artma sebeplerinden biri olarak, paketlenmiş gıdaların, yumurta ve sperm bozukluğuna yol açması olduğu öne sürülüyor.
Beslenmenin doğurganlık üzerinde doğrudan etkisi var. Modern yaşamın beraberinde getirdiği en büyük sorun yanlış beslenme şeklidir.
Daha ilk öğrenim sıralarında okul kantinlerinde satılan aşırı şekerli ve paketlenmiş gıdalar özellikle erkeklerde hormon bozukluğuna ve kısırlığa yol açıyor. Bu şekilde satılan gıdalarda bulunan kimyasal maddeler çocuklarda hormon dengesizliği yaratıyor. Sağlıklı beslenmeyen gençler de çocuk doğuramaz hale geliyor.
Yanlış beslenme böyle başlıyor ve okul yılları, çalışma hayatının zorlukları ve evlilik yaşamı derken insanlar daha fazla hazır gıdaya yöneliyor.
Bundan 25 yıl öncesine kadar kısırlığın kadın ve erkeklerde görülme oranları aynı iken, günümüz şartlarında bu oran erkekler aleyhine yükseliyor. Araştırmalara göre kısırlık olayları, kadınlarda yüzde 40, erkeklerde ise yüzde 60 oranında görülmeye başlanmış.
Böyle olmasının nedenleri olarak cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, stres, hareketsizlik derken, şimdi yanlış beslenme ve hazır gıda ile beslenme de etkili olmaya başladı.
Günümüzde modern hayatın sağladığı bir olanak gibi görünen hazır gıdalar, aslında içerdikleri katkı maddeleri ile vücuttaki hücre yapısına zarar veriyor ve erkeklerin sağlıklı üremesini olumsuz etkiliyor.
Erkekte sperm hücreleri hızlı olarak bölünüp çoğalırlar. Bu kadar hızlı çoğalan bir yapı ise dış faktörlere karşı çok daha duyarlı oluyor. Hazır gıdaların içindeki bazı katkı maddeleri yüzünden sperm üretimi hasar görebiliyor. Şekil bozukluğuna, sperm sayısının azalmasına ve canlılığının bozulmasına rastlanabiliyor.
Yanlış beslenme ve yeme davranış bozuklukları, kız çocuklarında da birçok hormonun yeterli salgılanamamasına yol açıyor. Östrojen azlığı, üreme sistemlerinin düzgün çalışmasını engelliyor, adet düzenlerinin bozulmasına yol açıyor. Bu durum ise onların doğurganlıklarını azaltıyor ya da kısırlık riskiile karşı karşıya bırakıyor.
Belki yoğun çalışma temposu, hızlı bir sosyal yaşam, değişen dünya koşulları insanları dışarıda ayaküstü yemeye evde ise dondurulmuş gıdalara yöneltiyor ama riski gözardı etmemekte yarar var.
Hazır gıdalar üretilirken aşırı basınç uygulanıyor. İçine bakteri üremeyi engelleyecek nitrat gibi maddeler konuyor. Bu şekilde raf ömürleri uzatılıyor. Hazır gıdaların normal şekilde bozulmaması, işlem gördüğünün açık göstergesidir. İşte bu katkı maddeleri üreme fonksiyonlarının zarar görmesi dahil ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Günümüzde kızartma ağırlıklı hazır gıdalar sıkça tüketiliyor. Bu gıdalar vücuttaki oksijenin iyi yakılmamasına bu ise yaşlanmaya etki eden maddelerin daha fazla ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu maddeler eğer belli bir oranın üzerine çıkarsa da sperm kalitesini bozuyor ve DNA üzerinde kırılmaya neden oluyor.
Bir araştırmada bu maddelerin, çocuğu olmayan erkeklerin menisinde, çocuğu olan erkeklere oranla yüzde 50 daha fazla bulunduğu belirlenmiş.
Bu arada belirtmekte yarar var. Özellikle mangal ateşi vücuttaki bu maddeleri artırması bakımından oldukça riskli.
Aynı şekilde hazır kahve çeşitlerinin günde iki fincandan fazla tüketilmesi durumunda, erkekte kısırlığı arttığına yönelik bulgular elde edilmiş.
İnsanlar artık daha az hareket ediyorlar ve fiziksel aktiviteler yapmıyorlar. Bunun üzerine sağlıklı beslenme açısından zararlı olabilecek hazır ve dondurulmuş gıdalar tüketiyorlar. Özellikle glisemik indeksi yüksek besinleri (yağlı, şekerli ve protein açısından zengin) daha çok tüketiyorlar.
Bu tür beslenme şekli vücuttaki tüm hücrelerde ve özellikle üreme hücrelerinde olumsuz etkiler oluşturuyor. Serbest oksijen radikallerinin oluşumuna yol açıyor. Bunlar hücre metabolizması sonucu açığa çıkarlar ve hücrenin tüm moleküllerine, hatta kromozomlara ve gene zararlı etki yaparlar. Bunun sonucunda da üreme hücrelerinin fonksiyonları bozulur. Sperm ve yumurta yeterli düzeyde üremez, döllenme kapasitesi azalır ve doğurganlık potansiyeli düşer.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.