Genel Anestezi Uygulamasında Bilmeniz Gereken Yan Etkileri

Genel Anestezi Uygulamasının Yan Etkileri

Birçok tıbbi prosedürde anestezi kullanılır. Bir tür geçici farkındalık kaybıdır. Anestezinin ortak bir türü genel anestezidir. Genel anestezi, esas olarak bilinçsiz olabilmeniz için daha güvenli ya da daha rahat olabilecek cerrahi prosedürler için kullanılır.

Genel anestezi, sedasyon, inhale veya intravenöz (IV) ilaçlarla sağlanır. Genel anestezinin yanı sıra, iki farklı anestezi çeşidi vardır. Bunlar bölgesel (vücudunuzun yalnızca bir kısmını uyuşturur, genellikle belin altına) ve yerel (küçük bir alanda uyuşturucu) anestezilerdir.

Genel anestezi işleminden önce, anestezi uzmanı, hastanın sağlık öyküsünü, reçeteli ve reçetesiz ilaçlar ile hastanın alabileceği takviyeleri, muhtemel alerjileri ve herhangi bir anestezi deneyimi ile ilgili bilgi toplamak için hasta ile görüşür. Bu bilgilere dayanarak, anestezi uzmanı cerrahi tamamlandıktan sonra daha az yan etki yaratacak en güvenli ilaçları seçer.

Genel anestezi, vücudun tamamı üzerinde oluşan etkileri nedeniyle, çoğunlukla kişisel durumunuza ve ameliyat türünüze bağlı olan bir takım yan etkilere ve komplikasyonlara neden olabilir. Çoğu yan etki 24 saat içinde giderilir. Bununla birlikte, derin anestezinin ince fakat uzun süreli yan etkileri olabilir.

Genel anestezi ile karşılaşılabilecek genel yan etkilerden bazılarını belirmek istiyoruz.

1. Bulantı ve Kusma

Hastalık hissi ve kusma, genel anestezinin en sık görülen yan etkilerinden biridir. Tıbbi terimlerle, postoperatif bulantı ve kusma (PONV) olarak bilinir.

PONV ameliyattan sonraki ilk 24 saatte ortaya çıkabilir ve birkaç gün sürebilir. Bu, ilaç, hareket ve cerrahi tipi gibi bir dizi faktörle tetiklenebilir. Bununla birlikte, kadınların, sigara içmeyenlerin ve dolaşım öyküsü olan insanların bu yan etkilerden mustarip olma riski daha yüksektir.

2. Titreme

Tıpkı hipotermi olarak bilinen titreme, hastaların cerrahiden sonra bilinç kazanmaları sonrasında yaşadığı başka bir ortak yan etkidir.

Bu titreme, genel anesteziden sonra iyileşen hastalarda bir rahatsızlığa neden olabilir. Genellikle vücudun ısı düzenleyici özelliğini inhibe eden anesteziden kaynaklanır. Aynı zamanda kutanöz vazodilatasyon (postoperatif ağrı ile tetiklenir) nedensel bir faktör olabilir. Bu yan etki erkeklerde kadınlara oranla daha yaygındır. Ayrıca, daha uzun ameliyatlar bu yan etkiyi tetikleyebilir.

3. Boğaz ağrısı

Boğaz ağrısı anestezinin yaygın olan yan etkilerindendir. Boğaz ağrısı ile birlikte, hafif ses kısıklığı ve ağız kuruluğu da cerrahiden sonra sıklıkla görülür.

Prosedür sırasında nefes almanıza yardımcı olmak için boğazın içine sokulan tüp, çıkarıldıktan sonra boğaz ağrısı oluşturabilir. Genel anestezi verilen kişilerin yaklaşık% 50’sinde, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı cerrahiden sonraki ilk saatler ile ilk günler arasında yaygın olarak görülür.

Bölgesel bir anestezi almak bu sorunu önleyebilir. Bununla birlikte, genel anestezi gerekiyorsa, ameliyat sırasında nefes almanıza yardımcı olacak daha küçük bir cihaz kullanılabilir.

4. Baş ağrısı

Bölgesel veya genel anesteziden hemen sonra baş ağrısı, baş dönmesi ve uyuşukluk yaşamak yaygın yan etkilerden biridir.

Bu genellikle Caesarian kesit, kalça replasmanı veya alt vücuda ait mesane operasyonları gibi operasyonlarda kullanılan spinal ve epidural anestezide görülür. Enjeksiyon sırt bölgesinden verildiğinden uygulama yapılan delikten omurilik sıvısının sızmasına neden olabilir.

Omurilik sıvısı kaybı, sırasıyla beyindeki ve omuriliği çevreleyen sıvının geri kalanında basınç düşmesine yol açar ve böylece omurga ve baş ağrısı meydana gelir. Bu tür baş ağrısı, genellikle ameliyattan sonra 12 ile 24 saat içinde başlar.

5. Karışıklık ve Bilişsel Düşüş

Genel anesteziden uyanmaya başlayınca, biraz karışıklık, yönelim bozukluğu ya da açıkça düşünme güçlüğü yaşanabilir. Bu normaldir ve birkaç gün sürebilir. Bununla birlikte, yaşlı insanlar için, karışıklık günler veya haftalar sürebilir. Sorun, hali hazırda mevcut bellek probleminden muzdarip olanlar için daha şiddetlidir.

Artan yaş, bir risk faktörüdür ve 80 yaşın üzerindeki hastalardaki insidans, üçte bir kadar yüksek olabilir.

6. Kas ağrısı

Kas ağrısı, genel anestezinin bir diğer yaygın yan etkisidir. Ayrıca bir ameliyat masasında uzun süre yatmak nedeniyle boyun, omuz, sırt veya göğüste ağrı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu tür ağrı genellikle ameliyattan sonraki ilk gün ortaya çıkar ve iki ile üç gün sürebilir. Bazen oldukça şiddetli olabilir. Neyse ki, belirli bir muamele olmadan ağrılar geçiyor.

7. Diş Hasarları

Genel anestezinin bir başka yan etkisi, ağızda veya dişlerde hasar olmasıdır ancak çok yaygın bir yan etki değildir. Kötü diş sağlığına sahip olan ve anestezistin solunum borusu yerini bulmada güçlük çektiği hastalar, bu yan etkiden mustarip olma riski yüksektir.

Diğer Ciddi Komplikasyonlar

Nadir durumlarda genel anestezi daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Buna postoperatif deliryum, bilişsel işlev bozukluğu, beyin hasarı, kalp krizi, felç veya malign hipertermi dahildir.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.