Göz Muayenesi ve Aşamaları

Göz Muayenesi ve Aşamaları

Göz Muayenesi

Göz; 5 duyu organı içinde görmemizi sağlayan, bütün güzellikleri algılamamızı sağlayan bir duyu organı olduğu için çok önemlidir. Göz aynı zamanda algılama yeteneğimizin %80 inin oluştururken beyinden sonran en karmaşık organımızdır. Hayatımız boyunca gözlerimizi tehdit edebilecek pek çok rahatsızlığa yakalanabileceğimiz gibi göz korneasının şeklini değiştirmesi ile görme yetisinde azalmalar yaşanabilir. Göz sağlığımız için mutlaka düzenli olarak göz doktoruna gitmeli ve kontrollerimizi düzenli olarak yaptırmalıyız. Göz muayenesi; gözün hayati önem sahip olması nedeniyle alanında uzman olmayanlar tarafından yapılmamalı, mutlaka tecrübeli, profesyonel olan göz doktorları tarafından yapılmalıdır. Göz hastanesi seçiminde de kalitesini ispat etmiş ve kabul görmüş kalifiye personele sahip hastaneler tercih edilmelidir.

Göz muayenesinin önemi

Bütün göz hastalıklarının erken teşhisi, hastalığın tedavi edilmesinde en önemli aşamadır. Erken teşhis hayati öneme sahip olan görme organımızın tedavisinin başarılı bir şekilde yapılmasını sağlar. Gözünüz ile ilgili bir şikayetiniz olmasa dahi en fazla 6 ayda bir göz doktoruna giderek göz sağlığınızı kontrol ettirmelisiniz. Göz muayenesi sırasında sadece göz hastalıkları ile ilgili teşhisler yapılmaz. Muayene sırasında risk oranı fazla olan şeker hastalığı ( diyabet ) beyin tümörleri, AIDS, alzheimner, kalp hastalıkları, parkinson, ms, metobilik rahatsızlıklar gibi bir çok hastalığın belirtileri de teşhis edilebilir.

Göz muayenesinin aşamaları

Periyodik olarak yaptıracağınız göz muayenesi ortalama 30 dakika kadar sürmektedir. Göz muayenesi sırasında gözünüze bir damla damlatılır ve göz muayenesi başlar. Muayene de ilk olarak:

1 ) Görme keskinliği : Göz dereceniz ne olursa olsun en ince detayları görebildiğinizi test eden bu aşama ile büyükten küçüğe gidere küçülen rakamlar size gösterilerek test tamamlanır.

2 ) Gözlük muayenesi: Gözümüzde oluşan görme kusurlarına bağlı olarak ihtiyaç duyacağınız gözlük için yapılan testlerdir. Bu aşama da göz dereceniz de belirlenir.

3 ) Göz kapağı muayenesi:Göz testinin bu aşamasında göz kapakları, göz yaşı bezleri,göz yaşı boşaltım sistemi,göz çevresinde yer alan göz kaslarının durumu kontrol edilerek görme sisteminin yardımcı unsurları da kontrol edilmiş olur.

4 ) Göz kasları testi: Gözün iç çeperinde yer alan ve gözün hareket etmesini sağlayan göz kasları ile göz kapaklarının hareketini sağlayan kasların muayenesini kapsayan aşamadır. Bu aşama da ayrıca şaşılık, çift görme, gibi rahatsızlıklar da kontrol edilir.

5 ) Göz tansiyonu muayenesi : Göz tansiyonu, göz içi basıncın ölçüldüğü bir aşamadır. Göz tansiyonu makine yardımı ile otomatik ölçüldüğü gibi manuel yöntemler ile de ölçülür. Göz tansiyonu ölçümü,glokom hastalığının erken teşhis edilmesi için aşırı bir öneme sahiptir.

6 ) Biomikroskobik muayene :Gözün kornea, lens, iris, retina alanlarının kontrol edildiği, göz tabakasının kontrol edildiği aşamadır. Bu aşama da göz ile ilgili riskli hastalıkların teşhisi yapılır.

7 ) Göz dibi muayenesi: Damla damlatılarak göz bebeğinin büyütüldüğü ve göz dibi muayenesinin yapıldığı aşamadır. Göz dibi muayenesi ile retina dekolman rahatsızlığı, glokom rahatsızlığı, beyin tümörü, hipertansiyon, gibi farklı hastalıklarda teşhis edilir.

Bu 7 aşama ile göz sağlığınız ile ilgili detaylı bir tarama ve kontrol yapılarak gözlerinizde oluşmuş rahatsızlıkların teşhisi, göz dereceniz ile ilgili artış ve azalışlar, gözlük ihtiyacınızın yanında vücudunuzda oluşabilecek diğer rahatsızlıklar da teşhis edilir. Bu nedenle göz muayenesi 6 aylık periyotlarda mutlada yaptırılmalıdır.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.