Yüz Felci Nedenleri Belirtileri Tedavisi

Yüz Felci Nedenleri Belirtileri Tedavisi

Felç türleri arasında yer alan yüz felci 15 yaşından itibaren görülen ve 50 yaşına kadar her bireyin karşılaşabileceği bir hastalıktır. Beyinden gelen impulsların iletilmesinin engellenmesi ile oluşan yüz felci yüz kaslarının etkisiz hale gelmesi nedeniyle yüzde seğirme, ağız kuruluğu, yüz kaslarının kasılı kalması ve yüz şeklinin değişmesi gibi sonuçlar doğurur. Genel olarak kış aylarının soğuğunda oluşan bir hastalık olarak bilinen yüz felci her mevsim karşılaşabileceğiniz bir hastalıktır.

Yüz felci nedenleri

1 ) Romatizmal hastalıklar,

2 ) Aşırı stresli bir yaşam,

3 ) Yüz sinirlerinin zarar görmesi,

4 ) Kulak ve kulak yolu iltihabı oluşması,

5 ) Çok fazla soğukta kalmak veya aşırı sert bir rüzgara maruz kalmak, gibi etkenler yüz felcinin sebepleri arasında yer alır.

Yüz Felci Belirtileri

Yüz felci geçiren birinin yüzünde bir çok belirti oluşur. Bu belirtiler yüz üzerinde olabileceği gibi ağız içinde de olabilir. Bu belirtiler;

1 ) Mimik ve hareketlerin oluşmasının zayıflaması veya kaybolması,

2 ) Yüzün asimetrik olarak bolulması,

3 ) Ağız ve çenenin kayması,

4 ) Gözün tek taraflı olarak kapatılamaması,göz kapağı kayması oluşması,

5 ) Alın kırışmasının oluşması,

6 ) Göz yaşının azalması,

7 ) Tükürük sıvısının azalmasına bağlı olarak ağız kuruluğu oluşması,

8 ) Tat alamama ve tat bozukluğu, gibi belirtiler oluştuğunda hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gereklidir.

Yüz Felci Tedavisi

Yüz felci geçiren veya belirtilerden en az birisinin oluştuğunu fark eden biri hızlı bir şekilde en yakın sağlık kurumuna giderek tedavi edilmelidir. Tedavi aşamasında hastaya; Denge, işitme, göz yaşı, elektrik testlerinin yanında radyolojik görüntüleme testi de uygulanır. Bu testler sonucunda hastanın yüzünde oluşan felcin oranı belirlenerek tedavi uygulanır. Tedavi düşük voltajda elektrik verilerek yapılabildiği gibi yüz jimnastiği, fizik tedavi, balon şişirme, sakız çiğneme, göz kapaklarının hareket ettirilmesi gibi egzersizler şeklinde de yapılmaktadır. Tedavi yönteminin tercihi yüz felci oranına ve doktorun tercihine bağlıdır. Eğer oluşan yüz felci yüzün çok fazla bölümünü kaplıyorsa kortizon, antiviral ajan ilaçlar, b kompleks vitaminler kullanılır. Doktorun önerisine göre yüz kaslarının impuls iletimini tekrar kazanması için ameliyat ta yapılabilir. Yüz felci geçiren hasta en az 8 hafta en fazla ise 1 yıl kadar tedavi görerek eski sağlığına tekrar kavuşur. Hastalığın tekrarlama riski de % 6 oranındadır Bu hastalık her 100 kişiden 3 ünde görülen bir hastalıktır. Yüz felcinden korunmak ve yüz felci ile karşı karşıya kalmamak için tedbirler almalısınız. Tedbir almadığınızda yüzünüzde oluşabilecek asitmetrik görüntüler ve ağız içi rahatsızlıklar sizi toplumdan soyutlayacak ve motivasyonunuzun düşmesine neden olacaktır Toplum içinde farklı tepkilere maruz kalacağınız için ve bu durum sizin moralinizi düşürebileceği için mutlaka tedbirler alarak yüz felci oluşmasını önlemelisiniz.

Tags: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.