Hamilelikte Kasık Fıtığı

Hamilelikte Kasık Fıtığı

Hamilelikte kasık fıtığı yaşayan kadınların aklında genellikle aynı soru belirir. “Normal doğum yapabilir miyim?”. Bu sorunun yanıtı uzmanlara göre “evet yapabilirsin” şeklindedir. Hamilelikte bu rahatsızlığın ortaya çıkması gebe kadında, bu sorunun çözümünün jinekologda aranması gerektiğini düşündürebilir. Kasık fıtığı genel cerrahi branşına ait bir hastalıktır, çözümü ve fıtığın değerlendirilmesi de genel cerrah tarafından yapılmalıdır. Müdahelenin ne zaman olması gerektiğine genel cerrahi uzmanı karar verebilir.

Ne yazık ki bu konuda önceden tedbir almak çok da mümkün değildir. Eğer karın içi basıncın artmasıyla gerçekleşecek bir fıtık varsa bu çoğunlukla oluşur ve engel olamazsınız. Hamilelikte kasık fıtığı tıbbi adıyla inguinal herni olarak da anılmaktadır. Kasık duvarının zayıf olduğu bir noktadan kaynaklabilir. Bu alandan dışarı doğru serçe parmak büyüklüğüne kadar ulaşabilen organ fıtıklaşması saptanır. Eğer fıtıklaşan kitle el ile itildiğinde yerine girebiliyorsa bu iyiye işarettir. Bu tür fıtıklaşmalar “redükte herni” adıyla tanımlanmaktadır. Hamilelikte eğer redükte herni saptanmışsa müdahele için doğum sonrası bir dönem için beklenilir. Doğum esnasında ıkınma eylemi, fıtığın yerinden çıkmasına neden olabilecekse de, bu hayati tehlikeye neden olmadan kontrol altına alınabilecek bir durumdur. Karın duvarının zayıflaması hamilelikte beklenen bir durumdur. Hamilelikte kasık fıtığı tanısı konmuş bir gebe, bu tanıyı sıklıkla gebeliğinin son aylarında alır. 8. ayda iyice artan karın içi basınç nedeniyle fıtık daha sık dışarı çıkmaya başlar. Bu süreden sonrada gebeye ev işi yapmak, zorlayıcı hareketlerde bulunmak yasaklanır.

Kasık fıtığı çoğunlukla dışarıdan fark edilebilmektedir. Ayakta durulan pozisyonda daha net anlaşılır. Şişlik ve ağrı ile kendini belli ederek başlayan süreç, zamanla fıtığın redükte olmasıyla hafifler. Fıtığın şiddetli ağrısında doktor kontrolü şarttır. Beklenmeyen, sebepsiz bir bulantı kusma durumuna eşlik eden, kasık ağrısında şiddetlenme ve fıtığın kızarlıklığı acil müdahele gerektirebilir. Hamileliğin bitiminin akabinde kadın kendini hazır hissettiği bir zamanda mutlaka cerrahi müdahele ile tedavisini olmalıdır.

Kasık fıtığı zaman zaman yerine yerleşebilse de, kendiliğinde geçebilen bir durum değildir. Karın duvarının kendini onarma ve zayıflamış dokuyu tamir etme gibi özelliği yoktur. Bu durum kadınların sıklıkla hamileliğinde yaşadığı göbek çevresinde oluşan çatlaklara benzer. Doku yırtılmasının görünümünü düzeltmek az da olsa mümkün olabilse de, dokuyu tamir etmek mümkün değildir. Tek fark çatlakların önlemini hamileliğin en başından itibaren nemlendirici kullanımı ile alabilmeniz iken fıtığın oluşacağını önceden kestirip önleminizi alamamanızdır.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.