Hasta ve Yaralı Taşıma Teknikleri ilkeleri

Hasta ve Yaralı Taşıma Teknikleri – ilkeleri Nelerdir?

Hasta ve yaralı taşıma tekniklerinin amacı; hasta/ yaralıyı güvenli bölgeye taşımak, sağlık tesisine getirmek yada transportunu sağlayabilmektir.

Hasta ve Yaralı Taşıma Temel İlkeler

–   Hastanın/ yaralının bulunduğu bölgede yanıcı, patlayıcı herhangi bir maddenin yada yangın gibi bir durumun olmadığı kontrol edilmelidir.

–   İlk öncelik kurtarıcının sağlığıdır. Kurtarıcının sağlığını tehlikeye sokacak ve hayati risk taşıyan bölgelerde, hasta ve yaralı taşıma sakıncalıdır.

–   Hastanın yada yaralının taşınabileceği herhangi bir ekipman olup olmadığı kontrol edilmelidir.

–   Hastayı/ yaralıyı taşımak için yardım alınabiliyorsa, duruma göre yöntem belirlenmelidir.

–   Hastanın/ yaralının kilosu taşıma esnasında hesaba katılmalıdır. Aksi taktirde güvenli bölgeye taşıyamadan kurtarıcının hasta/ yaralıyı düşürüp, travmanın büyümesine sebep olma riski vardır.

–   Hasta ve yaralı taşımada, birden fazla kişi bulunuyorsa, bir kişi ekip lideri olduğunu belirtmeli ve komutlar sadece o kişi tarafından verilmelidir.

 Ağırlık Kaldırma İlkeleri

–   Kendi sağlığının tehlikeye sokabilecek bir hasta ve yaralı taşınmamalı, kurtarıcı kendi sağlığını korumak için gerekli tedbirleri almalıdır.

–   Kaldırma işlemi komutla yapılmalıdır.

–   Kaldırma işleminde denge noktalarından tutularak kaldırılmalıdır.

–   Hasta ve yaralı kaldırılırken bel ve omurgaya yük bindirecek şekilde kaldırma ve taşıma yapılmamalı, çömelerek ve ayaklardan güç alarak hasta/ yaralı kaldırılmalıdır.

–   Taşıma esnasında kurtarıcının beli dik konumda olmalıdır.

Hasta Taşıma Yöntemleri Nelerdir?

Hasta ve Yaralı Taşıma Teknikleri ilkeleri

Omuzdan Destek Verme

Tek yada iki kişiyle rahatlıkla uygulanabilecek bir yöntemdir. Hasta/ yaralının bilincinin açık olması gereklidir. Aksi taktirde bu taşıma yöntemi kullanılamaz. Hastanın yara olan kısmı boşta ve hem kurtarıcı hemde hasta/yaralı tarafından kontrol altında tutulabilecek şekilde, taşınacak kişinin travma olmayan tarafından, koltuk altına girilerek yapılan taşıma yöntemidir. 2 kurtarıcı olması durumunda hastanın/ yaralının hem yara olan hemde olmayan tarafına girilerek hasta taşınır.

Sürükleyerek Taşıma

Sürükleyerek taşıma yöntemi tek kurtarıcı ile uygulanabilecek bir yöntemdir. Hasta/yaralının altına bir halı, kilim, bez, branda vs. koyularak ve bu ekipmanın çekilerek hastanın taşınması şeklinde uygulanır. Ayrıca bu tip malzemeler bulunmuyorsa ve taşınacak kişinin durumu ciddi ise koltuk altlarında girilerek sürüklenebilir. Ancak herhangi bir ekipman varken bu şekilde taşınamalıdır. Bu şekilde taşıma hasta/ yaralının vücudunda küçük çaplıda olsa travmaya neden olur.

İtfayeci Yöntemi ile Taşıma

İki tip itfayeci yöntemi vardır. İlkinde hasta sırt üstü pozisyonda iken eller kurtarıcının boyun bölgesinde birleştirilir. Hastanın üzerinde ileri doğru hareket ederek hastanın taşınması sağlanır. Bu yöntem bilinçli hastalara uygulanır.

Diğer yöntem ise bilinçsiz hastalarda özellikle itfayecilerin sıkça kullandığı bir yöntemdir. Hastanın bacak arasından girilerek omuzdanda destek alınarak, yarı sırtta yarı boyunda taşıma yöntemidir. Hastanın bir eli sabitlenir vekurtarıcının bir eli boştadır. Ellerden birinin boşta olması sebebiyle, kapı, pencere vs kolaylıkla açılabildiğinden çok tercih edilen bir yöntemdir.

Kucakta Taşıma

Kucakta taşıma günlük hayatımızda da kullandığımız bir yöntemdir. Kurtarıcı dengesini ve omuz hattının dikliği bozmadan hastayı kucağına alarak taşıması şeklinde uygulanan yöntemdir. Hasta ve yaralı bu yöntemle taşınırken bilincin açık olması tercih edilir. Fakat bilincin kapalı olduğu durumlarda da uygulanabilir. Genellikle bebek ve çocuklarda uygulanır.

Sırtta Taşıma

Hasta ve Yaralı taşıma işleminde hastanın kurtarıcın sırt bölgesine alınıp, bacakların kurtarıcı tarafından, kollarını kilit olarak kullanarak sabitlediği ve bu şekilde taşıma işlemini gerçekleştirdiği yöntemdir. Bilinci açık hasta ve yaralı olması durumunda uygulanabilir.

Altın Beşik

Altın beşik yönteminin bir çok şekli vardır. Bunlardan en çok kullanılanı dörtlü beşiktir. İki kurtarıcı ile yapılan yöntemdir. Kurtarıcılar ellerini ve kollarını kullanarak hastaya/ yaralıya alt ve sırt desteği sağlarlar. Bu yöntemde hasta/ yaralı kişiden kolarını kurtarıcıların omuzlarına atması istenir. Bilinci açık hastalara uygulanır.

Teskereci Yöntemi

Teskereci Yöntemi ile hasta ve yaralı taşıma yapılırken, bir kurtarıcı hastanın koltuk altından kollarını geçirerek hastanın göğüs kısmında kenetler. Diğer kurtarıcı ise hasta/ yaralının bacaklarının arasına girerek yanlardan bacakları destekler ve komutla taşıma işlemine başlanır. Komutlar arkadaki kurtarıcı tarafından verilir. Bilinci açık ve kapalı hastalarda uygulanabilir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.