Kürtaj

Kürtaj (Küretaj)

Kürtaj (küretaj), gebeliğin isteyerek yada istem dışı sonlandırılmasıdır. Halk arasında bebek aldırma olarak da bilinir. Kürtaj çeşitli sebeplere bağlı olarak istemsiz olarak yapılabilir.

  • Annenin rahminde bulunan bebeğin ölü olması durumunda, süre kısıtlaması olmaksızın
  • Kürtaj düşük yapılması nedeniyle içeride arta kalan kısımların alınması,
  • Anne rahminde bulunan kesenin içerisinde embriyo ve bebek bulunmaması durumu olarak bilinen boş gebeliklerde,
  • Anne hayatına tehlikeye sokacak diğer durumlarda, gebelik istemsiz sonlandırılmak maksadıyla kürtaj yapılabilir.

Kürtaj Yöntemleri

Kürtaj işleminde ceninin boyutuna bağlı olarak çeşitli yöntemler kullanılabilir.

Kürtaj (küretaj), gebeliğin isteyerek yada istem dışı sonlandırılmasıdır. Halk arasında bebek aldırma olarak da bilinir.

Bunlardan ilki suni yani yapay sancı verilerek erken doğum işlemi gerçekleştirilmesidir. Bu işlemde gebelik sonucu oluşan cenin dış ortamda yaşayabilecek ve hayati fonsiyonlarını yerine getirebilecek durumda olmadığında ölür. Ancak aşırı kanamalara sebep olması nedeniyle bu işlemde tam doğum beklenmez. İçeride bulunan cenin cerrahi yöntemlerle parçalanarak çıkarılır. Tüm parçaların çıkarıldığından emin olunması gereken bu işlemde, içeride parça kalması anneyi hayati tehlikeye sokar. Bu işlemde plasenta ve cenin tamamen rahim duvarından ayrılır. Plasenta rahim duvarı ile anne arasında bulunan kordondur. Gebelik süresinde kan dolaşımının bebek içerisinde dolaşımı sağlayan kordondur. Ayrıca ilk vücut savunma hücrelerinin vücuda geçişini sağladığından oldukça önemlidir. Plasentanın yanlış yere yapışması bebeğin ölümüne sebep olabilmektedir.

Cenin anne karnındaki hayati organları tam olarak gelişmemiş bebeğe verilen isimdir. Ceninin hayati fonsiyonlarının tam olarak yürütüldüğü 30-35 haftalara kadar bebek bu isimle anılır.

Kürtaj yapılırken kullanılan ikinci yöntem ise, özellikle erken kürtaj işlemlerinde kullanılan ve kasılmaları tetikleyen ilaçların rahim ağızından içeriye atılması ve emiliminin sağlanması sonucunda, doğum gerçekleştirilmesidir. Bu yöntem sadece erken gebeliklerde kullanılmakta ve cenin çoğunlukla tek parça halinde dışarı çıkarılmaktadır. Plasenta ise kendiliğinden dışarı atılır.

Kürtaj uygulamasında kullanılan üçüncü yöntem vakum yöntemidir. Annenin rahim ağzından içeri sokulan bir vakum ile gebeliğin sonlandırılması şeklinde uygulanır. Bu yöntemde cenin anne karnından vakumun içerisine alınır. Bu işlemde de parçalanmalar mevcuttur.

Kürtaj işleminde hem cerrahi yöntem hem ilaç yöntemi, rahim ağzından içeri sokulan bir kanül yardımıyla yapılır. Kanülün genişliği uygulanan yönteme göre değişiklik gösterir. İlaç uygulamasında 1 cm çapında, cerrahi işlemde ise rahim ağzı açıklığının sağlanması için 5 cm çapında kanül kullanılır. İlk gebelik olması durumunda daha büyük çapta kanüllerde kullanılabilir. Kanülün içerisinde ilacın verilmesi, yada cerrahi aletlerin rahim içerisinde işlem yapılacak şekilde kanül içerisinde ilerletilmesi yoluyla kürtaj yapılır.

Kürtaj işlemi, zorunlu haller haricinde (anne hayatının tehlikeye sokulabileceği değerlendirilen doktor raporlu işlemler) 10 haftalık gebeliklere kadar yapılabilir. Hamilelik tarihi hesaplaması son adet dönemi üzerinden yapılır. Bu durum yasal bir zorunluluk olup, uygulamayan hekimler hakkında hekimlik mesleğinin sonlandırılmasına kadar yaptırımlara sebep olabilir. Ayrıca bu işlemi kabul edip 10 hafta sonrasında yasal olmayan yollardan yaptırılan gebelik sonlandırma işlemlerinde, kürtaj yaptıran kişide yasal olarak suçludur. Adam öldürme suçu da dahil olmak üzere bir çok suçtan yargılanma yolu açıktır. Gebeliğin hafta bazındaki durumu sadece ultrason yöntemiyle kesin olarak belirlenebilir. Bu sebepten kürtaj işleminden önce mutlaka ultrason yapılarak, gebelik süresi tam olarak belirlenir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.