Hipoglisemi Nedir

Hipoglisemi Nedir

Hipoglisemi, düşük kan şekeri anlamına gelir ve kan şekerinin 50mg/dl’nin altına düşmesidir.

Normal şartlar altında kan şekerimiz günlerce süren açlıkta dahi bu değerin altına inmez. Vücudumuz bunu hormonlar ile dengede tutar. Ancak kimi insanlarda kan şekerinde ani düşüşler meydana gelmektedir ve beynin tek enerji kaynağının şeker olduğu düşünülürse bu oldukça tehlikelidir. Uzun süreli düşük seyretmesi durumunda ise hayati risk meydana getirmektedir.

Kan şekerininin normal kabul edilen sınırın altına inmesi ile birlikte terleme, baş dönmesi, zihinsel bulanıklık, solgunluk, sinirlilik, bulanık görme, baygınlık hatta koma belirtileri görülebilir.

Hipoglisemi birçok nedenle görülebileceği gibi, en çok halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabette görülür. Diyabet hastalarının şeker düşürücü ilaçları düzensiz kullanması , öğün atlaması, özel beslenme programlarına uymaması, yeterli karbonhidrat alınmaması, günlük alınması gerekenden az kalori alınması ya da alınması gereken kalorinin geciktirilmesi hipoglisemiye neden olmaktadır.

Şeker hastası olmasanız dahi hipoglisemi ile karşılaşabilirsiniz. Ağır ve yorucu işlerde çalışmak, yetersiz karbonhidratla beslenmek, şiddetli ve uzun spor aktiviteleri sizi hipoglisemi ile karşı karşıya bırakabilir. Ayrıca bazı hastalıklar da hipoglisemiye neden olmaktadır.

Kadınlarda ise ayrıca, gebelik sonrasında ve süt verme dönemlerinde karşılaşılabilir bir durumdur.

Hipoglisemi pek fazla önemsenmeyen, ancak kimi zaman diyabetten bile tehlikeli bir durumdur. Yolda yürürken gelen bir atağın dahi başınıza ne gibi sorunlar açabileceğini bir düşünsenize. Bir insan sadece başı döndüğü için düşüp başını kaldırım taşının kenarına vurarak beyin kanamasından ölebilir. Oysa araç kullanırken, dikkat gerektiren tehlike barındıran işlerde çalışırken bir anda gelişen bir atak yaşamınızı büyük bir tehlikeye atabileceği gibi sadece patolojik sonuçları dahi ölümcül olabilir. Kısa süreli olan ataklar çoğu zaman tehlikesizdir, uzun süreli gelişen ataklar ise hayati risk taşımaktadır ancak, kişi çoğu zaman bir hipoglisemi atağı geçirdiğinin dahi farkında olmamaktadır.

Tedavisi ve önlenmesi , hipoglisemiye neden olan duruma bağlı olsa da çoğu zaman önlenmesi kolaylıkla mümkün olabilmektedir. Önemli olan bunu bir an önce farkedip bir sağlık kuruluşuna başvurmanızdır. Bunu kendi kendinize çözümlemeye kalkıştığınızda kendi kendinize daha çok zarar verebilirsiniz.

Eğer hipoglisemi sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız ya da yaşarsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurarak bunun nedenini öğrenmeli ve tedavisine başlamalısınız.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.