Japon Ensefaliti Nedir Belirtileri Tedavisi

Japon Ensefaliti Nedir Belirtileri Tedavisi

Japon ensefaliti

Japon Ensefaliti Nedir Belirtileri Tedavisi

Japon ensefaliti, yoğun olarak Asya kıtasında görülen (nadiren Avustralya kıtasında Quennsland bölgesinin kuzeyinde de görülür) Japon Ensefaliti (JE) virüsünün sebep olduğu bir hastalıktır.  Sivrisineklerden Culex diye adlandırılan türü bu virüsün ara konağıdır. Asıl kaynak, virüsü taşıyan domuz ve kuşlardır. Bu tür sineğin insanı ısırması sonucu Japon Ensefaliti virüsünü içeren enzimler insan vücuduna geçer. Japon ensefalitinin insandan insana ya da hayvandan insana direk bulaşmasının bulunduğuna dair herhangi bir vakaya rastlanmamıştır.

Japon ensefaliti virüsünün taşıyıcı konumundaki domuz ve kuşlarda, virüs stabil durumda bulunur. Ara konak tarafından bu hayvanlarla beslenme sonucunda, ara konağın tükürük bezlerine yerleşerek gelişir ve hastalık yapıcı özellik kazanır.

Japon Ensefaliti Belirtileri

Japon ensefaliti çoğunlukla belirtisiz seyreden bir hastalıktır. Belirtinin bulunduğu vakalarda ise, bu belirtilerin şiddeti çeşitlilik gösterir. Hafif görülen vakaların semptomlarında ateş, baş ağrısı ve aseptik menenjit ile kendini gösterir. Ağır vakalarda ise hastalık başlangıcı ile ilerlemesi oldukça hızlıdır. Çoğunlukla şiddetli baş ağrısı, 39 derece ve üzerinde ateş ve menenjit rutin belirtileri ile kendini gösterir. Hafif vakalarda iyileşme gerçekleştikten sonra, kalan nörolojik hasara bağlı olarak nörolojik hastalıklar görülebilmektedir. Ağır vakaların hemen hemen tamamında iyileşme süreci sonrası nörolojik rahatsızlıklar görülür. Ağır vakaların yarısı ölümle sonuçlanmakla birlikte bu ölümlerin genel nedeni gelişen nörolojik hasarın büyüklüğüdür. Oluşan geri dönüşsüz hasar nedeniyle hastalık başlangıcından 1-2 haftalık süreye kadar ölüm sıklıkla görülür.

Japon ensefaliti en çok muson yağmurlarının görüldüğü dönemlerde artış göstermektedir. Bunun nedeni; ara konak olan sivrisinek türünün bu koşullarda çoğalmasıdır.

Japon Ensefaliti Hastalığından Korunma

Japon ensefalitinden korunmada aşı etkili bir yöntemdir. 3 doz halinde yapılan bu aşının koruyuculuk süresi 5- 10 yıl arasındadır. Aşılama yapıldıktan 7 gün sonra hastalığa karşı bağışıklık kazanılmaya başlanır. 7’nci günde ikinci doz uygulanır. 30’ncu günde son doz aşılama yapılarak tam bağışıklanmışlık sağlanır. Japon ensefaliti aşısı 1 yaşın altındaki insanlara uygulanmaz. Ayrıca sivrisineklerle mücadele ve sivrisineklere karşı kişisel koruyucu tedbirlerin (sinek kovucu ürünler, cibinlik, uzun kollu kıyafetler giyilmesi vb.) alınması bu hastalıktan korunmada önemlidir.

Japon ensefaliti hastalığı, ölüm oranı yüksek bir hastalık olsa da, genellikle o bölgede yaşayan insanlarda görülen bir hastalıktır. Gezi vb. maksadıyla kısa süreli bölgede bulunan kişilerde ortalama yılda 1 vaka görülmektedir.

Tags: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.