Lingual Ortodonti Nedir

Lingual Ortodonti Nedir

Lingual Ortodonti;

Lingual Ortodonti; Dişlerin ağız yapısına uygun, düzgün sıralanış biçimine kavuşulabilmesinde uygulanan yeni bir diş sıralamasındaki düzeltme tekniğidir.

Dişlerin ağız yapısına uygun, düzgün sıralanış biçimine kavuşulabilmesinde uygulanan yeni bir diş sıralamasındaki düzeltme tekniğidir. Kullanıcılar tarafından tercih edilmesindeki en etkin özelliği ise diş telinin, diş duvarının ön yüzüne değil arka dil ucu yüzeyine bakan kısmına uygulanmasıdır. Böylece dış görünümü konusunda hassas olan hastalar için bir avantaj elde edilmiş olunur. Lingual ortodonti diğer bir deyişle “görünmeyen diş teli”, uygulama yöntemi gereği diş tellerinin iç yüzeyde olması, verdiği rahatsızlık ve uygulanmasındaki zorluklar nedeniyle çok yaygınlaşmamış bir teknik olarak konumunu korumaktadır. Uygulama başladıktan sonra dilin uç yüzeyinde tahrişler meydana gelebilse de bu durum dişin dış yüzeyine uygulanan teknikte de mümkün olduğundan bir dezavantaj gibi düşünülmemelidir. Hastanın dilin ucu ile diş arasını kullanarak çıkardığı bazı sesleri (s, ş, t ve d gibi) çıkarmasında bazı fonasyonel zorluklar yaşanabilir. Fakat bu durumun geçici olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Bu duruma tekniğin uygulanmasındaki pahalılık eklenince tercih sebebi olmasını etkilemektedir.

Ligual ortodonti işlemi çocuklarda tercih edilen bir teknik olarak karşımıza çıkmaz. Gelişen çene yapısı ve uzayan dişler bu işlemin çocuklara uygulanmamasının ana nedenidir. Uzayan dişlere arka duvardan tel yerleştirmek mümkün değildir. Hasta grubu genellikle yetişkin erkekler ve bayanlardır. Hastaların en çok dikkat etmesi gereken majör konu tellerin hijyenidir. Temizliğinin aksatılmadan her gün uygun biçimde yapılması, diş eti hastalıklarının önüne geçilmesinde ve bu sayede tedavinin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlar. Tedavi süresi periyodlar halinde olup 6-12 ay arasında değişmektedir. Bu yöntem bir tercih olarak sunulmakta olup estetik kaygı taşımayan bireylerde uygulanması uygun değildir.

Dişlerin arka yüzündeki daha dar olan alan sebebiyle işlemde daha detaylı ve hassas bir çalışma gerektirir. Hastadan alınan diş kalıpları maketlenerek, üzerilerine bilgisayar ortamında hazırlanıp elde edilen braketler yerleştirilir ve hastaya takılmadan önce bu braketlerin sıkılma işlemleri detaylı olarak hesaplanır. Braketler tamamen hastaya özel ve adapte olabilen bir özellikte olan altın alaşım karışımından oluşmaktadır. Bükülme işlemi sırasında hastanın dişlerine uyumluluk konusunda yeterli özelliğe sahip anti-allerjik tellerdir. Bu teller dizayn edilirken hastadan alınan kalıplar üzerinde klinik laboratuvarların bilgisayar ortamında kişinin yüz hattına, çene yapısına ve gülüşüne uygun bir “gelecekteki diş profili” elde edilir. Lingual ortodonti sayesinde kişi estetik kaygılarından uzaklaşabilir ve gelecekteki diş profilinin neye benzeyeceği konusunda önceden görüş elde edebilir. Elde edilen başarılı sonuçlarla sağlıklı bir ağız ve diş yapısına kavuşan hastanın, kendini güvende hissettiren bir gülüşe sahip olması odaklanılan ana prensiptir.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.