Doğum Lekesi – Lekeleri

Doğum Lekesi – Lekeleri

 Normal Doğum Rengi:

Doğum anından tüm yenidoğanlar (siyanotik) morumsudur. Solunum başladıktan kısa bir süre sonra deri rengi pembeye dönüşür. Yenidoğanın rengi solunumun ne kadar iyi olduğunun da bir göstergesidir. Doğumdan sonraki bir kaç saat içinde el ve ayaklarda görülen ve geçmeyen morumsu oluşumlar doğum lekesi olarak değerlendirilmemelidir. Bu durum yenidoğanın akrosiyanoz denilen ve dikkate alınması gereken, dolaşım yetersizliğine bağlı gelişen sorunlarıdır. Rahim dışı hayata uyum sağladıkça bu durum geriler zamanla normal olarak kabul edilen bir değerlendirmeye girer.

Zamanında doğan bebeklerin çoğunda görülen kızıl renkli çok küçük lezyonlara toksik eritem denilir ve genellikle doğumda 1-3 gün sonra görülür. Bu lezyonlar bebek yaklaşık 2 haftalık olunca kaybolmaya başlar ve bebeğin derisinin çarşaf ve giysilerle irite olmasına bir tepki olarak gerçekleşir. Böyle bir oluşum tıbbi tedavi gerektirmemektir.

   Telenjiektazik Benler:

Doğum Lekesi – Lekeleri

Yenidoğanın vücudunda görülen işaretlerin bazıları doğum travması ve immatüre (erken doğum) nedeniyle oluşur ve geçicidir. Bu işaretler; üst göz kapaklarında, kaşlar arasında, burun ve üst dudak üzerinde, boynun arkasında yada ensenin üst kısmında belirginleşmiş benlerdir. Kırmızı, yassı ve bölgesel kılcal damar genişlemeleri olan bölgelerdir. Ortalama 2 yaş civarında kendiliğinden geçebilecek durumlardır.

   Mongol Lekeleri:

Yenidoğanlardaki görülen bir diğer işarette mongol lekeleridir. Koyu mavi ya da mor renkte pigmentasyon alanları özellikle (sakrum) kuyruk sokumu kısmı ve kalçalar üzerinde görülür. Tedavi edilmeksizin okul dönemine yakın kaybolmaya başlar.

   Çilek Hemanjiomu:

Doğumda ya da doğumdan sonra 2 hafta içinde ortaya çıkan koyu kırmızı renkli lekelerdir . Çilek kümelerine benzeyen bu lekeler deri içinde ve altında genişlemiş kılcal damarlar nedeniyle oluşur. Bir yaşına kadar büyümeye devam edebilir, yavaş (absorbe) geri emilim olur ve tamamen kaybolması 7-10 yıl kadar sürebilr. Tedavi edilmeden  bırakılabilse de birden fazla geniş yüzeyli hemanjiomlar farklı hastalıkların da göstergesi olabileceğinden, takip edilmeli ve başka sorunlar yönünden de değerlendirilmelidir.

   Şarap Lekesi Beni (port-wine stain):

Kılcal damarların genişlemelerine bağlı olarak oluşur. Vücutta çok geniş bir alanı da etkileyebilir. Sıklıkla yüz ve boyun bölgesinde koyu pembe ya da kırmızı lekeler görülür. Tedavide küçük benler cerrahi olarak çıkarılabilir. Port-wine lekeleri olarak da bilinen gerçek doğum lekeleri nedeni bilinmeyen ve genetik geçişli olmayan bölgesel renk farklılıklarıdır. Bu lekeler yaş ilerledikçe büyür ve doğumdan sonra değil, doğumla beraber gelen farklı pigment yapılarıdır. Görülme sıklığı her 1000 doğumda 1-3 kadardır. Büyüme özelliğindeki bu lekeler zamanla kaybolmazlar ve ömür boyu kalıcı olarak renklerinde farklılaşmalar gösterebilirler. Lekelerin yüzde oluşması kişiye ruhsal ve sosyolojik olarak zarar getirebilir. Port-wine’a sahip kişiler bu durumu kapatıcı makyajlarla çözüme kavuşturabilirler. Çok az bir kesim lazer tedavisinden yanıt alabilmiş olup, sadece %70 kadarı daha iyi bir görünüme kavuşabilmiştir. Lazer tedavisinden olumlu sonuç almak cihazların gelişmişlikleri ile alakalı olmayıp, kişilerin tedaviye yanıtlarının fiziksel farklılıkları ile ilişkilidir. Özellikle bu lekelerin üzerinde zamanla daha farklı kırmızı noktasal lezyonlar oluşmuşsa lazer tedavisinden önce mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Tags: , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.