Rahatsızlık Vermeyen Yirmilik Diş Çekilmeli mi?

Rahatsızlık Vermeyen Yirmilik Diş Çekilmeli mi?

Yirmilik dişler, eğer rahatsızlık vermiyorsa çekilmemesi en doğrusu olacaktır. Yirmi yaş dişlerinin diğer dişlerden hiçbir farkı yoktur. Eğer yirmilik dişler normal pozisyonlarında çıktıysa, öndeki dişleri sıkıştırmıyorsa, bir ağrıya neden olmuyorsa, bir şişliğe neden olmuyorsa, temizlenmesi kolaysa ve son derece sağlıklıysa yirmi yaş dişlerini ağızda sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için özel bir gayret gösterilmelidir. Yirmilik dişler sadece ve sadece sağlık sorunu olduğu zaman çekilmelidir ve hiç kimsenin de bu çekimlerden korkmaması gerekir. Çünkü yirmi yaş dişleri her zaman ameliyatla ve operasyonlarla çekilmesi gereken dişler değillerdir. Bazıları çok rahatlıkla hatta diğer dişlerden daha kolay çekilmektedir. Çünkü yirmi yaş dişlerinin kökleri henüz oluşmamıştır ve çekimleri kolaydır. Ama yirmi yaş dişi öndeki dişlere dayanıyorsa yirmi yaş dişleri ameliyatla çekilebilir; fakat korkulmaması gereken çok basit çekimlerdir.

 Yirmilik dişin çekilmesi gereken durumlar nelerdir?

Yirmilik dişler normal şartlarda ömrün sonuna kadar hizmet edecek dişlerdir ve kesinlikle çekilmesi doğru değildir. Fakat, bazen yirmilik dişler hatalı pozisyonlarda çıkabilir. Bu durumda normal çıkamadıkları için ağrıya ve şişliğe neden olabilirler. Bu gibi durumlarda yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Çünkü, bu hatalı çıkmalar sırasında öndeki dişleri itecekler; çapraşıklıklara, şişliğe ve ağrılara neden olacaklardır. Bu gibi durumlarda yirmilik dişler cerrahi bir operasyonlarla çekilebilirler.

 20’lik  diş nedir ?

20’lik dişler, yirmi yaşlarında çıkan dişlerdir. Her insanın çenesinin en arka tarafında, yedi numaralı dişlerin arkasında birer tane diş yirmi yaş civarında çıkar. Bazı ülkelerde bu dişlere akıl dişi denilmektedir. Bu dişler zaman zaman on yedi-on sekiz yaşlarında çıkabildiği gibi elli yaşlarında da  çıkabilir. Mutlaka yirmi yaşlarında çıkması gereken dişler değildir. Erken çıkmasının sebebi kişinin erken gelişiminden kaynaklanabilir.Geç çıkmasının sebebi ise, dişler normal bir pozisyonda çıkamadıkları için bir öndeki dişe temas ederler, üzerinde büyük bir kemik dokusu için zor,sıkıntılı çıkarlar ve bu durumda kişilere büyük bir rahatsızlık verirler.

Yirmi yaş dişlerinin yanlış pozisyonda çıktığı durumlarda; yüz şişer, ağrı olur, ateşlenme meydana gelir ve sürekli iltihaplanmadan dolayı ağızda kötü bir koku olur. Bu gibi durumlarda hastalar diş hekimlerine gitmeleri gerekmektedir. Diş hekimleri gerekli teşhisi koyar ve cerrahi operasyonlarla sorun ortadan kaldırılır.

Özellikle genç yaştaki kişilerin zaman zaman diş hastanelerine giderek diş röntgeni çektirmesinde fayda vardır. Ağızda gözükmeyen, henüz çıkmamış yirmi yaş dişlerinin bu röntgen sayesinde normal veya yanlış pozisyonda gelip gelmedikleri tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanabilir.

Tags: , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.