Sepsis Ne Demek

Sepsis Ne Demek

Sepsis yunan yeni latin kökenli bir sözcüktür. Orijinali sözcük Septicemia’dan dilimize sepsis olarak geçmiştir. Septisemi ve kan zehirlenmesi olarakta bilinir. Kanda zehirli materyallerin bulunması durumu olarak kullanılan bir sözcüktür.

Sepsis oldukça ölümcül bir hastalıktır. Diğer hastalıklara sebep olan enfeksiyon odaklarının tüm vücuda yayılması ve vücut savunma mekanizmasının buna karşı şaşırmış bir şekilde tepki vermesi sonucu oluşur.

Sepsis Ne Demek

Sepsis, fizyolojik ve psikolojik etkenlere bağlı olarak gelişir. fizyolojik etkenler vücut bütünlüğünün bozulduğu yada vücut içerisinde çeşitli fiziksel dış etkilerle enfeksiyon odaklarının oluşması şeklinde açıklanabilir.

Psikolojik etkenler ise stres, anksiyete bozukluğu, duygu durum bozukluğu ve buna benzer psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklardır. Stresin bir çok hastalığın temelinde yattığı bilinen bir gerçektir. Aynı şekilde anksiyete bozukluğu ve duygu durum bozukluklarında davücut savunma mekanizmaları, dış fiziksel etkilerden bağımsız olarak zayıf düşer. Bu immün sistem zayıflıkları nedeniyle vücut enfeksiyon odaklarına açık hale gelir. Vücuda giren ve gelişen enfeksiyon odaklarınında sepsis oluşma ihtimalini arttırır.

Sepsis zamanında tedavi edilmezse septik şok tablosu ile karşılaşılabilir. Septik şok, kan toksik seviyesinin en üst düzeye çıktığı durumdur. Septik şok geçiren hastaların ölüm oranları %95 oranındadır. Bu çok yüksek bir orandır. Septik şok geçiren hastanın kurtulma olasılığı, ölüm oranından da anlaşılacağı gibi oldukça düşüktür. Bu nedenle zamanında teşhis ve tedavisi gereklidir.

Sepsisi teşhisi oldukça basittir. Hastadan alınan kan örneklerinin laboratuvar ortamında besiyerlerine yatırılması sonucunda, bu besiyerlerinden çıkan sonuca göre sepsis tanısı rahatlıkla konulabilmektedir. Bu sebepten ötürü, ileri laboratuvar imkanları bulunan hastanelerde teşhis ve tedavilerin yapılması önemlidir. Besiyerine yatırılan kan kültürlerinin sonuçları hemen çıkmamaktadır. 2- 3 günde bu sonuç çıkmaktadır. Bu sebeple, bu sürede sepsis olabileceğinde şüphelenilen hastaların gözetim altında tutulması, belirtileri sepsis şüphesini doğrular nitelikteyse hemen antibiyotik tedavisine başanılmalıdır. Kültür sonucuna göre tedavi şekli ve kullanım dozları yeniden düzenlenebilir.

İleri seviyede sepsis ve septik şok hastanede yatış gerektiren rahatsızlıklardır. Hastanede bulundukları süre içerisinde mutlak süreyle izole edilmeleri ve vital bulguları ile kan değerlerinin sürekli takibinin yapılması, hastalığın gelişmemesi ve yayılmaması için gereklidir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.